Okul öncesi dönemde artırılmış gerçeklik uygulamalarına ilişkin görüşler
Opinions on augmented reality applications in preschool
- Tez No: 933381
- Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: Artırılmış gerçeklik, okul öncesi, okul öncesi ve teknoloji, okul öncesinde artırılmış gerçeklik, Augmented reality, augmented reality in preschool, preschool, preschool and technology
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bartın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Okulöncesi dönemde, somut işlemler oldukça önemlidir. Çocuklara kavram ve kazanımları daha çok yaparak yaşayarak öğretilmesi önerilmektedir. Aynı zamanda dijitalleşen bir dünyaya ayak uyduracak olan çocukların teknolojiyi erken yaşta karşılaştırılması da önemlidir. Öğretim metotları teknoloji ile birleştirmek istenildiğinde artırılmış gerçeklik (AG) teknolojisi iyi bir seçenek olarak düşünülebilir. AG sanal içerikleri fiziksel dünyaya yerleştiren teknolojiler için kullanılan bir şemsiye gibidir. Çünkü AG bilgiyi hem renkli hem görsel olarak sunması ile eğlenceli bir öğretim ortamı oluşturuyor. Bu sebeple okul öncesi dönemde AG teknolojisi, çocukların ilgisini çekecek ve dikkatlerini artıracak potansiyele sahiptir. Bu teknoloji, içerikleri somutlaştırarak çocuklara gerçeklik duygusu kazandırabilir ve onların akran ilişkilerini olumlu yönde destekleyebilir. Bu sebeple, AG teknolojisinin kullanımıyla çocukların etkinliklere daha istekli bir şekilde katılmaları sağlanabilir. Teknoloji, etkinlikleri daha çekici hale getirerek çocukların ilgisini çeker ve onların etkinliklere odaklanmalarını teşvik eder. Bu sayede, çocukların etkinliklerden daha fazla keyif alması ve öğrenme süreçlerinin desteklenmesi sağlanabilir. Bu araştırmanın amacı okulöncesi dönemdeki çocukların kazanım ve göstergelerinin AG teknolojisi ile öğretilmesidir. Araştırmacı tarafından okulöncesi dönemin kazanım ve göstergeleri incelenerek ve AG teknolojisine uygun olan kazanımlar seçilerek bir öğretim içeriği hazırlanmıştır. Hazırlanan içerik bir okulöncesi kurumunda 4-5 yaş arasında çocuklar üzerinde uygulanmıştır. Bu çalışma 4 hafta sürmüştür. Araştırmacı tarafından her hafta 40dk ile sınırlandırılmış birer oturum gerçekleştirilmiştir. Uygulamaların sonunda çocuklarla yarı yapılandırılmış görüşme yapılmıştır. Görüşmeler araştırmacı tarafından yapılmıştır. Verinin analizinde içerik analizi yapılmıştır. Ek olarak, katılımcıların etkileşimlerini ve davranışlarını gözlemleyerek detaylı gözlem notları alınmış ve görüşmeler ses kayıtlarıyla belgelenmiştir. Bu yöntemler, katılımcıların derinlemesine düşüncelerini ifade etmelerine olanak tanımış ve araştırmanın kapsamlı bir şekilde yürütülmesini sağlamıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre, okul öncesi dönemde artırılmış gerçeklik teknolojisinin kullanımının çocukların ilgi ve dikkatini artırdığı görülmektedir. Bu teknolojinin entegrasyonuyla birlikte çocukların öğrenme süreçlerinde daha etkili oldukları ve içeriklere daha derinlemesine odaklandıkları gözlemlenmiştir. Bu teknoloji, çocuklara gerçeklik hissi yaşatmakta ve içeriği somut hale getirmektedir. Ayrıca, akran ilişkilerini olumlu şekilde desteklemekte ve bilgiyi renkli, görsel olarak sunmaktadır. Keyifli bir atmosfer sağlaması nedeniyle, çocukların etkinliklere istekle katıldıkları ve etkinliklere odaklandıkları görülmüştür. Ancak, büyük öğrenci grupları olan sınıflarda AG teknolojisinin kullanılması, zaman ve sınıf içi düzenin sağlanmasında zorluklar yaratabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the preschool period, concrete operations are very important. It is recommended that children be taught concepts and achievements by doing and experiencing them. At the same time, it is important for children who will adapt to a digitalizing world to be exposed to technology at an early age. When it is desired to combine teaching methods with technology, augmented reality (AR) technology can be considered a good option. AR is like an umbrella used for technologies that place virtual content in the physical world. Because AR creates an entertaining teaching environment by presenting information both colorfully and visually. For this reason, AR technology in the preschool period has the potential to attract children's attention and increase their attention. This technology can give children a sense of reality by concretizing the content and support their peer relationships positively. For this reason, children can be more willingly involved in activities with the use of AR technology. Technology attracts children's attention by making activities more attractive and encourages them to focus on activities. In this way, children can enjoy the activities more and their learning processes can be supported. The purpose of this research is to teach the achievements and indicators of children in the preschool period with AR technology. The researcher prepared a teaching content by examining the achievements and indicators of the preschool period and selecting the achievements that are suitable for AR technology. The prepared content was applied to children between the ages of 4-5 in a preschool institution. This study lasted 4 weeks. The researcher conducted one session each week, limited to 40 minutes. At the end of the applications, semi-structured interviews were conducted with the children. The interviews were conducted by the researcher. Content analysis was performed in the analysis of the data. In addition, detailed observation notes were taken by observing the interactions and behaviors of the participants and the interviews were documented with audio recordings. These methods allowed the participants to express their in-depth thoughts and ensured that the study was conducted comprehensively. According to the results of the study, it is seen that the use of augmented reality technology in the preschool period increases the interest and attention of children. It has been observed that children are more effective in their learning processes and focus more deeply on the content with the integration of this technology. This technology gives children a sense of reality and makes the content tangible. In addition, it supports peer relationships positively and presents information in a colorful and visual way. It was observed that children participated in the activities willingly and focused on them because it provided a pleasant atmosphere. However, it was concluded that the use of AR technology in classes with large student groups could create difficulties in maintaining time and order in the classroom.