YÖK/Dünya Bankası milli eğitimi geliştirme projesi kapsamında yer alan okul deneyimi II etkinliklerinin değerlendirilmesi (Sivas ili Cumhuriyet Üniversitesi örneği)
The evaluation of school experience II course that is involved CHE/WB national educational development project
- Tez No: 172832
- Danışmanlar: PROF.DR. NEVZAT BATTAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: okul deneyimi II, uygulama okulu, uygulama öğretmeni, uygulama öğretim elemanı, okul-fakülte işbirliği. m, school experience II, teacher training application school, practicing teacher, practicing academician, school-faculty cooperation
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
ÖZET Bir toplumun gelişerek bilgi toplumu olabilmesinde en büyük rol, eğitim sistemi içerisindeki öğretmenlere düşmektedir. Gelecek nesli, çağın ihtiyaçlarına cevap verecek nitelikte yetiştirecek öğretmenlerin nitelikli olarak yetişmeleri gerektiği yadsınamaz bir gerçektir. Öğretmen adaylarının iyi bir eğitimden geçmesi de nitelikli öğretmen eğitimi programlarıyla gerçekleşecektir. Yükseköğretim Kurulu, öğretmen yetiştirme sisteminde bazı yenilik ve değişikliklerin gerekli olduğuna karar vermiş ve bu konuda bir çalışma başlatmıştır. 1994 yılında başlatılan YÖK/Dünya Bankası tarafından yürütülen Hizmet Öncesi Öğretmen Yetiştirme Projesi'nin amaçlan, 1996 yılında gözden geçirilerek, öğretmen yetiştirme sisteminde bir yenileşmeyi de kapsayacak şekilde genişletilmiştir. Bu araştırmada, Fakülte-Uygulama Okulu İşbirliği Modeli içerisinde yer alan Okul Deneyimi II derslerine, Cumhuriyet Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği IV. sınıf öğretmen adaylarının ve uygulama okulu öğretmenlerinin bakış açılarının neler olduğu ve Okul Deneyimi II uygulamalarında yaşanan sorunlar araştırılmış, bu uygulamaları daha etkin bir yapıya kavuşturabilmek için neler yapılması gerektiği konusunda çözüm önerileri sunulmuştur. Araştırma 2004-2005 eğitim-öğretim yılında Cumhuriyet Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği IV. sınıfında bulunan 155 öğretmen adayı ve fakülte ile işbirliği içerisinde olan 9 merkez ilköğretim okulundaki 73 uygulama öğretmeni üzerinde yürütülmüştür. Araştırma Okul Deneyimi II etkinlikleri ve Sınıf Öğretmenliği IV ( I. ve II. öğretim ) ile sınırlıdır. Araştırmanın evrenini Cumhuriyet Üniversitesi Eğitim Fakültesinde bulunan Öğretmen adayları ve ilköğretim okullarındaki uygulama öğretmenleri oluşturmaktadır. Okul Deneyimi II etkinliklerine ilişkin öğretmen adayı ve uygulama öğretmenlerinin görüşlerini belirlemek amacıyla anket uygulanmıştır. Anketlerdenelde edilen veriler SPSS programında değerlendirilerek, frekans, yüzde, aritmetik ortalama ve standart sapma değerleri hesaplanmıştır. Ayrıca açık uçlu sorulara verilen yanıtlar maddeler halinde gruplandırılmıştır. Araştırma sonucunda şu bulgulara ulaşılmıştır: 1. Uygulama okulu ve fakülte arasında yeterince iletişim kurulamamış, dolayısıyla da koordinasyon sağlanamamıştır. 2. Uygulama öğretmenleri Okul Deneyimi II etkinliklerinin amacı ve içeriği hakkında yeterince bilgiye sahip değillerdir. Etkinlikler hakkında fakültedeki sorumlu öğretim elemanı ve uygulama okulu idaresi tarafından bilgilendirilmemişlerdir. 3. Öğretmen adayları, Okul Deneyimi II etkinliklerinden“Grup Çalışmaları”,“Dönem Planı”ve“Öğretimde Benzetimden Yararlanma”etkinliklerini gerçekleştirme imkanı bulamamış, bu etkinlikler amacına ulaşmamıştır. 4. Okul Deneyimi II etkinliklerinin uygulanmasında cinsiyet ve program türünün (I. ve II. öğretim) faktörünün etkisi olmamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The teachers in the education system play the biggest part in the devclopment of the society into an information society. it is an undeniable fact that teachers who will raise and educale the ncxt gencration in a way that will rcspond to the needs of the contemporary age must first of ali be raised in the best way achievable. Providing a good teachers' training for teacher candidates can only be possiblc through quality teacher education programs. The Council of Higher Education (CHE) has decided that some innovations and changes are required in the teacher training system, and has launched a study in this area. The purpose of the Pre-service Teacher Training Project started in 1994 and carried by the CHE/WB was revised and expanded in 1996 to ensure renovation in the teacher training system. Within the scope of this study, the vievvpoints of the practicing teachers of the teacher training (TT) application schools and the candidate teachers studying as senior students in the Faculty of Education - Department of Elementary Education (ELE) in the Cumhuriyet University on the“School Experience II”course which is included in the Faculty/TT Application School Cooperation Model were surveyed together with the problems encountered in the School Experience II applications, and solutions werc suggestcd as to how thcsc applications can be transformed into a more effective structure. The study was carried out on 155 teacher candidates studying as senior students in the Cumhuriyet University, Faculty of Education Department of Elementary Education in the 2004-2005 academic year and 73 practicing teachers in 9 central primary education schools that are involved in cooperation with the faculty. The study is limitcd lo School L''xpericncc II activitics and Department of Elementary Education Grade IV (semcstcr I and II) students. The universe of the survey is composcd of the teacher candidates studying in the Fourth Grade in the Department ivof Elementary Education in Cumhuriyet University, and the practicing teachers in the primary schools which are located in central Sivas and which are involved in cooperation with the faculty. A survey was carried out for the purpose of identifying the views of teacher candidates and practicing teachers vvith regard to the School Experience II activities. The data obtained from the survey wcrc cvaluated using the SPSS program, and the relcvant frcquencies, perccntages, arilhmetic mcans and standard deviation values were calculated. in addition, the responses given to open-ended questions were grouped under separate categories. The following findings were achieved as a result of the survey: 1.There is a lack of sufficient communication between the teacher training application schools and the faculty, and therefore lack of coordination. 2.Practicing teachers are not equipped vvith adequate knovvledge on the purpose and scope of the School Experience II activities. They have not been informed by the responsible academicians and the TT application school administration about School Experience II activities. 3.With regard to School Experience II activities, the teacher candidates could not find the opportunity to realize the“Group Studies”,“Semester Plan”and“Benefiting from Simulation in Education”activities, and hence these activities have failed to reach their intended purposes. 4.Factors of gender and education have failed to have an effect on the implementation of the School Experience II activities.