Sosyal hizmet uzmanlarının afet yönetimi kapsamında gerçekleştirilen sosyal hizmet müdahalelerine ilişkin deneyimleri ve değerlendirmeleri: 2023 Kahramanmaraş depremi
Experiences and evaluations of social work specialists on social work interventions carried out within the scope of disaster management: 2023 Kahramanmaraş earthquake
- Tez No: 933399
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FİGEN PASLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
- Anahtar Kelimeler: Afet, Psikososyal Destek, Sosyal Hizmet Uzmanı, Disaster, Psychosocial Support, Social Worker
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmetler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 196
Özet
Bu çalışma ile Türkiye'de 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depreminde görev alan sosyal hizmet uzmanlarının afet sürecinde gerçekleştirdikleri sosyal hizmet müdahalelerine ilişkin deneyimlerini ve değerlendirmelerini tespit etmek, sosyal hizmet uygulamaları temelinde afet yönetiminde sosyal hizmetin yeri ve önemini ortaya koyarak afet sürecinde yürütülmesi gereken sosyal hizmetlere ilişkin sosyal politikalar oluşturmak amaç edinilmiştir. Bu amaçla yapılan araştırmada elde edilen veriler ışığında afet sosyal hizmet müdahalesinin niteliği ve uygulanabilirliğini ortaya koyarak sosyal hizmet eğitimindeki eksiklikleri görünür kılmak alt amaç olarak belirlenmiştir. Çalışmanın amacı doğrultusunda nitel araştırma yaklaşımlarından fenomenolojik deseni kullanılmış, kartopu yönetimiyle katılımcılara ulaşılarak derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Yapılan araştırma sonucunda afet yönetim sisteminin, planlamanın ve koordinasyonun olmaması bunun yanı sıra afet sahasında görev yapan sosyal hizmet uzmanlarının mesleki bilgi ve becerisindeki eksiklikler nedeniyle afet sosyal hizmet müdahalesi kapsamında istenilen ve beklenilen düzeyde müdahale geliştirilemediği görülmüştür. Araştırma sonucunda katılımcılar afetlerle sosyal hizmet alanındaki bilgi ve beceri eksikliğinin giderilmesi için afetlerle sosyal hizmet dersinin zorunlu ders kapsamında uygulamalı olarak verilmesini önermişlerdir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the experiences and evaluations of social workers who took part in the February 6, 2023 Kahramanmaraş earthquake in Turkey regarding the social work interventions they carried out during the disaster process, to reveal the place and importance of social work in disaster management on the basis of social work practices, and to create social policies regarding the social services that should be carried out during the disaster process. In the light of the data obtained in the research conducted for this purpose, it was determined as a sub-objective to make the deficiencies in social work education visible by revealing the quality and applicability of disaster social work intervention. In line with the purpose of the study, phenomenological design, one of the qualitative research approaches, was used and in-depth interviews were conducted by reaching the participants with snowball management. As a result of the research, it was seen that the desired and expected level of intervention could not be developed within the scope of disaster social service intervention due to the lack of disaster management system, planning and coordination, as well as the deficiencies in the professional knowledge and skills of social workers working in the disaster area. As a result of the research, the participants suggested that in order to overcome the lack of knowledge and skills in the field of social work with disasters, social work with disasters should be given as an applied course within the scope of compulsory course.