Nehir tipi hidroelektrik santral işletmesi & adasu regülatörü ve hes'i özelinde örnek bir çalışma
Run of the river hydropower plant operational & a case study of adasu regulator and hepp
- Tez No: 933413
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KOLİP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Energy
- Anahtar Kelimeler: Hidroelektrik santral, işletme çalışması, Hydropower plant, operation
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Otomotiv Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışmanın amacı, Nehir tipi hidroelektrik enerji santrali işletme çalışmasının gerçekleştirilmesidir. Optimizasyonu gerçekleştirilen program ile örnek bir nehir tipi hidroelektrik enerji santralinin verileri analiz edilmektedir. Programın analiz aşamasında, ADASU Regülatörü ve HES'i özelindeki örnek bir hidroelektrik enerji santralinin işletme verileri kullanılmaktadır. Çalışma kapsamında, sırası ile çalışmanın konusundan, öneminden ve amacından bahsedilmiştir. Ayrıca farklı ve benzer HES çalışmaları literatürde araştırılmış ve elde edilen bilgiler, işletme çalışmasında kullanılacak yöntemler ile karşılaştırılarak analiz edilmiştir. Elektrik enerjisinin öneminden ve enerji kaynaklarının çeşitliliğinden bahsedilmiştir. Konvansiyonel ve yenilenebilir enerji kaynakları detaylandırılmıştır. Dünyada ve Türkiye'deki hidroelektrik enerji santrallerinin kurulu gücü araştırılmış ve enerji talep oranları verilmiştir. Daha sonra, hidroelektrik enerji santralleri (HES) incelenmiş, santrallerin çalışma şekilleri, sınıflandırılması, yapıları, özellikleri detaylı olarak bahsedilmiştir. İşletme çalışmasından önce hidroelektrik enerji santrallerinin planlama (fizibilite) ve uygulama aşamalarından bahsedilmiştir. Proje sahasının sosyal durumu, ekonomik durumu, arazi durumu ve benzeri içerikler incelenmiştir. Ayrıca, çalışmanın ekonomik yapılabilirliğine karar vermek için Nehir tipi hidroelektrik enerji santralinin işletme çalışması analizleri detaylandırılıp, elde edilen veriler Microsoft (MS) Excel arayüzü olan Visual Basic (VB) kullanılarak programlaması gerçekleştirilmiştir. Ayrıca, örnek bir nehir tipi hidroelektrik enerji santrali olan ADASU Regülatörü ve HES'i verileri yapılan optimizasyon programı ile analiz edilmiştir. Yapılan işletme (optimizasyon) çalışması aşamasında, proje yeri su temini programı ve Nehir tipi hidroelektrik enerji santrali kurulu güç arayüzü yani programı oluşturulmuştur. Su temini programı ile Sakarya nehrinde kurulu olan Regülatör yeri ve HES'inin verileri akım gözlem istasyonlarından günlük olarak temin edilmiş ve veriler analizlerle proje alanına taşınmıştır. Elde edilen günlük su debileri, aylık ve yıllık olarak hesaplanmıştır. Hesaplanan su miktarları, Debi süreklilik eğrisi üzerinden (DSE) analiz edilerek farklı proje debileri seçilmiştir. Seçilen debiler, Nehir tipi kurulu güç optimizasyon programında hesaplanarak, firm debi, brüt düşü, net düşü, proje debisi, regülatörün kurulu gücü, firm veya güvenilir enerjisi, sekonder enerji, bırakılan su miktarları gibi parametreler analiz edilmiştir. Elde edilen veriler karşılaştırılarak, sonuçları nasıl etkilediği incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to operate the 'run of the river hydropower plant'. The data of a sample river type hydroelectric power plant is analyzed with the optimized program. In the analysis phase of the program, operating data of the ADASU Regulator and HEPP as an exemplary study are used. Within the scope of the study, the subject, importance and purpose of the study are mentioned, respectively. In addition, different and similar HEPP studies are researched in the literature and the information obtained is analyzed by comparing it with the methods to be used in the operation study. The importance of electrical energy and the diversity of energy sources are mentioned. Conventional and renewable energy sources are detailed. The installed capacity of hydroelectric power plants in the world and in Turkey is investigated and energy demand rates are given. Then, hydroelectric power plants (HEPP) are examined and their operating modes, classification, structures and the characteristics are mentioned in detail. Before the study of the operation, the planning (feasibility) and implementation stages of hydroelectric power plants were mentioned. The social situation, economic situation, topographic situation and similar contents of the project site are examined. Additionally, to decide the economic feasibility of the study, the operational analysis of the feasibility phase of 'the river type hydroelectric power plant' is technically detailed and analyzed, and the obtained data are programmed using visual basic (VB), a Microsoft (MS) Excel interface. Then, ADASU Regulator and HEPP, which is an exemplary power plant, are analyzed with the operation study. During the operation (optimization) phase, the project site water supply program and the river type hydroelectric power plant installed power interface program are created. With the water supply program, the data of the Regulator location and HEPP installed in the Sakarya River are obtained daily from the flow observation stations and the data are transferred to the project area through analysis. The daily water flow rates obtained are calculated monthly and annually. Calculated water amounts are analyzed on the Flow continuity curve (DSE) and different project flow rates are selected. The selected flow rates are calculated in the river type installed power optimization program, and parameters such as reliable (firm) flow rate, gross head, net head, project flow rate, installed power of the regulator, reliable energy, secondary energy, and amount of released water are analyzed. The data obtained is compared and how it affected the results are examined.