Optimization of fermentation conditions for the production of xylanases from rhizopus oryzae
Rhizopus oryzae'dan ksilanaz üretimi için fermentasyon koşullarının belirlenmesi
- Tez No: 93342
- Danışmanlar: DOÇ. DR. UFUK BAKIR, PROF. DR. NAZİF KOLONKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: Ksilanaz, Ksilan, Rhizopus oryzae, fungus, fermentasyon optimizasyonu ve enzim üretimi. VI DOKÜMANTASYON MERKEZİ, Xylanases, Xylan, Rhizopus oryzae, Fungus, fermentation optimization, enzyme production. IV
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
öz Rhizopus oryzae' dan Ksilanaz Üretimi için Fermentasyon Koşullarının Belirlenmesi Yavaşçaoğlu, B. Şebnem Yüksek Lisans, Biyoteknoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Ufuk Bakır Yardımcı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Nazif Kolankaya Şubat 2000, 56 sayfa Rhizopus türleri Mucorales takımından mikroskobik filamentli funguslardır. Üç ayrı morfolojik grubu bulunan Mucorales içinde Rhizopus'un dahil olduğu grup arrhizus grubudur. Rhizopus türleriyle yapılan fermentasyon süreçleri mantar (fungus) minimal ortamda büyüyebildiğinden ve saflaştınlma işlemleri daha ekonomik olduğundan avantajlıdır.Ksilan hemisellulozun bir bileşeni olup önemli bir biyokütle teşkil eder. Bu biyokütle ksilanaz enzimleriyle ksiloz haline dönüştürülür ve birçok farklı amaç için kullanılır. Örnek olarak tekstil, kağıt, gıda ve yem gibi değişik sanayiler verilebilir. Bu çalışmanın amacı R. oryzae'dan ksilanaz üretmek ve bu üretimi arttırabilmek için optimum fermentasyon koşullarının belirlemektir. Mikroorganizmanın enzim üretimini arttırmak ve enzimi ekonomik olarak üretmek için, başta fermentasyon sıcaklığı olmak üzere, pH ve ortam optimizasyonu yapılmıştır. Ksilan ve azot içeren değişik tarımsal yan ürünler karbon ve/veya azot kaynağı olarak saf ksilanın yerine denenmiştir. Test edilen tarımsal yan ürünlerden, %l-3 konsantrasyonunda, kısmi hidrolizli veya hidrolizsiz olarak buğday kepeği, buğday sapı, soya küspesi, pamuk küspesi, fındık kabuğu, mısır koçanı, meşe talaşı denenmiştir. En yüksek ksilanaz aktivitesi (32.11 U/ml fermentasyon ortamı veya 1738 U/mg kuru misel) %3 hidrolizli mısır koçanı, %1 hidrolizli soya küspesi, %1 amonyum sülfat, %0.5 NaCl ile 35°C, pH 5 de aerobik koşullar altında elde edilmiştir. Bu aktivite bilinen ksilan üreten funguslarda rastlanan miktardadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT OPTIMIZATION OF FERMENTATION CONDITIONS FOR THE PRODUCTION OF XYLANASES FROM Rhizopus oryzae Yavaşçaoğlu, B. Şebnem M.S., Department of Biotechnology Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ufuk Bakır Co-supervisor: Prof. Dr. Nazif Kolankaya February 2000, 56 pages Rhizopus species are microscopic filamentous fungi which belong to the order Mucorales. The order Mucorales consist of 3 distinct morphological groups. Rhizopus oryzae is included in arrhizus group of Mucorales. The fermentation processes using Rhizopus species offer several advantages,since they can be cultured in minimal media, and downstream processes are recovery and purification will be highly economical. IllXylan, a component of hemicellulose, make up a considerable amount of biomass. It can be converted into xylose by the action of xylanases. Xylanases are used in different industries including textile, paper, food, and feed to degrade xylan for several purposes. The aim of this study is to asses xylanase production by R. oryzae and to increase the fermentation yield by optimization of the culture conditions. To increase the enzyme yield of the microorganism and to reduce the production cost of the enzyme, mainly fermentation temperature, pH and medium components were optimized. Several xylan and nitrogen containing agricultural by-products were examined as carbon and/or nitrogen sources instead of pure xylan. The agricultural by-products tested were wheat straws, wheat stems, soybean bagasse, cotton bagasse, hazelnut husks, corn cobs and oat sawdust in the range of 1-3 % and either partially hydrolyzed or intact form. The highest activity, 32.11 U/ml fermentation medium, 1738 U/mg dry mycelia, was obtained with 3% hydrolyzed corn cobs, 1% hydrolyzed soybean bagasse, 1% ammonium sulphate and 0.5% NaCl at 35°C, 350 rpm agitation rate and pH 5 under aerobic conditionswhich is comparable to well known xylanase producing fungi.