Divan-ı Deavi Nezareti
Ministry of Justice
- Tez No: 933442
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA AVCI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Divan-ı Deavi Nezareti, çavuş, arzuhâl, icra hukuku, mübaşir tayini, Divan-ı Deavi Nezareti, chavush, petition, enforcement law, bailiff appointment
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 344
Özet
Bu çalışmanın amacı, Osmanlı idari teşkilatında önemli bir yer tutmuş olmasına rağmen hakkında pek bilgi bulunmayan Divan-ı Deavi Nezareti ile ilgili detayları akademik düzeyde gün yüzüne çıkartmaktır. Divan-ı Deavi Nezareti 1836 yılında kurulmuş ve 1870 yılında ilga edilmiştir. Nezaret ile ilgili belgeler, Devlet Arşivlerinden temin edilmiştir. Çalışmada kullanılan belgelerin bir kısmı, Latin alfabesine ilk kez aktarılmıştır. Bu nedenle çalışma, oldukça özgündür. Belgelerden yola çıkarak Divan-ı Deavi Nezaretinin Osmanlı idari teşkilatındaki konumu, görev ve yetkileri ve kurumsal yapısı ortaya konmuştur. Divan-ı Deavi Nezareti, yüksek yargı organlarının ve yerel mahkemelerin kararlarını icra ve infaz etmesi yanında bazı yargılamalarda hazır bulunma, borçluların hapsi, hapishane yönetimi, davalının ihzarı gibi hukuki işler ve yargılamalar için mübaşir atama, esham devrini sağlama, padişaha sunulan arzuhallerle ilgilenme gibi çok sayıda idari işlerle ilgilenmiştir. Bu kadar işin yapılabilmesi hiç kuşkusuz çok sayıda personelin varlığına bağlıdır. Divan-ı Deavi Nezaretinin başında bir nazır ve iki muavin bulunmaktadır. Bunlardan başka çok sayıda memur ve çavuş da verilen görevleri yerine getirmiştir. Çalışmada tüm bu konular birinci el kaynaklar kullanılarak detaylandırılmış ve ilgilerinin hizmetine sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this dissertation is to uncover details about the Divan-ı Deavi Nezareti (similar to the Ministry of Justice), which held a significant place in the Ottoman administrative organization but has been relatively underexplored in the literature. The Divan-ı Deavi Nezareti was established in 1836 and abolished in 1870. The documents related to the Divan-ı Deavi Nezareti were obtained from the State Archives, and some of these records were transcribed into the Latin alphabet for the first time which makes this study highly original. Based on these archival documents, the study presents the position, duties, authorities, and institutional structure of the Divan-ı Deavi Nezareti within the Ottoman administrative system. The Divan-ı Deavi Nezareti was responsible for executing and enforcing decisions from high judicial bodies and local courts. It was also responsible for a wide range of administrative tasks, including attending trials, overseeing debtor imprisonments, managing prisons, summoning defendants, appointing bailiffs for legal proceedings, handling the transfer of esham (state bonds), and processing petitions submitted to the sultan. The extensive scope of these duties undoubtedly required a large workforce. At the head of the Divan-ı Deavi Nezareti was a Nazır (minister) supported by two deputies (muavin). Alongside them, numerous clerks and çavuş (officers-chavush) carried out assigned tasks. This study elaborates on all these aspects in detail, using primary sources, and offers its findings to the relevant audience.