Klinik örneklerden soyutlanan Enterococcus faecalis ve Enterococcus faecium kökenlerine karşı antiseptikler ile antibiyotikler arasındaki sinerjik etkileşimlerin incelenmesi
Investigation of synergistic interactions between antiseptics and antibiotics against Enterococcus faecalis and Enterococcus faecium strains isolated from clinical specimens
  1. Tez No: 933441
  2. Yazar: NURAY FİLİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLHAN VARDAR ÜNLÜ, DR. ÖĞR. ÜYESİ YENER ÖZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Antibiyotik, antiseptik, dama tahtası, enterokok, kombinasyon, Antibiotics, antiseptics, checkerboard, combination, enterococcus
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Günümüzün önemli sorunlardan biri antimikrobiyal dirençtir ve Dünya Sağlık Örgütü'nün“yüksek öncelikli”olarak adlandırdığı patojenlerden biri enterokoklardır. Antibiyotik direncine alternatif yaklaşımlardan biri kombinasyon stratejileridir. Enterokok kökenleri klinik örneklerden oldukça fazla soyutlanmakta olup, başarısız dental endodontik tedaviler sonucunda gelişen sekonder apikal periodontitiste de en çok Enterococcus faecalis öne çıkmaktadır. Yara ve endodontik enfeksiyonlarda kullanılabilecek ideal antiseptik bulunmamaktadır. Günümüzde yara ve endodontik enfeksiyonlarda kullanılabilecek alternatif antiseptikler halen araştırılmaktadır. Bu çalışmada, 40 adet yara, 6 adet apse ve 4 adet rektal sürüntü örneğinden soyutlanmış, 30 Enterococcus faecalis ve 20 Enterococcus faecium olmak üzere toplam 50 enterokok kökeni seçilmiştir. Çalışma boyunca kontrol kökeni olarak Enterococcus faecalis ATCC 29212 ve Enterococcus faecium ATCC 6057 kullanılmıştır. Antibiyotik ve antiseptiklerin minimum inhibitör konsantrasyon değerleri European Committee on Antimicrobial Susceptibility Testing kriterlerine göre sıvı mikrodilüsyon yöntemiyle, kombinasyon testleri ise dama tahtası yöntemiyle belirlenmiştir. Antibiyotik-antiseptik kombinasyonlarının, enterokok kökenlerine karşı çoğunlukla sinerjik veya kısmi sinerjik etki gösterdiği saptanmıştır. Bu çalışmada, antiseptiklerin, olası etkileşimi sonucu denenen antibiyotiklerin minimum inhibitör konsantrasyon değerlerini düşürebildiğinin gösterilmesiyle antibiyotik-antiseptik kombine kullanımının, bakterilerde antibiyotiklere karşı direnç düzeyini ve direncin ortaya çıkma sıklığını azaltabileceğine yönelik düşünceleri desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
One of the major issues of our time is antimicrobial resistance, and enterococci are among the pathogens categorized as“high priority”by the World Health Organization. One alternative approach to antibiotic resistance is combination strategies. Enterococcal strains are frequently isolated from clinical specimens, and Enterococcus faecalis stands out as a leading pathogen in secondary apical periodontitis, which develops as a result of unsuccessful dental endodontic treatments. There is currently no ideal antiseptic for use in wound and endodontic infections. Research into alternative antiseptics for these infections continues to this day. In this study, a total of 50 enterococcal strains were selected, including 30 Enterococcus faecalis and 20 Enterococcus faecium strains isolated from 40 wound specimens, 6 abscesses, and 4 rectal swabs. Throughout the study, Enterococcus faecalis ATCC 29212 and Enterococcus faecium ATCC 6057 were used as control strains. The minimum inhibitory concentrations of antibiotics and antiseptics were determined using the broth microdilution method according to the European Committee on Antimicrobial Susceptibility Testing criteria, while combination tests were conducted using the checkerboard method. Antibiotic-antiseptic combinations have been found to mostly exhibit synergistic or partially synergistic effects against enterococcal strains. This study demonstrated that the minimum inhibitory concentrations of antibiotics could be reduced through potential interactions with antiseptics, supporting the idea that combining antiseptics with antibiotics could lower bacterial resistance levels and reduce the frequency of antibiotic resistance emergence.