Süleymaniye Kütüphanesi'nde bulunan Sultan I. Ahmed koleksiyonuna ait Kur'an-ı Kerim'lerin zahriye tezhipleri
Zahriye illuminations of the Holy Quran belonging to the Collection of Sultan Ahmed I in the Suleymaniye Library
  1. Tez No: 933509
  2. Yazar: GAMZE TÜRKMEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN ELİTOK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: El Sanatları, Güzel Sanatlar, Crafts, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Süleymaniye Kütüphanesi, Sultan I. Ahmed, El Yazması, Zahriye, Tezhip, Suleymaniye Library, Sultan Ahmed I, Manuscript, Zahriye, Illumination
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Geleneksel Türk Sanatları Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu araştırmada Süleymaniye Kütüphanesi'nde Bulunan Sultan I. Ahmed koleksiyonuna ait altı adet el yazması Kur'ân-ı Kerîm'in zahriye tezhipleri desen, motif, renk, teknik ve üslûp bakımından ele alınarak incelenmiştir. Dört bölümden meydana gelen tezin birinci bölümünde, giriş başlığı altında amaç, kapsam ve yöntem konuları ve Süleymaniye Kütüphanesi hakkında bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde tezhip sanatının tarihsel gelişimi ve kullanım alanları hakkında bilgiler yer almaktadır. Üçüncü bölümde el yazmalarının hazırlanışı ve konuları kapsamında dinî, ilmî ve edebî eserler ile Kur'ân-ı Kerim Bezemeciliği hakkında bilgilere yer verilmiştir. Dördüncü bölümde, Süleymaniye Kütüphanesinde Bulunan Sultan I. Ahmed Koleksiyonuna ait el yazması Kur'ân-ı Kerîmler'in zahriye tezhiplerinin analizleri ve çizimleri yapılmıştır. Zahriye sayfalarının çizimler dijital ortamda hazırlanmıştır. Beşinci bölüm incelenen eserlerin değerlendirme ve karşılaştırma bölümleridir. Bu kısımda farklı koleksiyonlardan elde edilen üç adet zahriye sayfasıyla mevcut eserlerin karşılaştırması yapılarak eserler kendi dönemleri içerisinde konumlandırılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the Zahriye (cover) illuminations of six manuscript copies of the Qur'an from the Sultan Ahmed I collection, located in the Süleymaniye Library, have been examined in terms of design, motifs, color, technique, and style. This study consists of four chapters. The first chapter of the thesis, under the title“Introduction,”discusses the purpose, scope, and methodology. The second chapter provides information about the historical development and fields of application of the art of illumination. The third chapter offers details on the preparation of manuscripts and covers information on religious, scientific, and literary works with ornamentation of the Qur'an. The fourth chapter contains the analyses and drawings of the Zahriye (cover illuminations) of the manuscript Qur'ans from the Sultan Ahmed I collection, located in the Süleymaniye Library. The drawings of the Zahriye (cover) pages have been prepared in a digital environment. The fifth chapter contains the evaluation and comparison sections of the works examined. In this section, a comparison is made between three zahriye pages obtained from different collections and the existing works, in an attempt to position the works within their respective periods.