Türkiye'deki küçük ve orta ölçekli işletmeler için sınır ötesi e-ticarette fırsatlar ve zorluklar: Tekstil sektörü örneği
Opportunities and challenges in cross-border e-commerce for small and medium-sized enterprises in Turkey: The case of the textile sector
- Tez No: 933554
- Danışmanlar: PROF. DR. NİLGÜN ACAR BALAYLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Sınır Ötesi E-Ticaret, KOBİ'ler, Türkiye Tekstil Sektörü, Cross-Border E-Commerce, SMEs, Turkey Textile Sector, Digital Transformation, International Competitiveness
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Finansal İktisat ve Bankacılık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Türkiye'deki Küçük Ve Orta Ölçekli İşletmeler İçin Sınır Ötesi E-Ticarette Fırsatlar Ve Zorluklar: Tekstil Sektörü Örneği Selçuk GÜLLER Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İktisat Anabilim Dalı Finansal İktisat ve Bankacılık Programı Bu çalışma, Türkiye tekstil sektöründe faaliyet gösteren küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ) sınır ötesi e-ticarette karşılaştığı fırsat ve zorlukları incelemeyi amaçlamaktadır. Tez içeriğinde, e-ticaretin hızla büyüyen bir ekonomik faaliyet olarak tüketici alışkanlıklarını ve işletme stratejilerini nasıl dönüştürdüğüne, sınır ötesi e-ticaret için dijitalleşmenin, uluslararası pazarlara erişim ve rekabet avantajı sağlama açısından sunduğu olanaklar ile kültürel farklılıkların, lojistik ve hukuki süreçlerin zorlukları vurgulanmaktadır. Sonuç bölümünde, araştırmada kullanılan anket verileri ve istatistiksel analizler, sınır ötesi e-ticaretin KOBİ'lere düşük işletme maliyetleri, geniş müşteri tabanına erişim ve uluslararası marka oluşturma fırsatları sunduğunu, lojistik süreçler, hukuki düzenlemeler ve kültürel farklılıklar gibi zorlukların işletmelerin performansını olumsuz etkilediği ortaya konulmuştur. Ayrıca, çalışanların eğitim seviyesinin bu zorluklarla başa çıkmadaki kritik önemi vurgulamıştır. Çalışmada, KOBİ'lerin dijital pazarlama stratejilerini optimize etmeleri, lojistik ve altyapı eksikliklerini gidermeleri ve çalışanların eğitim seviyesini artıracak uygulamalara yönelmeleri gerektiği sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca, politika yapıcıların kültürel ve hukuki bariyerleri aşmak için stratejik destek mekanizmaları geliştirmesi gerektiği önerilmektedir. Araştırmanın bulguları, sektörde dijital dönüşüm ve uluslararası rekabet avantajını artırmaya yönelik önemli bir rehber niteliğindedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master's Thesis Opportunities and Challenges in Cross-Border E-Commerce for Small and Medium-Sized Enterprises in Turkey: The Case of the Textile Sector Selçuk GÜLLER Dokuz Eylül University Graduate School of Social Sciences Department of Economic Financial Economics and Banking Program This study aims to examine the opportunities and challenges faced by small and medium-sized enterprises (SMEs) operating in Turkey's textile sector within the realm of cross-border e-commerce. The thesis highlights how e-commerce, as a rapidly growing economic activity, has transformed consumer behaviors and business strategies. It emphasizes the advantages provided by digitalization for cross-border e-commerce, such as access to international markets and competitive advantages, alongside the challenges posed by cultural differences, logistical complexities, and legal procedures. The findings, derived from survey data and statistical analyses, reveal that cross-border e-commerce offers SMEs benefits such as reduced operational costs, access to a broader customer base, and the opportunity to establish international brands. However, challenges including logistical barriers, regulatory constraints, and cultural differences negatively impact business performance. The study also underscores the critical role of employees' educational levels in overcoming these obstacles. The research concludes that SMEs need to optimize their digital marketing strategies, address logistical and infrastructural deficiencies, and implement training programs to enhance employees' skills. Furthermore, it recommends that policymakers develop strategic support mechanisms to overcome cultural and legal barriers. The findings of this study serve as a vital guide for fostering digital transformation and enhancing international competitiveness in the sector.