Erzurum il merkezinde eğitim gören ortaokul öğrencilerinde obezite sıklığı ve ilişkili faktörler
Obesity frequency and related factors in secondary school students studying in Erzurum city center
- Tez No: 933577
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SİNAN YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: BKİ, obezite sıklığı, ortaokul öğrencileri, risk faktörleri, BMI, middle school students, obesity frequency, risk factors
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Amaç: Bölgesel olarak risk gruplarında obezite sıklığının ve ilişkili faktörlerin belirlenmesi uygun müdahale programlarının geliştirilmesi açısından önemlidir. Aşırı kilolu ya da obez olan çocukların bulaşıcı olmayan hastalıklara erken yaşlarda yakalanmaları daha yüksek olasılıktır. Obezite her yaş grubundaki bireyleri etkilemekle birlikte en çok ergen bireyleri etkileyen bir halk sağlığı problemidir. Bu konuda erken önlemler almak, kişileri bilinçlendirmek ve obeziteye dikkat çekecek yöntemler ortaya koymak gerekmektedir. Bu araştırmanın amacı Erzurum il merkezinde eğitim gören ortaokul öğrencilerinde obezite sıklığının ve ilişkili faktörlerin belirlenmesidir. Materyal ve Metot: Bu çalışma Erzurum il merkezinde eğitim gören ortaokul 5, 6, 7 ve 8. sınıf 516 öğrenci ile yürütüldü. Obezite sıklığı, öğrencilerin antropemetrik ölçümlerinden hareketle ilgili yaş grubunun persentil eğrilerine göre belirlendi. Uygulanan anket formu ile öğrencilerin sosyodemografik özellikleri, beslenme alışkanlıkları ve fiziksel aktiviteleri sorgulandı. Bulgular: Erzurum il merkezinde eğitim gören ortaokul öğrencilerinde fazla kilolu olma sıklığı %24.2 (Kız: %23.3, Erkek: %25.3) ve obezite sıklığı %14.7 (Kız: %13.6, Erkek: %16.0) olarak saptandı. Erkeklerde hem fazla kilolu olma hem de obezite sıklığı kızlara göre daha yüksekti. Ailede fazla kilolu ya da obez birey bulunma durumu, öğrencinin kendi ağırlığını nasıl tanımladığı, ağırlık memnuniyeti, ailesi ile olan ilişkileri, öğrencinin beyanına bağlı yeterli ve dengeli beslenme sıklığı, günde kaç öğün tükettiği, ara öğün yapma durumu, öğle yemeğini nereden yediği, ana öğün atlama sebebi ve öğrencinin beyanına göre yemek yeme hızına göre BKİ sınıflandırmasının dağılımları istatistiksel olarak anlamlı düzeyde farklı bulundu. Sonuç: Erzurum il merkezinde eğitim gören ortaokul öğrencilerinde yüksek olarak gözlenen fazla kilolu ve obezite sıklığı, bu konuda önlem amaçlı programların uygulamaya konulması gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Determining the prevalence of obesity and related factors in regional risk groups is important for developing appropriate intervention programs. Overweight or obese children are more likely to catch non-communicable diseases at an early age. Obesity is a public health problem that affects individuals in all age groups, but mostly adolescents. Early precautions should be taken, people should be made aware of this issue, and methods should be developed to draw attention to obesity. The aim of this study is to determine the prevalence of obesity and related factors in secondary school students studying in the city center of Erzurum. Material and method: This study was conducted with 516 students from 5th, 6th, 7th and 8th grades of secondary school in Erzurum city center. Obesity prevalence was determined according to the percentile curves of the relevant age group based on the students' anthropometric measurements. The sociodemographic characteristics, nutritional habits and physical activities of the students were questioned with the applied questionnaire form. Results: The prevalence of overweight among secondary school students studying in the city center of Erzurum was found to be 24.2% (Girls: 23.3%, Boys: 25.3%) and obesity was found to be 14.7% (Girls: 13.6%, Boys: 16.0%). Both overweight and obesity prevalence were higher in boys than in girls. The distribution of BMI classifications according to the presence of overweight or obese individuals in the family, how the student defined his/her own weight, weight satisfaction, relationships with the family, the frequency of adequate and balanced nutrition according to the student's statement, the number of meals consumed per day, the status of snacks, where he/she ate lunch, the reason for skipping main meals and the speed of eating according to the student's statement were found to be statistically significantly different. Conclusion: The high prevalence of overweight and obesity among secondary school students studying in the city center of Erzurum indicates that preventive programs should be implemented in this regard.