Fundamental beta with firm specific variables and its implementation for developed markets
Firma içi değişkenlerin sistematik riske etkisi (temel beta) ve gelişmiş ülke piyasalarında uygulanması
  1. Tez No: 933576
  2. Yazar: TOPRAK FERDİ KARAKUŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE DOĞUKANLI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Beta, risk, sistematik risk, finansal yönetim, finansal performans, Beta, risk, systematic risk, financial management, financial performance
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Finansal piyasalarda risk, sistematik (piyasaya özgü) ve sistematik olmayan (firmaya özgü) risk olarak iki ana kategoriye ayrılmaktadır. Sistematik risk, piyasada genel olarak yaşanan dalgalanmalardan kaynaklanırken, beta katsayısı bu riskin ölçülmesinde temel bir gösterge olarak kullanılmaktadır. Ancak, şirket içi değişkenler ve yönetimsel dinamikler de firmanın dış çevresel faktörlere olan hassasiyetini önemli ölçüde etkileyebilmektedir. Şirketlerin finansal tabloları, sadece mali performansı değil, aynı zamanda yönetim tarzını ve iç dinamikleri yansıttığı için sistematik risk ile finansal göstergeler arasında bir ilişki kurulmasına olanak sağlamaktadır. Çalışmanın temel amacı, şirketlerin finansal performansını belirleyen bu faktörlerin sistematik risk üzerindeki etkisini analiz ederek, finansal göstergeler ile beta katsayısı arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktır. Başka bir ifadeyle, firma içi değişkenlerin, firmanın dışında gelişen risklerin düzeyi üzerinde etkisinin olup olmadığı araştırılmak istenmektedir. Firma içi değişkenlerle sistematik risk arasındaki ilişki ilk olarak“temel beta”kavramı çerçevesinde Beaver, Kettler ve Scholes'in 1970 yılında yazdığı makalede ortaya konulmuştur. Bu çalışmada, temel beta hesaplaması, Morgan Stanley Capital International (MSCI) tarafından gelişmiş ülkeler kategorisinde yer alan 18 ülke (Avustralya, Kanada, Danimarka, Fransa, Almanya, Hong Kong, İrlanda, İtalya, Japonya, Hollanda, Yeni Zelanda, Norveç, Singapur, İspanya, İsveç, İsviçre, Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri) örnekleme dahil edilerek gerçekleştirilmiştir. Örneklem kapsamında, enerji, ham madde ve endüstri sektörlerinde faaliyet gösteren toplam 418 şirketin 2016-2023 yılları arasındaki yıllık finansal verileri kullanılmıştır. Çalışmada bağımlı değişken, sistematik risk göstergesi olan beta katsayısıdır. Bağımsız değişkenler arasında temettü oranı, asit-test oranı, aktif karlılık, faiz ve vergi öncesi kar (FVÖK), toplam varlıklar, toplam borcun varlıklara oranı ve varlık devir hızı yer almaktadır. Panel regresyon analiz yönteminin kullanıldığı araştırmanın sonucunda, aktif devir hızı, hisse başına temettü ve aktif karlılığının sistematik risk katsayısı olan beta üzerinde negatif ve anlamlı bir etkiye sebep olduğu bulunmıştur. Faiz ve vergi öncesi karın, toplam borcun varlıklara oranının ve toplam varlıkların sistematik risk göstergesi beta katsayısı üzerinde pozitif ve anlamlı etkisi bulunmuştur. Ayrıca, araştırmada kullanılan örneklemdeki ülkelere özgü herhangi bir etkinin varlığını test etmek amacıyla kümeleme analizi yöntemi kullanılmıştır. Buna göre örneklemde yer alan şirketler, değişkenler bazında 3 ana kümeye bölünmüştür. Kümelerin kukla değişken olarak eklenmesiyle yapılan regresyon sonuçlarında anlamlı farklılıklar gösteren bağımsız değişkenlerin etkisinin, farklı kümelerde yer alan şirketlere göre değiştiği ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Risk in financial markets is divided into two main categories: systematic (market-specific) and non-systematic (company-specific) risk. While systematic risk arises from general fluctuations in the market, the beta coefficient is used as a basic indicator in measuring this risk. However, firm specific variables and managerial dynamics can also significantly affect the sensitivity of the company to external environmental factors. Since the financial statements of companies reflect not only financial performance but also management style and internal dynamics, they allow a relationship to be established between systematic risk and firm specific variables. The main purpose of the study is to analyze the effect of these factors that determine the financial performance of companies on systematic risk and to reveal the relationship between financial indicators and the beta coefficient. In other words, it is aimed to investigate whether firm-specific variables have an impact on the level of risks developing outside the firm The relationship between firm-specific variables and systematic risk was first introduced within the framework of the 'fundamental beta' concept in a study by Beaver, Kettler, and Scholes in 1970. In this study, the calculation of fundamental beta was conducted by incorporating a sample of 18 countries classified as developed by Morgan Stanley Capital International (MSCI), including Australia, Canada, Denmark, France, Germany, Hong Kong, Ireland, Italy, Japan, the Netherlands, New Zealand, Norway, Singapore, Spain, Sweden, Switzerland, the United Kingdom, and the United States. The annual financial data of a total of 418 companies operating in the energy, raw material and industry sectors between 2016 and 2023 were used within the scope of the sample. The dependent variable in the study is the beta coefficient, which is an indicator of systematic risk. The independent variables include dividend per share, quick ratio, return on assets, earnings before interest and taxes (EBIT), total assets, liabilties-to-assets ratio and asset turnover. As a result of the study using the panel regression analysis method, it was found that asset turnover, dividend per share and return on assets have a negative and significant effect on the systematic risk coefficient, beta. A positive and significant effect of earnings before interest and taxes, liabilities-to-assets ratio and total assets on the systematic risk indicator beta coefficient was found. In addition, cluster analysis method was used to test the existence of any effect specific to the countries in the sample used in the research. Accordingly, the companies in the sample were divided into 3 main clusters based on variables. In the regression results made by adding the clusters as dummy variables, it was revealed that the effect of the independent variables showing significant differences varied according to the companies in different clusters.