İtfaı̇yede kullanılan makı̇ne ve ekı̇pmanların ı̇ş güvenlı̇ğı̇ bakımından değerlendı̇rı̇lmesı̇
In terms of occupational safety of machinery and equipment used in the fire department evaluation
  1. Tez No: 933627
  2. Yazar: ÜNAL TATOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SAİME TAPHASANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İtfaiye, İş Sağlığı ve Güvenliği, Kişisel Koruyucu Donanım, İş Ekipmanları, Yangın Güvenliği, Risk Değerlendirmesi, Acil Durum Yönetimi, İtfaiye Eğitimi, İstatistiksel Modelleme, Regresyon Analizi, Korelasyon Analizi, Mesleki Riskler, Yangın Müdahale Stratejileri, Gelişmişlik Düzeyi ve Yangın İlişkisi, Firefighting, Occupational Health and Safety, Personal Protective Equipment, Work Equipment, Fire Safety, Risk Assessment, Emergency Management, Firefighter Training, Statistical Modeling, Regression Analysis, Correlation Analysis, Occupational Hazards, Fire Response Strategies, Development Level and Fire Incidents Relationship, Workplace Accidents
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Rumeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
İtfaiyecilik, gerek Türkiye'de gerekse dünya genelinde en tehlikeli mesleklerden biri olarak kabul edilmektedir. Yangın, sel, deprem, toprak kayması ve trafik kazaları gibi afetlere müdahale eden itfaiye ekipleri, yüksek riskli ortamlarda çalışmaktadır. Bu nedenle, iş sağlığı ve güvenliği kurallarına uygun hareket etmeleri hayati önem taşımaktadır. Bu tez çalışması, itfaiyecilerin olaylara müdahale sırasında kullandıkları makine, ekipman ve kişisel koruyucu donanımları iş sağlığı ve güvenliği açısından değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Araştırma kapsamında ilgili yasa ve yönetmelikler incelenmiş, Trabzon Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı ve Rize Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü yetkilileriyle yapılan görüşmeler ve doküman analizleri yoluyla mevcut durum değerlendirilmiştir. Buna ek olarak, Bolu, Bursa,Giresun,Batman, Antalya, Kütahya, Kocaeli, Ankara, Rize, Samsun, Erzurum, Trabzon, Kayseri, Denizli, Sivas ve Erzincan illerindeki nüfus, ildeki itfaiye ekip sayısı, eğitim düzeyi, gelişmişlik düzeyi, ilde meydana gelen itfaiye olaylarının sayısı ve çalışan itfaiye personel sayısı gibi değişkenler arasındaki ilişkiler istatistiksel modelleme ve bağıntısal analiz yöntemleri kullanılarak incelenmiştir. Öngörüsel ve nedensel ilişkiler analizi kapsamında korelasyon ve regresyon analizleri yapılmış, yangın sayısının gelişmişlik düzeyi ile ilişkisi istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgular, itfaiye teşkilatlarında iş sağlığı ve güvenliği konusunda önemli gelişmeler kaydedildiğini, ancak bazı alanlarda iyileştirmelere ihtiyaç duyulduğunu göstermektedir. Özellikle ekipmanların periyodik bakımı, eğitim süreçlerinin geliştirilmesi, iş güvenliği farkındalığının artırılması ve gelişmişlik düzeyi ile itfaiye olaylarının ilişkisine dayalı stratejilerin oluşturulması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Occupational Health and Safety Assessment of Firefighting Equipment and Personal Protective Gear Firefighting is recognized as one of the most hazardous professions both in Turkey and worldwide. Firefighters intervene in emergencies such as fires, floods, earthquakes, landslides, and traffic accidents, often working in high-risk environments. Therefore, adhering to occupational health and safety regulations is of vital importance. This thesis aims to evaluate the machinery, equipment, and personal protective gear used by firefighters during emergency response operations from an occupational health and safety perspective. As part of the research, relevant laws and regulations were examined, and the current situation was assessed through interviews with officials from the Trabzon Metropolitan Municipality Fire Department and Rize Municipality Fire Department, as well as document analyses. Additionally, variables such as population, number of firefighting teams, education level, development level, number of fire incidents, and number of firefighting personnel were analyzed using statistical modeling and correlation analysis methods for the provinces of Bolu, Bursa, Giresun, Batman, Antalya, Kütahya, Kocaeli, Ankara, Rize, Samsun, Erzurum, Trabzon, Kayseri, Denizli, Sivas, and Erzincan. Predictive and causal relationship analyses were conducted using correlation and regression analyses to statistically evaluate the relationship between fire incidents and development levels. The findings indicate that significant progress has been made in occupational health and safety within fire departments. However, improvements are still needed in certain areas. In particular, periodic maintenance of equipment, enhancement of training processes, increasing awareness of occupational safety, and developing strategies based on the relationship between development level and fire incidents are recommended.