Development of arch form; Exploring the behavior of masonry arches and arch bridges by finite element analysis
Kemer formunun gelişimi; Taş kemer ve kemerli köprü davranışının sonlu elemanlar analizi ile incelenmesi
  1. Tez No: 93367
  2. Yazar: SAADET TOKER
  3. Danışmanlar: DR. ALİ İHSAN ÜNAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Sonlu Elemanlar Analizi, Taş Kemerler, Taş Köprüler. iv, Finite Element Analysis, Masonry Arches, Masonry Bridges. Hi
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu çalışma, daha çok köprülerdeki kullanımına yönelik olarak, kemer formunun gelişimini anlatmaktadır. Kemerin, mimari açıdan karakteristik özellikleri açıklanmıştır. Geleneksel analiz yöntemleri tarihi yapıların strüktür analizinde yetersiz kaldığı için, taş kemerlerin ve kemerli köprülerin davranışının, oldukça etkili bir yöntem olan sonlu elemanlar analizi ile açıklanması amaçlanmıştır. Bu tez, iki farklı kemer formunu bu metotla inceleyerek, taş kemerlerin yük taşıma mekanizmasını göstermektedir. Tarihi taş kemerli köprülerin kendi ağırlıkları ve deprem kuvvetleri altındaki davranışları sonlu elemanlar metodu ile tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study explains the development of arch form focusing on its structural use in bridges. The characteristic features of the arch as an architectural form will be described. Since the conventional analysis methods are generally insufficient in the structural analysis of historical structures, the behavior of masonry arches and arch bridges will be explained by the powerful finite element method. This thesis will illustrate load transfer mechanism of masonry arches by finite element analyses of two distinct arch types. The behavior of historical masonry arch bridges under gravity and seismic forces will also be discussed by this method.