Meme karsinomlarında Lipin-1 ekspresyonunun klinikopatolojik önemi ve prognostik faktörlerle ilişkisi
Relationship of immunohistochemical lipin-1 expression with prognosis and other clinicopathological prognostic factors in breast carcinomas
  1. Tez No: 933675
  2. Yazar: SEZER SEDA YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEVZAT SERDAR UĞRAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: Meme, Lipin-1, immünohistokimya, prognoz, Breast, Immunohistochemical, Lipin-1, Prognosis
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Meme kanseri, kadınlar arasında en yaygın görülen kanser türü olup dünyada kansere bağlı ölüm sebeplerinde beşinci sıradadır. Kanser hücresinin proliferasyonu için ihtiyaç duyduğu en temel elemanlar yeni organel ve hücre zarı sentezi olup burada lipid metabolizması önemli rol oynar. Bunun yanı sıra, kanser hücrelerinde görülen lipid biyosentezindeki artış, özellikle hastalığın tekrarlaması ve metastaz durumlarında belirginleşerek hastalığın agresifliğini artırır. Lipin-1 hem yeni lipid sentezinde kritik bir hız kısıtlayıcı enzim olarak hem de yağ asiti oksidasyon genlerinin transkripsiyonel faktörlerini düzenleyerek lipid homeostazında çift yönlü fonksiyon gösterir. Lipin-1 primer enzimatik aktivitesi dışında, onkojenik etkilere sahip bir protein olan Rac1, protoonkogen olan Src, tümör supressör gen p53 ve sinyal iletici protoonkogen olan mTOR ile doğrudan ve dolaylı olarak etkileşime girerek kanser hücrelerinin proliferasyonunda söz sahibidir. Literatürde akciğer, prostat, kolon ve meme karsinomlarında lipin-1ekspresyonunu araştıran çalışmalar mevcut olup bunların hepsinde tümörlü dokuda ekspresyon normal dokudan daha fazladır. Lipin-1'in prostat, kolon ve akciğer adenokarsinomlarında kötü bir prognostik faktör olarak görülmesine karşın, meme karsinomlarında hem iyi hem de kötü prognostik faktör olarak karşımıza çıkmaktadır. Çalışmamızda 2013-2023 yılları arasında, invaziv 60 meme karsinomu tanısı almış, mastektomi ve lumpektomi materyali incelenmiştir. Olgularda immünhistokimyasal olarak lipin-1 ekspresyonu ile DCIS varlığı, hasta yaşı, odak sayısı, tümör boyutu, lenf nodu tutulumu, metastaz varlığı, histolojik derece, tümör evresi, hastalık evresi, ER, PR ve HER 2 ekspresyonu, moleküler alt tip, progresyon ve sağkalım ilişkisi değerlendirilmiştir. Çalışmamız da meme karsinomunda lipin-1 ekspresyonu ile yüksek tümör derecesi ve hastalık evresi, ER ve PR negatifliği, üçlü negatif, Luminal HER 2 pozitif ve HER 2 pozitif moleküler alt tipler arasında anlamlı ilişki bulunmuştur. İlişkili görülen bütün parametreler lipin-1 ekspresyonunun kötü prognostik faktör olduğunu göstermektedir. Meme karsinomunda prognozla ilgili olarak literatürde çelişkili sonuçlar bulunan lipin-1'in kötü bir prognostik faktör olduğunu bu çalışmamızda gördük.
Özet (Çeviri)
Breast cancer is the most common type of cancer among women and is the 5th leading cause of cancer-related deaths in the world. The most basic lipid metabolism required by cancer cells for proliferation is the synthesis of new organelles and cell membranes. In addition, the increase in lipid biosynthesis seen in cancer cells increases the aggressiveness of the disease, becoming especially evident in cases of disease recurrence and metastasis. Lipin-1 functions bidirectionally in lipid homeostasis, both as a critical rate-limiting enzyme in new lipid synthesis and by regulating transcriptional factors of fatty acid oxidation genes. Apart from the primary enzymatic activity of Lipin-1, it has a role in the proliferation of cancer cells by interacting directly and indirectly with Rac1, a protein with oncogenic effects, Src, a protooncogene, tumor suppressor gene p53, and mTOR, a signal transducer proto-oncogene. There are studies in the literature examining lipin-1 expression in lung, prostate, colon and breast carcinomas, and in all of them, the expression is higher in tumor tissue than in normal tissue. Although Lipin-1 is considered a poor prognostic factor in prostate, colon and lung adenocarcinomas, there are controversial results as both a good and bad prognostic factor in breast carcinomas. In our study, 60 breast carcinoma mastectomy and lumpectomy materials obtained between 2013 and 2023 were examined. The relationship between immunohistochemical lipin-1 expression and the presence of DCIS, patient age, number of foci, tumor size, lymph node involvement, presence of metastasis, histological grade, tumor stage, disease stage, ER, PR, HER 2, molecular subtype, progression and survival has been evaluated. All relevant parameters show that lipin-1 expression is a poor prognostic marker. Our study contributed to the literature by supporting that lipin-1, which has controversial prognosis data in breast carcinoma, is a poor prognostic marker. The observation of tumor regression with the inhibition of this enzyme is also promising in terms of improvable treatments.