Skuamöz hücreli akciğer kanseri hastalarında radyoterapi öncesi ve sonrası serum Galektin-3, Sialik asit ve NF-κB seviyelerinin belirlenmesi
Determination of serum Galectin-3, Sialic acid and NF-κB levels in squamous cell lung cancer patients before and after radiotherapy
  1. Tez No: 933676
  2. Yazar: ESRA EĞİLMEZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KIZILTUNÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Skuamöz hücreli akciğer kanseri, Radyoterapi, Galektin-3, Sialik asit, NF-κB, Squamous cell lung cancer, Radiotherapy, Galectin-3, Sialic acid, NF-κB
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Amaç: Akciğer kanseri dünya genelinde en sık görülen kanserlerden biridir ve kansere bağlı mortalitenin en sık nedenidir. Bu hastalığın yaygın görülen bir alt tipi olan skuamöz hücreli akciğer kanseri hastalarında sağlıklı kontrol grubuna göre Galektin-3, Sialik asit ve NF-κB seviyelerinin değişimi ve aralarındaki ilişkinin ortaya konması amaçlandı. Ayrıca bu parametrelerin, ileri evre akciğer kanseri için önemli bir tedavi protokolü olan radyoterapiye bağlı değişiminin görülmesi ve birlikte veya ayrı ayrı skuamöz hücreli akciğer kanseri tanısında biyobelirteç olarak kullanılıp kullanılamayacağının belirlenmesi hedeflendi. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya, skuamöz hücreli akciğer kanseri tanısı alan 40 hasta ve 35 sağlıklı kişi dahil edildi. Hastaların (radyoterapi öncesi ve sonrası) ve sağlıklı kontrol grubunun serum numunelerinde Galektin-3, Sialik asit ve NF-κB parametreleri ELISA yöntemi ile ölçüldü. Bulgular: Radyoterapiden sonra, serum Galektin-3, Sialik asit ve NF-κB konsantrasyonlarında istatistiksel olarak anlamlı bir değişiklik görülmedi (p>0,05). Hastaların radyoterapi öncesi serum Galektin-3 ve Sialik asit düzeylerinin sağlıklı kontrol grubundan yüksek olduğu gözlemlendi (sırasıyla p=0,007 ve p=0,001). Radyoterapi öncesi hasta grubu ile sağlıklı kontrol grubu arasında serum NF-κB konsantrasyonları açısından anlamlı fark bulunamadı (p=0,113). Hasta grubunun radyoterapi öncesi ve sonrası durumları dikkate alındığında Galektin-3 ile Sialik asit arasında anlamlı ve pozitif bir korelasyon mevcuttu. ROC analizine göre Galektin-3 ile Sialik asidin AUC değerleri sırasıyla 0,683 (p=0,0028) ve 0,722 (p=0,0001) olarak belirlendi. NF-κB'nin ise AUC değeri 0,394 (p=0,1053) olarak tespit edildi. Sonuç: Çalışmamızda hasta grubunda kontrol grubuna göre serum Galektin-3 ile Sialik asit konsantrasyonları yüksek bulundu. Hasta grubunda Galektin-3 ile Sialik asit birbiriyle ilişkili bulundu. Skuamöz hücreli akciğer kanserine tanı koyduruculuk açısından Galektin-3 ile Sialik asidin bir biyobelirteç olarak kullanılabileceği belirlendi. Serum Galektin-3, Sialik asit ve NF-κB konsantrasyonlarında radyoterapi sonrası öncesine göre anlamlı olmayan bir artış görüldü. Radyoterapiye cevap olarak bu parametrelerin değişimini daha net gözlemleyebilmek için daha geniş katılımlı ve kapsamlı çalışmaların yapılmasının konuyu daha iyi aydınlatacağı fikrindeyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: Lung cancer is one of the most common cancers worldwide and is the most common cause of cancer-related mortality. The aim was to determine the changes in Galectin-3, Sialic acid and NF-κB levels and the relationship between them in patients with squamous cell lung cancer, a common subtype of this disease, compared to the healthy control group. In addition, it was aimed to observe the changes of these parameters depending on radiotherapy, which is an important treatment protocol for advanced lung cancer, and to determine whether they can be used together or separately as biomarkers in the diagnosis of squamous cell lung cancer. Materials and Methods: In this study, 40 patients diagnosed with squamous cell lung cancer and 35 healthy controls were included. Galectin-3, sialic acid and NF-κB parameters were measured by ELISA in serum samples of patients (before and after radiotherapy) and healthy control group. Results: After radiotherapy, no statistically significant change was observed in serum Galectin-3, Sialic acid and NF-κB concentrations (p>0,05). The serum Galectin-3 and Sialic acid levels of the patients before radiotherapy were higher than the healthy control group (p=0,007 and p=0,001, respectively). There was no significant difference in serum NF-κB concentrations between the patient group and the healthy control group before radiotherapy (p=0,113). There was a significant and positive correlation between Galectin-3 and Sialic acid before and after radiotherapy. According to ROC analysis, the AUC values of Galectin-3 and Sialic acid were determined as 0,683 (p=0,0028) and 0,722 (p=0,0001), respectively. The AUC value of NF-κB was determined as 0,394 (p=0,1053). Conclusion: In our study, serum Galectin-3 and Sialic acid concentrations were higher and correlated with each other in the patient group compared to the control group. It was determined that Galectin-3 and Sialic acid can be used as a biomarker for the diagnosis of squamous cell lung cancer. There was no significant change in serum Galectin-3, Sialic acid and NF-κB levels after radiotherapy compared to before radiotherapy. In order to observe the changes in these parameters in response to radiotherapy, we believe that further studies with larger participation and comprehensive studies will be more useful on the subject.