Akondroplazik hastalarda kemik uzunluğuna bakılmaksızın %30'un üzerinde segment uzatma cerrahisi yapılan hastaların sonuçlarının değerlendirilmesi
Evaluation of the outcomes of segmental lengthening exceeding 30% regardless of bone length in patients with achondroplasia
  1. Tez No: 933685
  2. Yazar: FURKAN BUĞRA DANIŞMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN HAKAN KINIK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Akondroplazi, ekstremite uzatma, eksternal fiksasyon, heksapodal sistem, komplikasyonlar, Achondroplasia, limb lengthening, external fixation, hexapodal frame, complications
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Giriş: Akondroplazi, en yaygın iskelet displazisi olup, fonksiyonel sonuçları ve yaşam kalitesini artırmak amacıyla ekstremite uzatma cerrahisi yaygın olarak uygulanmaktadır. Bu çalışma, akondroplazik hastalarda segment uzatma işlemlerinin klinik, radyolojik ve fonksiyonel sonuçlarını değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Yöntem: 24 akondroplazik hastaya ait 56 uzatılmış segment üzerinde retrospektif analiz gerçekleştirilmiştir. En az %30 oranında uzatma yapılan hastalar çalışmaya dahil edilmiştir. Fiksasyon yöntemi, uzatma yüzdesi, eksternal fiksasyon süresi, kemik konsolidasyon süresi ve komplikasyonlar ile ilgili veriler toplanmıştır. Fonksiyonel sonuçlar ASAMI kriterlerine göre değerlendirilmiş ve farklı fiksasyon yöntemleri karşılaştırılmıştır. Bulgular: Çalışma grubunu 16 kadın ve 8 erkek hasta oluşturmuş olup, cerrahi esnasındaki ortalama yaş 7.3 ± 2.9 yıl, ortalama takip süresi ise 43 ay olarak belirlenmiştir. Ortalama uzatma oranı %67.78 ± 20.06 (108.68 ± 17.64 mm) olarak hesaplanmıştır. ASAMI kriterlerine göre, hastaların %54.17'sinde mükemmel, %41.67'sinde ise iyi fonksiyonel sonuçlar elde edilmiştir. Genel komplikasyon oranı %40 olup, 6 hastada 9 kırık görülmüş ve bunların 8'i cerrahi gerektirmiştir. Sonuç: Ekstremite uzatma cerrahisi, akondroplazik hastalar için etkili bir tedavi yöntemidir; ancak komplikasyon riskleri dikkatle yönetilmelidir. Serimizde literatürün aksine femur ve tibia yerine uzatmaların çoğu sadece tibia üzerinden yapılmış, benzer uzatma sağlanmış ve komplikasyon oranında artış görülmemiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: Achondroplasia is the most common skeletal dysplasia, and limb lengthening surgery is widely performed to enhance functional outcomes and quality of life. This study evaluates the clinical, radiological, and functional outcomes of segmental lengthening in achondroplastic patients and compares various fixation methods. Materials and Methods: A retrospective analysis was conducted on 56 lengthened segments from 24 achondroplastic patients. Patients who underwent at least 30% segmental lengthening were included. Data on fixation methods, lengthening percentage, external fixation duration, bone consolidation time, and complications were collected. Functional outcomes were assessed using ASAMI criteria, and different fixation methods were compared. Results: The cohort included 16 females and 8 males, with a mean age at surgery of 7.3 ± 2.9 years and a mean follow-up period of 43 months. The mean lengthening percentage was 67.78 ± 20.06% (108.68 ± 17.64mm). According to ASAMI criteria, 54.17% of patients achieved excellent functional outcomes, while 41.67% had good results. The overall complication rate was 40%, with 9 fractures observed in patiens, 8 of which required surgical intervention. Conclusions: Limb lengthening is an effective treatment for patients with achondroplasia; however, the risks of complications must be managed carefully. Contrary to the literatüre, most lengthening procedures in our series were performed on the tibia rather than the femur and tibia, achieving similar lengthening without an increase in complication rates.