Koroner ve BT anjiografi öncesi ve sonrası tiroid fonksiyonlarının ve hastalıklarının değerlendirilmesi, koroner arter hastalığı ciddiyeti ile ilişkisinin belirlenmesi, koroner ve BT anjiografinin tiroid fonksiyonları üzerine etkisi
Evaluation of thyroid functions and diseases before and after coronary and CT angiography, determination of their relationship with the severity of coronary artery disease, and the impact of coronary and CT angiography on thyroid functions
- Tez No: 933684
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ŞAHİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: Tiroid Hormonları, Tiroid Disfonksiyonu, İyotlu Kontrast Madde, Gensini skoru, Major Kardiyoserebrovasküler Olaylar, Thyroid Hormones, Thyroid Dysfunction, Iodinated Contrast Agent, Gensini Score, Major Adverse Cardiovascular and Cerebrovascular Events
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Amaç: Kontrast maddelerin klinik pratikte kullanım sıklığının artmasıyla tiroid disfonksiyonu yan etkisi de daha sık görülmeye başlanmıştır. Aşırı iyot maruziyeti sonrası gelişebilecek tiroid disfonksiyonları, kardiyovasküler komplikasyonlar da dahil olmak üzere birçok sistemik etkiye neden olabilmektedir. Bu çalışma, iyotlu kontrast madde maruziyetinin tiroid fonksiyonları üzerindeki etkilerini, tiroid disfonksiyonu gelişme sıklığını ve gelişme sürecini etkileyen faktörleri, tiroid hormonlarının kardiyovasküler sonuçlar ve koroner arter hastalığı ciddiyeti ile ilişkisini değerlendirmeyi amaçlamıştır. Yöntem: Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde iyotlu kontrast madde kullanılarak koroner anjiyografi (KAG) yapılan 510 hasta ve bilgisayarlı tomografi anjiyografi (BTA) uygulanan 110 hasta olmak üzere toplam 620 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Hastaların 0. ay, 1. ay, 3. ay ve 12. ayda tiroid fonksiyon testleri (TSH, sT4, sT3) değerlendirilmiş, tiroid fonksiyonlarını etkileyebilecek parametreler ve kardiyoserebrovasküler olayların (MACCE) varlığı taranmış, Gensini skoru ile koroner arter hastalığı ciddiyeti belirtilmiştir. Kontrast madde maruziyeti sonrası tiroid fonksiyonlarındaki değişim, değişimde etkili olabilecek faktörler, tiroid hormonları ile kardiyovasküler risk arasındaki ilişki değerlendirilmiştir. Bulgular: Kontrast madde maruziyeti sonrası LT4 veya ATİ kullanmayan ötiroid hastaların 1.ayda %8,2'sinde tiroid disfonksiyonu geliştiği, 12.ayda 0.ayda ötiroid olan hastaların %4,4'ünde tiroid disfonksiyonunun devam ettiği görüldü. Kontrast madde sonrası tiroid fonksiyonlarında en belirgin değişimin 1.ayda geliştiği fakat 3 ve 12. aylarda da hem yeni gelişimli hem sebat eden disfonksiyonların olduğu görüldü. Kontrast madde sonrası hipertiroidi gelişiminde tiroid nodülü varlığı (p=0,076), HbA1c yüksekliği (p=0,062), latent Graves hastalığı varlığının etkili olabileceği; hipotiroidi gelişiminde ileri yaş (p=0,143), düşük GFR (p=0,057), Anti Tg (p=0,581) ve Anti TPO (p=0,073) pozitifliği, Hashimoto tiroiditi varlığının etkili olabileceği saptanmıştır. Başlangıçta ötiroid olan hastalarda 0. ay tiroid fonksiyon testlerine göre TSH daha düşük (p=0,035), sT4 daha yüksek olması (p=0,011) durumunda aritmi gelişme riskinin anlamlı olarak daha yüksek olduğu, ayrıca 1.ayda hipertiroidi gelişen hastalarda da aritmi sıklığının anlamlı olarak daha yüksek olduğu görüldü (p=0,005). Ötiroid hastalarda sT3 düşüklüğünün kardiyak nedenli hastane yatış riskini, sT4 yüksekliğinin kalp yetmezliği gelişme riskini anlamlı olarak artırdığı görüldü (p=0,042, p=0,041). Hipotiroidi tablosunda olan hastalarda yüksek TSH değerlerinde stent gereksiniminin arttığı (p=0,050), hipertiroidi grubunda olan hastalarda düşük TSH düzeylerinin daha fazla acil anjiografi ile ilişkili olduğu (p=0,066) saptandı. Levotiroksin replasmanı yeterliliği ile MACCE ve Gensini değerleri arasındaki ilişki değerlendirildiğinde anlamlı fark saptanmadı. Başlangıçta hipotiroidi ve hipertiroidi grubunda yer alan hastaların TSH değerlerinin istatistiksel anlamlılık bulunamasa da ötiroid aralığa yaklaştıkça Gensini skorlarının düştüğü görüldü. Anti Tg ile Gensini skoru arasında negatif korelasyon saptandı (p=0,144). Tartışma: İyotlu kontrast madde maruziyeti, özellikle 1.ayda olmak üzere, 12.aya kadar tiroid disfonksiyonu gelişimine neden olabilmektedir. Çalışmamızda tiroid nodülü varlığı, HbA1c yüksekliğinin hipertiroidi gelişimi ile; düşük GFR, ileri yaş, tiroid otoantikor pozitifliğinin hipotiroidi gelişimi ile ilişkili olabileceği saptanmıştır. Ötiroid hastalarda sT3 düşüklüğünün kardiyak nedenli hastane yatış riskini, sT4 yüksekliğinin kalp yetmezliği gelişme riskini artırdığı görüldü. Hipotiroidi ve hipertiroidi hasta gruplarında ötiroid aralığa yakın olmanın kardiyovasküler hastalık riskini azalttığı görülmüştür. Çalışmamızda literatür ile uyumlu sonuçlar elde edilmiş olup, istatistiksel anlamlılık sağlanamayan bulguların doğrulanabilmesi için daha geniş örneklem gruplarında ileri çalışmalar yapılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction: With the increasing frequency of contrast agent use in clinical practice, thyroid dysfunction as a side effect has become more common. Thyroid dysfunctions that may develop after excessive iodine exposure can lead to various systemic effects, including cardiovascular complications. This study aims to evaluate the effects of exposure to iodinated contrast agents on thyroid function, factors influencing the development of thyroid dysfunction, and the relationship between thyroid hormones, cardiovascular outcomes, and the severity of coronary artery disease. Materials and Methods: A total of 620 patients who underwent coronary angiography (CAG) using iodinated contrast agents (510 patients) and computed tomography angiography (CTA) (110 patients) at Ankara University Faculty of Medicine were included in the study. Thyroid function tests (TSH, sT4, sT3) were evaluated at 0, 1, 3, and 12. months. Parameters that could affect thyroid functions and the presence of major adverse cardiovascular and cerebrovascular events (MACCE) were screened, and the severity of coronary artery disease was assessed using the Gensini score. The study assessed changes in thyroid function following contrast agent exposure, factors that may influence these changes, and the relationship between thyroid hormones and cardiovascular risk. Findings: Among euthyroid patients who did not use LT4 or antithyroid agents, 8.2% developed thyroid dysfunction at the first month, and 4.4% still had thyroid dysfunction at the 12. month. The most significant changes in thyroid function were observed in the first month after contrast exposure, but both newly developed and persistent dysfunctions were observed at the 3. and 12. months. Factors associated with hyperthyroidism after contrast exposure included the presence of thyroid nodules (p=0.076), elevated HbA1c (p=0.062), and latent Graves' disease. Factors associated with hypothyroidism included older age (p=0.143), low GFR (p=0.057), positive Anti-Tg (p=0.581) and Anti-TPO (p=0.073), and Hashimoto's thyroiditis. In euthyroid patients, lower TSH (p=0.035) and higher sT4 (p=0.011) at baseline were significantly associated with an increased risk of arrhythmia. Moreover, patients who developed hyperthyroidism at the first month also had a significantly higher frequency of arrhythmia (p=0.005). Among euthyroid patients, low sT3 levels were associated with an increased risk of cardiac-related hospitalizations, while elevated sT4 levels were associated with an increased risk of heart failure (p=0.042, p=0.041). In hypothyroid patients, higher TSH levels were associated with an increased need for stenting (p=0.050), while in hyperthyroid patients, lower TSH levels were more frequently associated with emergency angiography (p=0.066). No significant difference was found between levothyroxine replacement adequacy and MACCE or Gensini scores. Although not statistically significant, Gensini scores decreased as TSH values approached the euthyroid range in both hypothyroid and hyperthyroid patients (p=0.222, p=0.313). A negative correlation was observed between Anti-Tg and Gensini scores (p=0.144). Conclusion: Exposure to iodinated contrast agents can lead to thyroid dysfunction, especially within the first month, and may persist up to the 12. month. In our study, thyroid nodules and elevated HbA1c were associated with hyperthyroidism, while low GFR, older age, and positive thyroid autoantibodies were associated with hypothyroidism. Among euthyroid patients, low sT3 levels were associated with an increased risk of cardiac-related hospitalizations, and elevated sT4 levels were associated with an increased risk of heart failure. Maintaining thyroid hormone levels within the euthyroid range reduced the risk of cardiovascular disease in both hypothyroid and hyperthyroid patients. Our study results are consistent with the literature, but further studies with larger sample sizes are needed to confirm the findings that did not achieve statistical significance.