Muz bitkisinin besin değeri, In Vitro sindirilebilirlik değerleri silajlanabilme ve alternatif yem maddesi potansiyelinin araştırılması
Investigation of nutritional value, In Vitro digestibility values silajing and alternative feed potential of banana plant
  1. Tez No: 933708
  2. Yazar: ADEM TOCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA NUMAN OĞUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Alternatif yem, Hayvan besleme, Muz bitkisi, Silaj, Sindirilebilirlik, Animal nutrition, Alternative feed, Banana plant, Digestibility, Silage
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu çalışma, muz bitkisinin besin değeri, in vitro sindirilebilirlik özellikleri, silajlanabilirliği ve alternatif yem maddesi potansiyelini değerlendirmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Muz tarımı sırasında önemli miktarda atık materyal oluşmakta ve bu atıkların hayvancılık sektöründe değerlendirilmesi, sürdürülebilir hayvan besleme açısından büyük bir potansiyel sunmaktadır. Çalışmada, Antalya ili Alanya ilçesinde faaliyet gösteren bir muz işletmesinden temin edilen muz bitkisi atıkları kullanılmıştır. Araştırmada muz yaprağı ve yalancı gövdenin besin madde içerikleri analiz edilmiş, silajlanabilirliği ve in vitro sindirilebilirliği incelenmiştir. Besin madde analizleri sonucunda muz yapraklarının yüksek selüloz ve lignin içeriğine sahip olduğu belirlenmiştir. Kaba yem yetersizliği nedeniyle alternatif yem kaynaklarına duyulan ihtiyacı karşılamak amacıyla muz atıklarının silajlanabilirliği araştırılmış ve farklı oranlarda (%5, %10, %20) arpa ezmesi ilavesinin silaj kalitesine etkisi değerlendirilmiştir. Fiziksel analizler sonucunda, arpa ezmesi ilavesinin silajın renk, koku ve strüktür gibi fiziksel özellikleri üzerinde belirgin bir değişiklik oluşturmadığı, ancak pH ve Flieg puanı açısından anlamlı iyileşmeler sağladığı tespit edilmiştir. Kimyasal analizlerde, arpa ezmesi ilavesinin silajın ADF ve NDF içeriklerini azalttığı, kuru madde ve ham protein içeriğini ise artırdığı belirlenmiştir. İn vitro sindirilebilirlik analizleri, arpa ezmesi ilavesinin muz silajının sindirilebilirlik özelliklerini olumlu yönde etkilediğini göstermiştir. Özellikle %10 ve %20 arpa ezmesi ilavesi, in vitro gerçek sindirilebilirlik (IVGS), in vitro gerçek kuru madde sindirilebilirliği (IVGKMS) ve in vitro gerçek organik madde sindirilebilirliği (IVGOMS) açısından en iyi sonuçları vermiştir. Sonuç olarak, muz bitkisi atıklarının hayvan beslemede alternatif bir yem kaynağı olarak kullanılabileceği, ancak besin değerinin artırılması için uygun katkı maddelerinin eklenmesinin gerekliliği ortaya konmuştur. Arpa ezmesi gibi katkılarla muz silajının kalite ve sindirilebilirlik özellikleri iyileştirilerek, hayvan besleme açısından verimli ve sürdürülebilir bir yem kaynağı oluşturulabileceği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to evaluate the nutritional value, in vitro digestibility characteristics, ensilability, and potential of banana plant waste as an alternative feed material. During banana cultivation, a significant amount of waste material is generated, and utilizing this waste in the livestock sector presents great potential for sustainable animal feeding. In this study, banana plant wastes were obtained from a banana enterprise operating in Alanya, Antalya. The nutrient composition of banana leaves and pseudostems was analyzed, and their ensilability and in vitro digestibility were examined. Nutrient analysis results indicated that banana leaves have high cellulose and lignin content. Due to the scarcity of roughage, the ensilability of banana waste was investigated to meet the need for alternative feed sources, and the effect of different levels of barley grain addition (5%, 10%, 20%) on silage quality was evaluated. Physical analyses revealed that barley grain addition did not cause significant changes in the physical characteristics of the silage, such as color, odor, and structure; however, it significantly improved pH and Flieg scores. Chemical analyses showed that adding barley grain reduced the ADF and NDF content of the silage while increasing its dry matter and crude protein content. In vitro digestibility analyses demonstrated that barley grain supplementation positively affected the digestibility characteristics of banana silage. In particular, the 10% and 20% barley grain additions yielded the best results in terms of in vitro true digestibility (IVTD), in vitro dry matter digestibility (IVTDMD), and in vitro organic matter digestibility (IVTOMD). In conclusion, banana plant waste can be used as an alternative feed source in animal nutrition, but the addition of appropriate supplements is necessary to enhance its nutritional value. By incorporating additives such as barley grain, the quality and digestibility of banana silage can be improved, providing an efficient and sustainable feed source for animal nutrition.