Kan kültürü alımına ilişkin video destekli eğitimin etkinliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effectiveness of vi̇deo-assited training on blood culture collection
- Tez No: 933722
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM YAZICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Eğitimi, Health Education
- Anahtar Kelimeler: Kan kültürü, Hemşirelik, Video destekli eğitim, Blood culture, Nursing, Video-assisted training
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu araştırma, kan kültürü alımına ilişkin video destekli eğitimin etkinliğinin değerlendirilmesi amacıyla yapılan öntest-sontest tasarımlı, prospektif, yarı-deneysel tipte bir çalışmadır. Araştırma, Şubat 2023-Mayıs 2023 tarihleri arasında İzmit'de bulunan özel bir hastanede yürütüldü. Veriler, etik kurul onayı ve kurum izni alındıktan sonra anket yöntemi ile toplandı. Araştırmacı tarafından literatür bilgisi doğrultusunda hazırlanmış olan sorular ve sunum içeriği alanında uzman hekim, öğretim üyesi, hemşireden alınan uzman görüşleri doğrultusunda son haline getirildi. Kan Kültürü Alma Protokolü doğrultusunda uygulamalı video çekimi yapıldı ve içerik uygunluğu için onay alındı. Hemşirelere araştırma ile ilgili bilgi verildi, gönüllü katılım için onayları alındı. Kişisel Bilgi Formu ve Kan Kültürü Bilgi Değerlendirme Formu (öntest) doldurulduktan sonra hazırlanan video kaydının izlenmesi sağlandı, sorular varsa yanıtlandı. Eğitim sonrasında sontest uygulandı. Veriler SPSS 21 versiyon ile analiz edildi. Araştırmaya kurumda görev yapan toplam 150 hemşire katıldı. Hemşirelerin yaş ortalaması 28,84 yıl ve kurumda çalışma süresi ortalaması 4,79±3,68 yıl olup, %83,3'ü kadın, %60'ı bekar, %81,3'ü lisans mezunudur ve %44,7'si onkoloji servislerinde çalışmaktadır. Hemşireler, ayda ortalama 4,99 kez kan kültürü aldığını, %94'ü daha önce kan kültürü ile ilgili eğitim aldığını ve %85,3'ü aldığı eğitimi yeterli bulduğunu bildirdi. Video destekli eğitim sonrasında kan kültürü alma zamanı, aseptik teknik kullanma ve kontaminasyonu önleme durumu, alınan kan miktarı, saklama ve laboratuvara gönderme koşulları, kanın alındığı bölge ile ilgili sorulara verilen yanıtlar değerlendirildiğinde bilgi düzeylerinde pozitif yönde anlamlı düzeyde artış olduğu belirlendi. Hemşirelere düzenli aralıklarla video destekli eğitimler verilerek bilgileri güçlendirilip, güncel kalmalarının sağlanması önerilir.
Özet (Çeviri)
This research is a prospective, quasi-experimental study with a pretest-posttest design to evaluate the effectiveness of video-assisted training on blood culture collection. The research was conducted in a private hospital in Izmit between February 2023 and May 2023. Data were collected using a survey method after obtaining ethics committee approval and institutional permission. The questions and presentation content prepared by the researcher by literature information were finalized in line with the expert opinions received from specialist physicians, nursing faculty members, and nurses. An applied video was shot by the Blood Culture Collection Protocol and approval was obtained for content suitability. The nurses were informed about the research and their approvals were obtained for voluntary participation. After the Personal Information Form and Blood Culture Information Evaluation Form (pretest) were filled in, the prepared video recording was watched and any questions were answered. A posttest was applied after the training. The data were analyzed with SPSS version 21. A total of 150 nurses working in the institution participated in the research. The average age of the nurses was 28.84 years and the average length of service in the institution was 4.79±3.68 years, 83.3% were female, 60% were single, 81.3% had a bachelor's degree and 44.7% worked in oncology services. The nurses reported that they took blood cultures an average of 4.99 times per month, 94% had previously received training on blood culture and 85.3% found the training they received sufficient. When the answers given to the questions about the time of taking blood cultures, the use of aseptic technique and preventing contamination, the amount of blood taken, storage and sending conditions to the laboratory, and the region where the blood was taken were evaluated after the video-assisted training, it was determined that there was a positive and significant increase in their knowledge levels. It is recommended that nurses receive video-assisted training at regular intervals to strengthen their knowledge and keep them up to date.