The Genetic structure of cedrus libani A. rich populations dekermined by DNA markers
Cedrus libani A. rich populasyonlarındaki genetik yapılanmanın RAPD markörler tarafından belirtilmesi
  1. Tez No: 93373
  2. Yazar: GÖĞÇE CEREN KAYIHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİ KAYA, DOÇ. DR. SERTAÇ ÖNDE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Cedrus libani (Toros sediri), RAPD markör, yerinde koruma, genetik çeşitlilik, tohum meşceresi. VI, Cedrus libani A. Rich, RAPD markers, in situ conservation, genetic variation, seed stands. IV
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
öz CEDRUS LIBANI A.RICH. POPULASYONLARINDAKÎ GENETİK YAPILANMANIN RAPD MARKÖRLER TARAFINDAN BELÎRTÎLMESÎ KAYIHAN, Göğçe Ceren Yüksek Lisans, Biyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Zeki KAYA Ortak Tez Yöneticisi: Doç Dr. Sertaç ÖNDE Eylül 2000, 83 sayfe Türkiye'deki önemli orman ağaç türlerinden biri de Cedrus libani A. Rich. (Toros Sediri)'dir. Ne yazık ki dünyada bulunan sedir ormanları binlerce yıldır insanlık tarafından tahribata uğratılmıştır. Bu yüzden Toros sedirinin gen kaynaklarım korumak için etkili bir koruma programı gerekmektedir. Böyle bir planı oluşturmak için de, çeşitliliğin niceliğini ve yapılaşmasını inceleyen genetik çalışmalara gereksinim vardır. Bu çalışmada genetik çeşitliliği araştırmak için RAPD markörler kullanılmıştır. Bu Toros sediri üzerinde RAPD ile yapılan ilk çalışma olduğu için PCR-RAPD metodolojisi optimize edilmiş ve daha önceki Pinus brutia çalışmalarında test edilmiş olan 80 primer taranmış ve bunlardan iyi sonuç veren 20 RAPD primer kullanılarak Toros sedirinin Türkiye'deki yayılış alanlarım temsilen 14 tohum meşceresinden veri toplanmıştır. RAPD primerleri 290 polimorfîk bant üretmiştir. Bulunan polimorfizmin (?) Isparta- Kapıdağ'da 42.52% ile İsparta- Belceğiz'de 30.00% arasında değiştiği görülmüştür. 5tohum meşceresinde, meşcereye özgü 8 allel bulundu. Meşcere içinde bulunan genetik çeşitliliğin (Hs) 0.1169 olduğu görülmüştür. İlginçtir, populasyonlar arası farklılaşma miktarı (Gst) oldukça yüksek çıkması da (0.5471) çeşitliliğin yaklaşık 55%'inin populasyonlar arasında olduğunu göstermektedir. Toros sediri tohum meşcereleri arasında hesaplanan Nei'in (1978) genetik mesafesinin 0.1135 (Catalan- Erbaa ve Aslanköy) ile 0.3239 (Fethiye -Arpacık ve Adana-Kozan Meydan) arasında değişmesi de populasyonlar arasındaki uzaklığın çok yüksek olduğunu doğrulanmaktadır. Çizilen dendrograma (method; UPGMA) 4 ayrı tohum meşceresinin koruma programı kapsamına alınması tavsiye edildi. Isparta-Kapıdağ, Andınn-Elmadağ, Acıpayam- Bozdağ ve Ermenek-Kazancı tohum meşcereleri önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE GENETIC STRUCTURE OF CEDRUS LIBANI A. RICH POPULATIONS DETERMINED BY DNA MARKERS KAYfflAN, Göğçe Ceren M.Sc., Department of Biology Supervisor: Prof. Dr. Zeki KAYA Co-Supervisor: Assoc. Prof Dr. Sertaç ÖNDE September 2000, 83 pages Cedrus libani A. Rich. (Toros Cedar) is one of the important forest tree species in Turkey. However the cedar forest resources on earth had been destructed by mankind for thousands of years. It is the time to get to protect the remaining cedar forest in Turkey. Thus a a conservation program for effective conservation of cedar forest genetic resources in Turkey is urgently needed. But such a program requires the study of magnitude and the pattern of genetic diversity in Toros Cedar forests in Turkey. In this study, Randomly Amplified Polymorphic DNA (RAPD) markers were used to determine the genetic diversity. Since this is the first study with RAPD markers on Toros Cedar, the PCR-RAPD method was optimized. Initially 80 RAPD primers which were used in Pinus brutia in previous studies were screened. Then, the best yielding 20 RAPD primers were used to collect RAPD data from 14 Toros Cedar seed stands located in natural range of species in Turkey. mThe 20 RAPD primers tested yielded 290 polymorphic markers. Polymorphism (P) revealed varied between 45.52 % in İsparta -Kapıdağ and 30.00 % in Isparta- Belceğiz. Five of the populations studied had 8 unique alleles and three of the unique alleles were from the same seed stand, Isparta-Kapıdağ. The diversity within the populations (Hs) was 0.1169. Interestingly the magnitude of differentiation among the populations (Gst) was 0.5471 suggesting that about 55% of the genetic diversity was among the populations. Nei's genetic distance ranged betwen 0.1135 and 0.3239 verifying that the diversity among the populations was also high. Based on the dendrogram (Nei's genetic distance, method UPGMA) constructed, it has been proposed that 4 seed stands should be considered for conservation purposes. These seed stands recommended for a in situ program could be İsparta- Kapıdağ, Andırın- Elmadağ, Acıpayam- Bozdağ and Ermenek- Kazancı.