Effects of prolonged mixing and retempering on properties of ready-mixed concrete
Uzun süreli karışım işleminin ve ilave su katarak kıvam düzeltmesinin hazır betonun özelliklerine etkisi
  1. Tez No: 93372
  2. Yazar: ÖNDER KIRCA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TURHAN Y. ERDOĞAN, DR. LÜTFULLAH TURANLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Uzun Süreli Taşıma, Kıvam Düzeltilmesi, Hazır Beton, Işlenebilirlik, Çökme Kaybı, Süper Akışkanlaştırıcı, Dayanım. vı, Prolonged Mixing, Retempering, Ready-Mixed Concrete, Workability, Slump Loss, Superplasticizer, Strength, IV Q^^pfAHMSYON Efiffl&l&fl
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
öz UZUN SÜRELİ KARIŞIM İŞLEMİNİN VE İLAVE SU KATARAK KIVAM DÜZELTMESİNİN HAZIR BETONUN ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ Kırca, önder Yüksek Lisans, inşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Turhan Y. Erdoğan Yardımcı Tez Yöneticisi: Dr. Lütfullah Turanlı Ağustos 2000, 92 sayfa Hazır beton, alıcıya plastik ve sertleşmemiş bir durumda teslim edilmek üzere üretilen betondur. Hazır beton yapı uygulamalarında birçok avantaja sahip olmasına rağmen, karışım ve teslim süresiyle ilgili problemler halen bulunmaktadır. Hazır betonun boşaltılmasındaki gecikmelerden dolayı oluşan işlenebilirlik kaybı, betonu katılaştırmakta, gerekli işlenebilirlik yeniden sağlanmadığı takdirde, beton daha az yerleştirilebilir, daha az sıkıştırılabilir ve daha az düzeltilebilir olmaktadır. Gerekli çökmeyi sağlayabilmek için gereken su miktarı, uzatılmış karışım süresiyle artmaktadır. Gerekli işlenebiliri iği yeniden sağlamak için, karışım oranlarında uygun ayarlamalar yapılmadan eklenen su, betonun nihai kalitesini olumsuz olarak etkilemektedir.Bu çalışma boyunca, uzun süreli karışımın ve dört farklı kıvam düzeltilmesi işlemi uygulamasının taze ve sertleşmiş betonun özelliklerine, örneğin beton sıcaklığına, çökme kaybına, birim ağırlığa, hava miktarına ve dayanıma etkisi araştırılmıştır. Bu nedenle, C 25 ve C 35 olarak adlandırılan, 15 cm çökme değerine sahip iki tip betonun laboratuvarda bulunan sabit bir mikserde üretilmesi planlanmıştır. Beton, homojen karışımlar elde edilebilmesi için 5 dakika süreyle normal hızda (dakikada yaklaşık 20 devir) karıştırıldıktan sonra, hazır betonun transmikserdeki uzun süreli karışımını modellemek için, aynı mikserde dakikada 4 devir yapacak şekilde dört saate kadar tutulmuştur. Uzun süreli taşımaların taze betonun özelliklerine etkisini tesbit edebilmek için, karışım işleminin birinci, ikinci, üçüncü, ve dördüncü saatinin sonunda beton örnekleri alınmıştır. Daha sonra, ilk işlenebilirliği yeniden sağlamak için dört farklı kıvam düzeltilmesi işlemi uygulanmıştır. Bu şekilde, bu işlemlerin beton karışımların özelliklerine etkileri de araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECTS OF PROLONGED MIXING AND RETEMPERING ON PROPERTIES OF READY-MIXED CONCRETE Kırca, Önder M.Sc, Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Turhan Y. Erdoğan Co-Supervisor: Dr. Lütfullah Turanlı August 2000, 92 pages Ready-mixed concrete is the concrete manufactured in a central mixing plant to be delivered to the job site in unhardened and plastic state. Although ready-mixed concrete has lots of advantages in construction applications, there are still problems related with“mixing and delivery time”. Loss of workability due to the delay in discharging of ready-mixed concrete makes the concrete stiffer and thus, less placeable, less compactible, and less finishable, unless retempering to restore the required workability is applied. The amount of water required to produce a given slump increases with the extended agitation time. The addition of water for retempering purposes without proper adjustment in mix proportions adversely affects the ultimate quality of concrete. IllThroughout this study, effects of prolonged mixing and four different retempering processes on some properties of fresh and hardened concrete, such as concrete temperature, slump loss, unit weight, air content, strength were investigated. For this reason, two types of concretes (designated as C 25 and C 35) having 15 cm initial slump were planned to produce in a stationary mixer located at laboratory. After mixing the concrete for five minutes at normal speed (about 20 revolutions per minute) to ensure homogeneity, mixing continued in the same mixer revolving now at 4 revolutions per minute upto four hours to simulate the prolonged agitation of ready-mixed concrete in the truck mixer. Concrete samples were taken out of the mixer at the end of first, second, third, and fourth hours for estimating the effects of prolonged mixing on properties of fresh concrete. Thereafter, for restoring the initial workability, four different retempering processes were applied to the concrete mixes. In this way, their effects on properties of concrete mixes were also investigated.