Askeri kamu diplomasisinin uluslararası ilişkilerde stratejik bir araç olarak kullanılması
Using military public diplomacy as a strategic tool in international relations
  1. Tez No: 933748
  2. Yazar: NİLHAN KARAKURT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKHAN AK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Savunma ve Savunma Teknolojileri, Uluslararası İlişkiler, Defense and Defense Technologies, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: kamu diplomasi, askeri kamu diplomasisi, uluslararası ilişkiler, stratejik iletişim, public diplomacy, military public diplomacy, international relations, strategic communication
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İSTANBUL TOPKAPI ÜNİVERSİTESİ
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güvenlik Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Güvenlik Bilimleri ve Uygulamaları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Askeri kamu diplomasisi, uluslararası ilişkilerde stratejik bir araç olarak karşımıza çıkar. Bu diplomasi türü ülkelerin askeri gücünü kullanarak uluslararası ilişkileri şekillendirmeyi amaçlar. Askeri güç, ülkeler arasındaki dengeyi etkileyebilir ve bir ülkenin çıkarını koruma ve geliştirme amacına hizmet edebilir. Zira, askeri kamu diplomasinin etkili olabilmesi için diğer diplomatik araçlarla entegre bir şekilde kullanılması gerekmektedir. Ülkeler arasında güvenin tesis edilmesinde ve çatışmaların çözümünde etkili bir yöntem olabilmektedir. Ülkeler arası güvenin tesis edilmesinde askeri güç faaliyetlerinin yanı sıra, stratejik iletişim faaliyetlerinin de büyük bir rol oynadığı unutulmamalıdır. Stratejik iletişim, ülkeler arasındaki ilişkilerin şeffaflığını artırarak, yanlış anlamaları ve gerilimleri azaltabilir, ortak hedefler doğrultusunda iş birliğini teşvik edebilir ve uzun vadeli barış ortamlarının oluşturulmasına katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Military public diplomacy appears as a strategic tool in international relations. This type of diplomacy aims to shape international relations by using the military power of countries. Military power can affect the balance between countries and serve the purpose of protecting and developing a country's interests. Because military public diplomacy can be effective It must be used in an integrated manner with other diplomatic tools. It can be an effective method in establishing trust between countries and resolving conflicts. In establishing trust between countries, it should not be forgotten that, in addition to military power activities, strategic communication also plays a significant role. Strategic communication can enhance transparency in relations between nations, reduce misunderstandings and tensions, promote cooperation towards common goals, and contribute to the creation of long-term peace environments.