6-8.11 yaş arası alerjik riniti olan çocuklarda dil ve bilişsel gelişimin matematik performansına etkisi
Effects of language and cognitive development on mathematical performance in children with allergic rhinitis aged between 6-8.11
- Tez No: 933747
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERVE SAVAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dil ve Konuşma Terapisi, Language and Speech Therapy
- Anahtar Kelimeler: Alerjik Rinit, Dil Bozukluğu, Biliş, Matematik, Allergic Rhinitis, Language Impairment, Cognition, Mathematics
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Atlas Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Alerjik riniti olan çocukların tipik gelişim gösteremeyebildikleri; dil, konuşma, akademik ve bilişsel becerilerde güçlük yaşayabildikleri bilinmektedir. Bu çalışmada 6-8.11 yaş arası alerjik riniti olan çocuklar; normal gelişim gösteren akranları ile dil, konuşma, biliş ve matematiksel beceri açısından karşılaştırılmıştır. Çalışmaya alerjik riniti olan 35 birey, sağlıklı kontrol 35 birey olmak üzere toplamda 70 katılımcı dahil edilmiştir. 70 katılımcıdan sosyo- demogrofik bilgileri alındıktan sonra katılımcılara sırasıyla Türkçe Okul Çağı Dil Gelişim Testi (TODİL), Türkçe Anlamsız Sözcük Tekrarı Testi (TAST), Türkçe Cümle Tekrarı Testi (LİTMUS-TR), Wechsler Çocuklar İçin Zeka Ölçeği (WISC-R), Sesletim Alt Testi (SET) ve yaş düzeyine göre rutin olmayan matematiksel problemler sunulmuştur. Araştırma bulgularına göre, alerjik rinit grubundaki katılımcılar, okuma yazma, akademik güçlük, devamsızlık, uyku problemleri ve yorgunluk gibi sorunlar yaşarken, sağlıklı kontrol grubunda bu sorunlar daha az sıklıkta gözlemlenmemektedir. TODİL'de alerjik rinit grubunun dinleme, organize etme, dilbilgisi ve sözlü dil becerileri ortalamanın altında kalırken, sağlıklı kontrol grubunda bu beceriler ortalama düzeydedir. WISC-R'da ise alerjik rinit grubunun puan ortalamaları, sağlıklı kontrol grubuna göre anlamlı şekilde düşüktür. Matematik performansı ile diğer testler arasındaki korelasyon analizlerinde yalnızca sözel puan ile matematik arasında anlamlı bir ilişki bulunmuş, ancak Bonferroni düzeltmesi sonrasında bu ilişki kaybolmuştur. LİTMUS-TR ile matematik performansı arasında zayıf pozitif bir ilişki, TAST ile ise orta düzeyde pozitif bir ilişki saptanmıştır. Araştırma, dil ve bilişsel becerilerin matematik performansını etkileyen önemli faktörler olduğunu ortaya koymakta; düşük dil seviyesine sahip çocukların matematik performanslarının da düşük olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
It is known that children with allergic rhinitis may not develop typically and may have difficulties in language, speech, academic and cognitive skills. In this study, children with allergic rhinitis between the ages of 6 and 8.11 were compared with their normally developing peers in terms of language, speech, cognition and mathematical skills. A total of 70 participants were included in the study, 35 individuals with allergic rhinitis and 35 healthy controls. After obtaining sociodemographic information from the 70 participants, the participants were presented with Turkish School Age Language Development Test (TODİL), Turkish Nonsense Word Repetition Test (TAST), Turkish Sentence Repetition Test (LITMUS-TR), Wechsler Intelligence Scale for Children (WISC-R) and non-routine mathematical problems according to age level. According to the research findings, the participants in the allergic rhinitis group experienced problems such as reading and writing, academic difficulties, absenteeism, sleep problems and fatigue, while these problems were not observed in the healthy control group. In the TODİL test, the listening, organization, grammar and oral language skills of the allergic rhinitis group were below average, while these skills were at an average level in the healthy control group. In the WISC-R test, the mean scores of the allergic rhinitis group were significantly lower than those of the healthy control group. In the correlation analyses between mathematics performance and other tests, a significant relationship was found only between verbal scores and mathematics, but this relationship disappeared after the Bonferroni correction. A weak positive relationship was found between the LITMUS -TR test and mathematics performance, and a moderate positive relationship was found with the TAST. The study reveals that language and cognitive skills are important factors affecting mathematics performance; it shows that children with low language skills also have low mathematics performance.