Investigation of effect of filler on mechanical properties of fiber reinforced polymer matrix composites
Dolgu maddelerinin polimer matrisli kompozitlerin mekanik özelliklerine etkilerinin incelenmesi
  1. Tez No: 93379
  2. Yazar: HARİS LİGATA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER GÜNDÜZ BİLİR, DOÇ. DR. LEVEND PARNAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hibrid kompozitleri, tanecikli kompozitleri, çekme dayanımı, eğme dayanımı, eğme modülü, darbe direnç, tanecikleri vı, Hybrid composites, particulate composites, tensile strength, bending strength, bending (flexural) modulus, impact resistance, filler IV
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
oz DOLGU MADDELERİNİN POLİMER MATRİSLİ KOMPOZİTLERİN MEKANİK ÖZELLİKLERİNE ETKİLERİNİN İNCELEMESİ Ligata, Haris Yüksek Lisans, Makine Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ömer Gündüz Bilir Ortak Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Levend Parnas Nisan 2000, 123 sayfa Bu tez çalışmasında, tanecikli katkı maddelerinin elyaf takviyeli polimer matris kompozitlerin mekanik özellikleri üstündeki etkisi araştırılmıştır. Çekme ve eğme dayanımları, darbe direnç ve eğme modülü gibi mekanik özellikler çalışmanın parametrelerini oluşturmaktadır. Bu özelliklerdeki değişikliği gözlemleyebilmek için çekme, eğme ve darbe deneyleri yapılmıştır. Bu testler için iki farklı türde kuponlar hazırlanmıştır. Kuponların hazırlamasında RTM metodu kulanılmıştır. İki farklı sistem (sadece tozla desteklenmiş olan matris, ve hem toz hem de elyafla desteklenmiş matris) için tanecik etkisi mekanik özellikleri gözlemleyerek araştırılmıştır. Bu çalışmada üç değişik türde tanecik (Ti02, Al203 ve CaC03) değiştirilmeden kullanılmıştır.Elde edilen verilere göre, tanecik eklenmesi sonucu çekme ve eğme dayanımlarında ilk başta artış görülürken, daha fazla miktarlar için azalma gözlenmeiştir. Baştaki artışın crack pinning ve branching dolayı olduğu düşünülmektedir. Eğme modülü her iki sistem ( sadece tanecikli ve hibrid kompozitler) için de artış göstermiştir. Matris daha katı bir hal aldığı için bu beklenen bir sonuçtur. İki sistemde de taneciklerin ağırlık (veya hacim) oranının artmasıyla darbe direncinde azalma görülmüştür. Bunun nedeni taneciklerin ağırlık oranının artamasıyla oluşan gerilme yoğunlaşmasıdır. Tanecikli kompozitlerin davranışı teorik denklemlerle elde edilen sonuçlarla uygundur. Hibrid kompozitler için, deneysel sonuçlarla yarı deneysel deklemler kullanılarak elde edilen sonuçların farklı olduğu gözlemlenmiştir. Beklenen ve gözlemlenen davranışlar arasındaki farkın denklemlerde crack pining ve branching davranışlarının gözönüne alınmamasından dolayı olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INVESTIGATION OF EFFECT OF FILLER ON MECHANICAL PROPERTIES OF FIBER REINFORCED POLYMER MATRIX COMPOSITES Ligata, Haris M.S., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ömer Gündüz Bilir Co-supervisor: Assoc. Prof. Dr. Levend Parnas April 2000, 123 pages The aim of this study was investigation of the influence of fillers on the mechanical properties of fiber reinforced polymer matrix composites. The mechanical properties of interest in this work were tension and bending strength, impact resistance and bending (flexural) modulus. For this reason, tension, bending and impact tests were performed. Influence of filler was investigated by observing the mechanical characteristics of two different systems: matrix reinforced with filler only and fiber reinforced matrix with filler. Three different kinds of filler: Ti02, AI2O3 and CaC03, were used in“as received”form. The data obtained had shown that the addition of filler resulted in an initial increase, followed by decrease in tension and bending strength. IllThe initial increase was, probably, the result of crack pinning and branching, due to inclusion of particles. Bending modulus was observed to be increasing for both systems (particulate and hybrid composites), which is expected as the matrix becomes more rigid. A decrease in impact resistance with increase in weight (or volume) fraction of filler was evident for both systems. The reason for this can be found in stress concentration which increases with the addition of weight fraction of filler. The behavior of particulate and hybrid composites was approximated by using appropriate expressions found in literature. The behavior of particulate composites could be approximated by using theoretical expressions (e.g. power law), but the behavior of hybrid composites was considerably different from the case where the appropriate expressions (e.g. law-of-hybrids) were used. The effects like crack pinning and branching, which could not be taken into consideration by these expressions, were the probable reason for the difference between the theoretical and experimental results.