XML based image retrieval system
XML tabanlı imge erişim sistemi
- Tez No: 93380
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖZDE BOZDAĞI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Image Retrieval, MPEG-7, XML m
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
oz XML TABANLI İMGE ERİŞİM SİSTEMİ NO YAN, Timuçin Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez danışmanı: Doç.Dr. Gözde BOZDAGI Eylül 2000, 72 sayfa MPEG-7 görsel standartlarıyla uyumlu, bölütlenmiş video ve imge nesneleri üzerine kurulu yeni bir imge arama ve erişim sistemi önerilmiş ve literatürde bulunan sistemlerle karşılaştınlmıştır. Video ve imge özellikleri elde edilmiş ve XML dosyalarında saklanmıştır. Bu dosyalar zamanlama, ortam tipi, karakter, baskın renk ve renk histogram bilgileri içermektedir. Etkili baskın renk elde etme ve imge karşılaştırma yöntemleri de bu tezde ayrıca önerilmiştir. Baskın renk elde etmede imgelerin üç boyutlu R, G ve B renk histogram bilgileri baskın üç rengi belirlemek için incelenmektedir. Baskın renkler elde edildikten sonra karşılaştırmalar bu renklerin tamamını yada bir tanesini kullanarak H, S, ve B boyutunda yapılmaktadır. Önerilen sistem kullanılarak, R, G ve B alanında histogram tabanlı karşılaştırmalar da
Özet (Çeviri)
ABSTRACT XML BASED IMAGE RETRIEVAL SYSTEM NO YAN, Timuçin MSc, Department of Electrical and Electronic Engineering Supervisor: Assoc.Prof.Dr. Gözde BOZDA?I September 2000, 72 pages A novel image search and retrieval system built on. segmented video and image objects, consistent with MPEG-7 Visual Standards is proposed and compared with existing systems. Video and image features are extracted and stored in XML files. These files contain timing, media type, character, dominant color and color histogram information. Algorithms for efficient dominant color extraction and image comparisons are also proposed in this thesis. In dominant color extraction, three-dimensional R, G and B histogram functions of images are analyzed locally to determine three dominant colors. Once the dominant colors are extracted, comparisons are done in H, S and B space using either a single or three dominant colors. Using the proposed system, histogram based comparisons can also be done in R, G and B domain. In all cases mean squared distance is used as a distance measure.