The role of economic development of Economic Community of West African States (ECOWAS) in regional security: A neo-regionalism approach
Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğunun (ECOWAS) bölgesel güvenlikte ekonomik kalkınmasının rolü: Yeni bölgecilik yaklaşımı
- Tez No: 933805
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT JANE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Ekonomik Entegrasyon, ECOWAS, Yeni Bölgeselcilik, Güvenlik, Batı Afrika, Economic Integration, ECOWAS, New Regionalism, Security, West
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu tez, ECOWAS'ın bölgesel güvenlikteki rolünü Neo Bölgeselcilik perspektifinden incelemektedir. Bu doğrultuda, bu özel çalışma için nitel araştırma metodolojisi kullanılmıştır. Çalışmanın yaklaşımının doğası, daha önce kaydedilmiş kanıtlarla ilgilendiği için analitik olarak seçilmiştir. Dolayısıyla, çalışmanın amacına ulaşabilmesi için betimleyici, yorumlayıcı ve tarihsel yöntemlere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu bağlamda, veriler resmi belgeler ve bilimsel literatürü içeren farklı kaynaklardan toplanmıştır. Birincil kaynaklar ECOWAS ve üye ülkeleri tarafından üretilen resmi belgeler, raporlar ve diğer materyalleri içermektedir. İkincil kaynaklar ise Batı Afrika'da yeni bölgeselcilik ve bölgesel güvenlik üzerine akademik kitaplar, makaleler ve diğer yayınları içermektedir. Veri analizi, katkıları, başarıları ve temel etkileri ve zorlukları belirlemek için toplanan verilerin kapsamlı bir incelemesini içermektedir. ECOWAS'ın karşılaştığı zorluklara rağmen, araştırmanın bulguları Afrika'daki yeni bölgeselciliğin siyasi istikrar, ekonomik entegrasyon ve barışı koruma konularında faydalı olduğunu göstermektedir. Buna ek olarak, yeni bölgeselciliğin kurumsal çerçeveleri destekleyerek ECOWAS'ı güçlendirdiği ve bunun da ECOWAS'ın Batı Afrika'da barışı koruma güçlerini konuşlandırma ve idame ettirme kapasitesini arttırdığı gözlemlenmiştir. Bu araştırmanın bulguları ayrıca uluslararası örgütlerle işbirliği yapmanın ECOWAS'a ek kaynaklar, uzmanlık ve meşruiyet gibi önemli destekler sağladığını ve bunun da barışı koruma misyonlarının etkinliğini ve başarısını arttırdığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis investigates the role of ECOWAS in regional security from the perspective of neo-regionalism. Accordingly, the qualitative research methodology is used for this particular study. The nature of approaches of the study has been chosen to be analytical as it deals with the previously recorded evidence. Thus, descriptive, interpretive, and historical methods are required in order to fulfill the objective of the thesis. In this respect, data was gathered from different sources that include official documents and scholarly literature. The primary sources included official documents, reports, and other materials produced by ECOWAS and its member countries. The secondary sources included scholarly books, articles, and other publications on New regionalism and regional security in West Africa. The outcomes of the research showed that the new regionalism in Africa was beneficial in promoting political stability, economic integration and peacekeeping. In addition, it was observed that new regionalism strengthens ECOWAS by supporting institutional frameworks, which enhances its capacity to deploy and maintain peacekeeping forces throughout West Africa. The findings of this research also indicated that collaborating with international organizations provides ECOWAS with essential support, including additional resources, expertise, and legitimacy, which enhances the effectiveness and success of its peacekeeping missions.