Havacılık sektöründeki yer hizmet şirketlerinin finansal performansı üzerine bir araştırma: Çelebi Hava Servisi örneği
A research on the financial performance of ground handling companies in the aviation industry: Çelebi Ground Handling example
  1. Tez No: 933813
  2. Yazar: SADIK CAN ÖZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMRE YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sivil Havacılık, Civil Aviation
  6. Anahtar Kelimeler: Havacılık, Havacılık Sektörü, Karlılık, Finansal Yönetim, Zaman Serisi Analizi, Aviation, Aviation Industry, Profitability, Financial Management, Time Series Analysis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Havacılık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Havacılık Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Havacılık sektörü, küresel ticaretin ve turizmin gelişmesinde önemli bir rol oynayarak, dünya ekonomisinin temel dinamiklerinden biri haline gelmiştir. Bu sektörün etkin bir şekilde işleyebilmesi için yer hizmeti sağlayıcılarının finansal sürdürülebilirliği büyük önem taşımaktadır. Bu kapsamda bu çalışmada havacılıkta önemli bir yere sahip olan yer hizmeti şirketlerinin faaliyet karlılıklarını etkileyen faktörler incelenmiştir. Çelebi Hava Servisi şirketinin 2010-2023 yılları arasındaki veriler kullanılarak şirketin faaliyet karlılığı zaman serisi yöntemi ile incelenmiştir. Bağımlı değişken olarak faaliyet karlılığı ele alınmış, bağımsız değişkenler olarak ise dolar kuru, dış hat uçuş sayısı, iç hat uçuş sayısı, yolcu sayısı, personel sayısı, personel gideri ve bakım gideri belirlenmiştir. Zaman serisi analizi yöntemi kullanılarak yıllık veriler üzerinden yer hizmeti şirketinin finansal performansı incelenmiş ve karlılığa etki eden unsurlar değerlendirilmiştir. Tezde elde edilen bulgular, yer hizmeti şirketlerinin faaliyet karlılığının dışsal ekonomik faktörler ve operasyonel verimlilikle doğrudan ilişkili olduğunu ortaya koymaktadır. Özellikle dolar kuru, dış hat uçuş sayısı ve yolcu sayısı gibi faktörlerin karlılık üzerinde önemli etkileri olduğu gözlemlenmiştir. Dolar kuru dalgalanmaları, döviz gelirleri ve maliyetler üzerinde belirleyici olurken, dış hat uçuş sayısının artması, şirketlerin gelirlerini ve dolayısıyla faaliyet karlılığını artıran bir faktör olarak öne çıkmaktadır. Bakım giderlerinin artış göstermesi de yoğun bir uçuş olduğunu ve buna bağlı olarak daha fazla uçağa hizmet verildiğinin göstergesidir. Bu kapsamda bakım giderinin artış göstermesi şirket için karlılığı olumlu yönde etkileyen unsurlar olarak tespit edilmiştir. Bununla birlikte personel sayısı ve personel giderlerinin yönetimi faaliyet karlılığı üzerinde önemli bir rol oynamaktadır. Personel sayısının verimli yönetilmesi ve personel giderlerinin optimize edilmesi, şirketlerin maliyet yapılarının iyileştirilmesine ve karlılığın artmasına katkı sağlamaktadır. Çalışmada ayrıca, karlılığın sürdürülebilirliği için operasyonel verimlilik artırıcı stratejilerin önemine vurgu yapılmıştır. Sonuç olarak, yer hizmeti şirketlerinin faaliyet karlılığı, döviz kurları, yolcu sayısı, uçuş sayıları ve maliyet yönetimi gibi çeşitli faktörlerin etkisi altındadır. Bu tez, havacılık sektöründe yer hizmeti sağlayıcılarının uzun vadeli finansal sürdürülebilirliğini sağlamak için, bu faktörleri dikkate alarak stratejik kararlar almalarının önemini vurgulamaktadır. Yer hizmeti şirketlerinin faaliyet karlılığını artırmak için dışsal ve içsel faktörlerin dengeli bir şekilde yönetilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aviation industry has become one of the key dynamics of the world economy, playing an important role in the development of global trade and tourism. In order for this sector to function effectively, the financial sustainability of ground handling service providers is of great importance. In this context, this study examines the factors affecting the operating profitability of ground handling companies, which have an important place in aviation. The operating profitability of Çelebi Ground Handling Company is analyzed by using the time series method by using the data between 2010 and 2023. Profitability is considered the dependent variable, while independent variables include exchange rates, international flight numbers, domestic flight numbers, passenger numbers, staff numbers, personnel costs, and maintenance costs. A time series analysis method has been applied to evaluate the financial performance of the ground handling companies over the years, and the factors affecting profitability have been assessed. The findings of the thesis reveal that the operating profitability of ground handling companies is directly related to external economic factors and operational efficiency. In particular, it is observed that factors such as dollar exchange rate, number of international flights and number of passengers have significant effects on profitability. While dollar exchange rate fluctuations are decisive on foreign exchange revenues and costs, the increase in the number of international flights stands out as a factor that increases companies' revenues and thus operating profitability. The increase in maintenance expenses is also an indication that there are more flights and therefore more aircraft are being serviced. In this context, the increase in maintenance expenses has been identified as a factor that positively affects the profitability of the company. In addition, the number of personnel and the management of personnel expenses play an important role in operating profitability. Efficient management of the number of personnel and optimization of personnel expenses contribute to the improvement of companies' cost structures and increase profitability. The study also emphasizes the importance of operational efficiency enhancing strategies for sustainability of profitability. Furthermore, the management of staff numbers and personnel costs plays a critical role in profitability. Efficient management of staff numbers and optimization of personnel costs contribute to improving companies' cost structures and increasing profitability. The study also emphasizes the importance of operational efficiency-enhancing strategies for ensuring the sustainability of profitability. In conclusion, the profitability of ground handling companies is influenced by various factors, including exchange rates, passenger numbers, flight frequencies, and cost management. This study highlights the importance of making strategic decisions considering these factors to ensure the long-term financial sustainability of ground-handling providers in the aviation sector. It is concluded that balancing external and internal factors is crucial for improving the profitability of ground-handling companies.