Evaluating ai-based translation in healthcare: A functionalist analysis of ChatGPT's performance
Sağlık alanında yapay zeka tabanlı çeviriyi değerlendirmek: ChatGPT'nin performansının işlevselci analizi
  1. Tez No: 933812
  2. Yazar: MÜGE DURUKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLÜFER ALİMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mütercim-Tercümanlık, Translation and Interpretation
  6. Anahtar Kelimeler: Yapay Zekâ Tabanlı Çeviri, ChatGPT, Sağlık Çevirisi, İşlevselci Yaklaşım, MQM, Hata Analizi, AI-based Translation, ChatGPT, Medical Translation, Functionalist Approach, MQM, Error Annotation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mütercim Tercümanlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalışmanın amacı, ChatGPT gibi yapay zekâ tabanlı çeviri araçlarının sağlık alanında çalışma performansını işlevselci yaklaşım çerçevesinde değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Sağlık alanında doğru ve anlaşılır bilgilere erişmek, hasta farkındalığı ve tedavi süreçleri açısından hayati öneme sahiptir. Hastaların doğru bilgiye erişimi ve hasta güvenliği yanlış aktarımlar nedeniyle tehlikeye girebilmektedir. Bu tez çalışmasında ChatGPT'nin sağlık alanında bilgilendirici metin çevirlerindeki performansı, TAUS tarafından geliştirilen ve makine çeviri kalitesinin değerlendirilmesinde yaygın olarak faydalanılan Multidimensional Quality Metrics (MQM) çerçevesinde analiz edilmiştir. Çalışmada, ChatGPT'nin sağlık alanından seçilmiş metinlerdeki güçlü ve zayıf yönlerini incelemek, verilen komutların çeviri çıktıları üzerindeki etkilerini değerlendirmek amaçlanmıştır. Ayrıca, insan müdahalesine olan gereksinim, çeviri çıktılarında karşılaşılan hata türleri ve bu hataların sağlık alanındaki olası riskleri ele alınmıştır. Bu çalışma, yapay zekâ araçlarının çeviri amaçlı kullanımına yönelik literatüre katkı sağlamayı ve işlevselci bakış açısı çerçevesinde çeviri kalitesinin değerlendirilmesine ışık tutmayı hedeflemektedir. Ek olarak, yapay zekâ destekli çeviri araçlarının avantaj ve dezavantajlarını ortaya koyabilmek, insan müdahalesinin sağlık çevirilerinde güvenilirlik ve doğruluk açısından önemini ortaya koyabilmek tezin amaçları arasında yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate the performance of artificial intelligence-based translation tools like ChatGPT in the field of healthcare within the framework of the functionalist approach. Access to accurate and comprehensible information in healthcare is crucial for patient awareness and treatment processes. The safety of patients and their access to reliable information can be jeopardized due to mistranslations. In this thesis, ChatGPT's performance in translating informative texts in the healthcare domain is analyzed within the framework of the Multidimensional Quality Metrics (MQM), developed by TAUS and is widely used for evaluating machine translation quality. The study aims to examine the strengths and weaknesses of ChatGPT in selected healthcare texts and evaluate the impact of prompts on translation outputs. Furthermore, the need for human control, the types of errors encountered in translation outputs, and the potential risks of these errors in the healthcare field are addressed. This study seeks to contribute to the literature on the use of artificial intelligence tools for translation purposes and to shed light on the evaluation of translation quality from a functionalist perspective. Additionally, the thesis aims to highlight the advantages and disadvantages of artificial intelligence-assisted translation tools and emphasize the importance of human control for reliability and accuracy in medical translations.