Lactobacillus rhamnosus GG ile mikrobiyal biyokütle üretiminde ayçiçek sapı atıklarının kullanılması
Microbial biomass production with lactobacillus rhamnosus GG and use of sunflowers stalk waste
- Tez No: 933881
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEGÜL PEKSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Mikrobiyal biyokütle, Lactobacillus rhamnosus GG, ayçiçek sapı atıkları, tek hücre proteini, sürdürülebilirlik, protein üretimi, Microbial biomass, Lactobacillus rhamnosus GG, sunflower stalk waste, single-cell protein, sustainability, protein production
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyokimya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Artan dünya nüfusu ve azalan doğal kaynaklar, sürdürülebilir protein üretimi ve tarımsal atıkların değerlendirilmesi gibi konuları daha önemli hale getirmiştir. Mikrobiyal biyokütle üretimi, bu sorunlara çözüm sunabilecek yenilikçi yaklaşımlardan biri olarak dikkat çekmektedir. Bu çalışmada, probiyotik bir bakteri olan Lactobacillus rhamnosus GG (LGG) kullanılarak, tarımsal bir atık olan ayçiçek saplarından mikrobiyal biyokütle üretimi gerçekleştirildi. İlk aşamada, LGG'nin optimum büyüme koşulları belirlendi ve bu koşullarda biyokütle üretimi yapıldı. LGG'nin büyüme parametreleri; pH, sıcaklık, karbon kaynağı ve inkübasyon süresi gibi değişkenler üzerinde optimize edilmiştir. Elde edilen bulgulara göre, LGG'nin en yüksek büyüme ve biyokütle üretimi glukoz karbon kaynağı ile, 37 °C sıcaklıkta, pH 6'da ve 24 saat inkübasyon süresi ile sağlandı. İkinci aşamada, tarımsal bir atık olan ayçiçek sapları, biyokütle üretiminde karbon kaynağı olarak kullanıldı. Ayçiçek sapları steril hale getirildikten sonra öğütüldü. Öğütülmüş ayçiçek sapı atıkları besi yerine hiçbir işlem yapılmamış veya ultrases destekli ekstraksiyon yöntemi ile parçalanmış olarak ilave edildi. Elde edilen sonuçlar, ultra ses destekli ekstraksiyon yöntemi ile parçalanmış olan ayçiçek sapı atıklarının karbon kaynağı olarak kullanıldığı besi ortamı, optimizasyon çalışmalarında karbon kaynağı olarak kullanılan glukoz ve laktoz ile karşılaştırıldığında daha etkili bir karbon kaynağı olduğunu göstermektedir. LGG'nin bu substrat üzerindeki büyüme oranı ve hücre içi protein miktarı analiz edilerek ayçiçek saplarının biyokütle üretimi için uygun bir substrat olduğu ortaya konuldu. Bu çalışma, endüstriyel atıkların geri dönüştürülmesi ve yeni protein kaynağı olabilecek mikrobiyal biyokütle üretiminde değerlendirilmesi açısından önemli bir yenilik sunmaktadır. Ayrıca, sürdürülebilir gıda üretimi için çevre dostu bir yaklaşım geliştirilmiştir. Çalışma sonuçları, mikrobiyal biyokütle üretiminde tarımsal atıkların kullanımına yönelik literatüre katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The increasing global population and the depletion of natural resources have made sustainable protein production and the utilization of agricultural waste more critical issues. Microbial biomass production has emerged as an innovative approach that can provide solutions to these challenges. In this study, microbial biomass production was carried out using Lactobacillus rhamnosus GG (LGG), a probiotic bacterium, by utilizing sunflower stalks, an agricultural waste, as a carbon source. In the first stage, the optimal growth conditions for LGG were determined, and biomass production was conducted under these conditions. The growth parameters of LGG were optimized based on pH, temperature, carbon source, and incubation time. According to the findings, the highest growth and biomass production of LGG were achieved using glucose as a carbon source at 37°C, with pH 6 and an incubation period of 24 hours. In the second stage, sunflower stalks were used as a carbon source in biomass production. After being sterilized, the sunflower stalks were ground. The sunflower stalk waste was added directly to the culture medium in its ground form and also processed using an ultrasound-assisted extraction method before being incorporated into the medium. The results indicated that the culture medium containing ultrasound-assisted extracted sunflower stalk waste served as a more effective carbon source compared to glucose and lactose, which were used as carbon sources in optimization studies. By analyzing the growth rate of LGG on this substrate and its intracellular protein content, sunflower stalks were demonstrated to be a suitable substrate for biomass production. This study presents a significant innovation in the recycling of industrial waste and the evaluation of microbial biomass production as a potential new protein source. Moreover, an environmentally friendly approach has been developed for sustainable food production. The study findings contribute to the literature on the utilization of agricultural waste in microbial biomass production.