Evsiz bireylerin sosyal hizmet uygulamalarına erişim durumu: Nitel bir araştırma
A qualitative study on homeless individuals' access to social service practices
  1. Tez No: 933892
  2. Yazar: AYFER EKİCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NAVİD REHA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
  6. Anahtar Kelimeler: Evsizlik, Sosyal Hizmet, Sosyal Politika, Erişim Engelleri, Homelessness, Social Services, Social Policy, Barriers
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Evsizlik, bireylerin barınma, sağlık, eğitim ve istihdam gibi temel haklara erişimini engelleyen, toplumsal açıdan çok boyutlu ve karmaşık bir sorundur. Bu araştırmanın amacı, evsiz bireylerin sosyal hizmet uygulamalarına erişim süreçlerini derinlemesine inceleyerek, karşılaştıkları engelleri ve mevcut sosyal hizmetlerin etkinliğini değerlendirmektir. Çalışma, nitel araştırma yöntemlerinden fenomenoloji deseniyle gerçekleştirilmiş; İstanbul'un Eyüpsultan ilçesinde yaşayan, 25 ila 71 yaş aralığındaki 25 erkek katılımcıyla derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Veriler tematik analiz yöntemiyle değerlendirilmiş, katılımcıların sosyal hizmetlerden faydalanma durumları, karşılaştıkları bireysel ve kurumsal engeller, sosyal hizmetlere ve evsizlik olgusuna dair algıları ile çözüm önerileri analiz edilmiştir. Araştırma bulguları, evsiz bireylerin sosyal hizmetlere erişimde ciddi zorluklar yaşadığını ortaya koymuştur. Özellikle bürokratik süreçlerin karmaşıklığı, kimlik belgesi eksikliği, sınırlı hizmet kapasitesi, barınma olanaklarının yetersizliği ve toplumdaki önyargılar öne çıkan engeller arasındadır. Sosyal hizmetlere erişimde yaşanan bu eksiklikler, evsiz bireylerin yaşam koşullarını daha da zorlaştırmakta ve kronik evsizlik döngüsünü pekiştirmektedir. Bu doğrultuda, sosyal hizmetlerin daha erişilebilir ve etkili hale gelmesi için çeşitli öneriler sunulmuştur. Bunlar arasında, sosyal hizmet merkezlerinin evsiz bireylerin yoğun bulunduğu bölgelerde artırılması, mobil ekiplerin yaygınlaştırılması, kimlik belgesi olmayan bireyler için erişim kolaylıkları sağlanması ve barınma politikalarının güçlendirilmesi gibi uygulamalar yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
Homelessness is a complex and multidimensional social problem that restricts individuals' access to fundamental rights such as housing, healthcare, education, and employment. The aim of this study is to examine in depth the access processes of homeless individuals to social service practices, identify the barriers they encounter, and evaluate the effectiveness of current social services. This research was conducted using a qualitative research method with a phenomenological design. In-depth interviews were carried out with 25 male participants between the ages of 25 and 71, residing in the Eyüpsultan district of Istanbul. The data were analyzed using thematic analysis, focusing on participants' use of social services, the institutional and individual barriers they face, their perceptions of homelessness and social services, and their proposed solutions. The findings reveal that homeless individuals face significant challenges in accessing social services. Among the key barriers are complex bureaucratic processes, the lack of identification documents, limited service capacity, inadequate shelter opportunities, and prevailing social prejudices. These obstacles not only hinder access to services but also worsen the living conditions of homeless individuals and perpetuate the cycle of chronic homelessness. Accordingly, several recommendations have been proposed to make social services more accessible and effective. These include increasing the number of social service centers in areas with high concentrations of homeless individuals, expanding mobile social service teams, facilitating access for individuals without identification, and strengthening housing policies.