Akut üriner retansiyon öyküsü olan hastaların prostat ve mesanenin fonksiyonel ve anatomik konfigürasyonlarının cerrahi endikasyonlarla ilişkisi
The relationship between functional and anatomical configurations of the prostate and bladder and surgical indications in patients with a history of acute urinary retention
  1. Tez No: 933899
  2. Yazar: MEHMET FATİH ÖZKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHİDDİN ÖNDER YAMAN, DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHAMMED ARİF İBİŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Akut Üriner Retansiyon, Bening prostat hipertrafisi, Acute urinary retention, benign prostatic hyperplasia
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Amaç: Akut üriner retansiyon (AÜR), ani ve ağrılı idrar yapamama ile karakterize edilen bir ürolojik acil durumdur. Alt üriner sistem semptomları (AÜSS) ile başvuran hastalarda AÜR gelişme riskinin önceden belirlenmesi, uygun tedavi yönteminin seçilmesi ve cerrahi gereksinimi olan hastalarda operasyon zamanlamasının bu riskler doğrultusunda planlanması, AÜR gelişiminin önlenmesi açısından kritik önem taşımaktadır. Bu çalışmada, AÜR öyküsü bulunan hastalarda prostat ve mesanenin fonksiyonel ve anatomik konfigürasyonlarının cerrahi endikasyonlarla ilişkisi incelenmiş ve AÜR gelişimine katkıda bulunan risk faktörlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Yöntemler: Bu retrospektif çalışmaya, benign prostat hiperplazisi (BPH) nedeniyle cerrahi tedavi uygulanan 3535 hasta dahil edilmiştir. Hastaların demografik verileri kaydedilmiş olup; yaş, prostat spesifik antijen (PSA) düzeyi, prostat volümü, intravezikal prostatik protrüzyon (IPP) skoru, Uluslararası Prostat Semptom Skoru (IPSS), multiparametrik manyetik rezonans (mp-MR) PI-RADS skorlaması, patolojik tanı, üroflowmetri sonuçları ve ek hastalıklar ile AÜR arasındaki ilişki incelenmiştir. Ayrıca, bu parametrelerin AÜR gelişimini öngörmedeki etkinliği değerlendirilmiştir. Bulgular : Çalışmaya dahil edilen hastaların yaş ortalaması 62,9±12,6 yıl, ortalama total PSA (tPSA) düzeyi 3,7±2,5 ng/mL ve prostat ağırlığı 73,1±37,4 gram olarak saptanmıştır. Akut üriner retansiyon (AÜR) gelişen hastaların yaş ortalaması, AÜR gelişmeyen hastalara kıyasla anlamlı derecede daha yüksek bulunmuştur (p75), yüksek IPSS skoru, diabetes mellitus (DM) ve nörolojik hastalık varlığı, akut üriner retansiyon (AÜR) gelişimi için bağımsız risk faktörleri olarak belirlenmiştir. Öte yandan, tPSA düzeyi, prostat boyutu ve üroflowmetri sonuçlarının AÜR gelişimi açısından anlamlı bir öngörücü olmadığı saptanmıştır. Alt üriner sistem semptomları (AÜSS) ile başvuran hastalarda bu risk faktörlerinin değerlendirilmesi ve AÜR riski yüksek olan hastalarda, retansiyon gelişmeden önce uygun tedavi yaklaşımlarının uygulanması, AÜR'ye bağlı morbiditenin azaltılması ve yaşam kalitesinin korunması açısından önemli bir strateji olacaktır.
Özet (Çeviri)
Objective: Acute urinary retention (AUR) is a urological emergency characterized by the sudden and painful inability to pass urine. Identifying the risk of AUR development in patients presenting with lower urinary tract symptoms (LUTS) in advance and determining the appropriate treatment strategy, including the optimal timing of surgery in indicated cases, are crucial to preventing AUR. This study aimed to investigate the relationship between the functional and anatomical configurations of the prostate and bladder and surgical indications in patients with a history of AUR, as well as to identify risk factors associated with AUR development. Methods: This retrospective study included 3,535 patients who underwent surgical treatment for benign prostatic hyperplasia (BPH). The demographic data of the patients were recorded. The relationship between age, prostate-specific antigen (PSA) level, prostate volume, intravesical prostatic protrusion (IPP) score, International Prostate Symptom Score (IPSS), multiparametric magnetic resonance (mp-MR) PI-RADS scoring, pathological diagnosis, uroflowmetry results, and the presence of comorbidities with acute urinary retention (AUR) was analyzed. Additionally, the predictive value of these parameters for AUR development was evaluated. Results: The mean age of the patients was 62.9±12.6, mean tPSA was 3.7±2.5, and the mean prostate weight was 73.1±37.4 g. The mean age of the patients who developed AUR was significantly higher (p≥20 was found to be a significant risk factor for AUR (OR:2.8, p>0.001). The presence of DM as a comorbidity in patients (OR:7.9, p75), high IPSS score, high IPS score, DM and neurological disease were determined as independent risk factors for AUR development. It was determined that tPSA, prostate size and uroflowmetry results were not significant predictors for AUR. Evaluating the presence of these risk factors in patients presenting with LUTS symptoms and applying appropriate treatment methods before ARU development in patients with high risk of AUR will be beneficial in terms of preventing morbidity and quality of life related to AUR in patients.