Gecikmiş ciro
Delayed endorsements
- Tez No: 933904
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ HAYDAR YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Endorsement, Protest For Non-Payment, Post-Maturity Endorsement, Assignment Of Receivables, Legal Defenses
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Cironun yapılması gereken zaman kanun koyucu tarafından poliçe ve TTK m.778/1-a atfıyla bonolar için TTK m.690 ile çekler bakımından ise TTK m.793 hükmü ile düzenleme altına alınmıştır. Söz konusu hükümler uyarınca vadeden sonra yapılan ciro vadeden önce yapılan cironun hükümlerini doğuracaktır. Bu bakımdan vadeden önceki cironun doğurduğu sonuçlar ile vadeden sonra yapılan bir cironun doğurduğu sonuçlar bakımından herhangi bir farklılık öngörülmemiştir. Ancak poliçe ve bononun, ödememe protestosu çekilmesinden sonra veya bu protestonun düzenlenmesi için öngörülen sürenin geçirilmesinden sonra yapılan ciro ancak alacağın temliki hükümlerini doğuracaktır. Protesto düzenlenmesi için öngörülen süre poliçenin vadesinin türüne göre değişkenlik gösterecektir. Poliçede vadeye ilişkin öngörülen bu hükümler TTK m.778/1-b atfıyla bonolar bakımından da uygulama alanı bulacaktır. Çekte vadeden sonraki ciro TTK m.793'te düzenleme alanı bulmuştur. Protestonun düzenlenmesinden veya aynı nitelikte bir belirlemeden veya ibraz süresinin geçmesinden sonra yapılan ciro alacağın temliki hükümleri doğuracaktır. Hükmün ikinci fıkrasına göre de tarihsiz bir cironun vadeden önce yapıldığına yönelik karine getirilmiştir. Gecikmiş cironun alacağın temliki hükümlerine bağlanması özellikle def'ilerin ileri sürülmesinde ve emre yazılı senetlerde öngörülen sınırlı def'i sisteminin verdiği korumadan yararlanılıp yararlanılmayacağı noktasında önem arz edecektir. Bunun dışında gecikmiş cironun alacağın temliki hükümlerine bağlı tutulması cironun işlevleri bakımından önemli sonuçlar doğurmaktadır. Bu bakımdan çalışmamızda v öncelikle ilk bölümde gecikmiş cironun hukuki niteliği ve yasal düzenleme bakımından şartlarına değinilmiştir. İkinci bölümde ise gecikmiş cironun alacağın temliki hükümlerine bağlanmasının hukuki sonuçlarına değinilmiştir. Anahtar Kelimeler; Ciro, Ödememe Protestosu, Vadeden Sonra Yapılan Ciro, Alacağın Temliki, Def'iler.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master's Thesis Delayed Endorsements Fatma Sümeyye KARADUMAN Dokuz Eylül University Graduate School of Social Sciences Department of Private Law Private Law Program This abstract is part of a master's thesis that examines the legal implications of delayed endorsements in negotiable instruments under Turkish Commercial Code (TCC). The legislator has regulated the timing of endorsement based on TCC Article 690 for promissory notes and bills of exchange with reference to policies, TCC Article 778/1-a, and Article 793 for checks. According to these provisions, an endorsement made after maturity has the same legal effect as an endorsement made before maturity. Therefore, no distinction is made regarding the consequences of endorsements performed before or after maturity. However, an endorsement on a promissory note or bill of exchange made after a protest for non-payment has been issued, or after the legally prescribed period for issuing such a protest has expired, will only be subject to the provisions governing the assignment of receivables. The time allowed for issuing a protest varies depending on the maturity type of the instrument. These maturity-related rules for promissory notes also apply to bills of exchange, as specified in TCC Article 778/1-b. For checks, endorsements made after maturity are regulated under TCC Article 793. If an endorsement occurs after a protest, similar determination, or the expiration of the presentation period, it will also be subject to the provisions of the assignment of receivables. Notably, the second paragraph of Article 793 presumes that an undated endorsement was made prior to the maturity date. This distinction has significant implications, particularly concerning the assertion of vii defenses and determining whether the limited defense system applicable to negotiable instruments provides protection. Furthermore, treating delayed endorsements as assignments of receivables has profound effects on the functions of endorsements. These implications are especially relevant when evaluating the legal consequences and the scope of defenses. In the first section of this study, the legal nature and conditions of delayed endorsements under current regulations are examined. The second section focuses on the legal consequences of subjecting delayed endorsements to the provisions governing the assignment of receivables.