Türkiye'deki çevrimiçi zincir marketlerin fiyat dinamiklerinin analizi
Analysis of price dynamics in online chain supermarkets in Turkey
  1. Tez No: 933912
  2. Yazar: ÖMER ENDER KARAGÜL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KERİM ESER AFŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Fiyat dinamikleri, fiyat katılığı, çevrimiçi gıda perakendesi, web kazıma, yüksek frekanslı veri, fiyat belirleme davranışları, Price dynamics, price rigidity, online grocery retail, web scraping, high-frequency data, price-setting behavior
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Türkiye'deki Çevrimiçi Zincir Marketlerin Fiyat Dinamiklerinin Analizi Ömer Ender KARAGÜL Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İktisat Anabilim Dalı İktisat Programı Bu çalışma, Şok Market'ten toplanan günlük fiyatlar üzerinden Türki-ye'deki zincir marketlerin fiyat belirleme davranışlarını analiz etmektedir. Veri seti, gıda ürünleri özelinde fiyat katılığı ve fiyat değişim sıklıkları hakkında önemli bilgiler sunmaktadır. Ayrıntılı bir inceleme, fiyat değişimlerinin çoğunun geçici olduğunu, kalıcı değişimlerin ise daha az sıklıkla gerçekleşmesine rağmen belirgin kalıplar sergilediğini ortaya koymaktadır. Fiyatlama stratejilerindeki farklılıklar, ürünler belirli kategorilere ayrıldıktan sonra bile devam etmektedir. Bu analiz, enflasyon koşullarında fiyatlama davranışlarını anlamada geçici fiyat ayarlamalarının önemine dikkat çekmektedir. Web kazıma ve CRISP-DM me-todolojisi kullanılarak gerçekleştirilen bu araştırma, perakende sektöründe fiyat dinamiklerini anlamak için yüksek frekanslı verilerin nasıl kullanılabileceğine dair güçlü bir çerçeve sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master's Thesis Analysis of Price Dynamics in Online Chain Supermarkets in Turkey Ömer Ender KARAGÜL Dokuz Eylül University Graduate School of Social Sciences Department of Economics Economics Program This study analyzes the price-setting behavior of Turkish chain super-markets using daily prices collected from Şok Market, focusing on grocery pro-ducts. The dataset provides insights into price rigidity and the frequency of price changes across various categories. A detailed examination reveals that most price changes are temporary, while permanent adjustments occur less frequently but show distinct patterns. Differences in pricing strategies persist even when pro-ducts are disaggregated into specific categories. The analysis emphasizes the im-portance of temporary price adjustments in understanding pricing behavior un-der inflationary conditions. Using web scraping and CRISP-DM methodology, this research highlights how high-frequency data can provide a robust unders-tanding of price dynamics in the retail sector.