I. Meclis dönemi İcra Vekiller Heyeti'nin faaliyetleri ve siyasal rejim değişikliğine etkisi (1920-1923)
The activities of the first Grand National Assembly's council of ministers and its impacts on the change political regime (1920-1923)
  1. Tez No: 933941
  2. Yazar: BÜŞRA YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET HAKAN ÖZÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: TBMM, I. Büyük Millet Meclisi, İcra Vekiller Heyeti, Meclis Hükümeti Sistemi, Kuvvetler Birliği, TBMM, First Grand National Assembly, Council of Ministers, Assembly Government System, Concentration of Powers
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 214
Özet
Büyük Millet Meclisi'nin 23 Nisan 1920 tarihinde Ankara'da açılmasıyla birlikte Türk Milleti, alışkanlıklarından uzakta bir Meclis deneyimine sahip olmuştur. Yasama kuvvetini 23 Nisan 1920 tarihinde oluşturan Meclis, yürütme kuvvetini ise Mustafa Kemal Paşa'nın 24 Nisan 1920 tarihinde sunmuş olduğu önerge doğrultusunda teşkil etmiştir. Milli Mücadele döneminin esasını oluşturan milli irade ve millet egemenliği kavramları Mecliste yer almaya başlamıştır. Nitekim Büyük Millet Meclisi kuvvetler birliği ilkesini benimsemiş, Meclis hükümeti sistemini uygulamıştır. Meclis hükümeti sistemi ile Meclis, milletin yegâne temsilcisi olmuş, meclis üstünlüğü prensibi kabul edilmiştir. Meclis, yürütme kuvvetini oluşturmaya İcra Vekilleri Suret-i İntihabına Dair Kanunu kabul ederek başlamıştır. İcra Vekillerinin Sureti İntihabına Dair Kanun'un 2 Mayıs 1920 tarihinde kabul edilmesi neticesinde Meclis ile İcra Heyeti'nin arasındaki ilişki netlik kazanmıştır. Meclis, yürütme işlerini gerçekleştirmesi için İcra Heyeti'ni görevlendirmiş, İcra Vekilleri, Meclisin verdiği görevleri yerine getirmek için memur edilmiştir. İcra Vekillerinin Sureti İntihabına Dair Kanun maddelerinden de anlaşılacağı üzere Meclis, gerektiğinde yürütme kuvvetine müdahale etme ve vekilleri azletme hakkına sahip olmuştur. İcra Vekilleri arasındaki anlaşmazlığı çözme görevinin Meclise verilmiş olması da bu görüşü kanıtlamıştır. Meclis, ara vermeden çalışmayı planlamış, İcra Vekiller Heyeti tatil ve fesih gibi yetkilere sahip olmamıştır. Meclis, 3-4 Mayıs 1920 tarihinde İcra Vekiller Heyeti seçimini gerçekleştirmiştir. İcra Vekiller Heyeti, 5 Mayıs 1920 tarihinde ilk toplantısını yapmış 9 Mayıs 1920 tarihinde ise hazırlamış olduğu programı Meclise sunmuştur. Böylece İcra Vekiller Heyeti çalışmalarına başlamış, 1920-1923 yılları arasında dört kez heyet olarak seçime gitmiş, bu süreç içerisinde 4 ayrı hükümet kurulmuştur. İcra Vekiller Heyeti, İstanbul Hükümeti'nin çeşitli propaganda faaliyetlerine karşı çalışmalar yapmıştır. İtilaf Devletleri'nin Osmanlı Devleti'nin toprakları üzerinde yapmış olduğu antlaşmaları reddetmiş ve savaş kararı almıştır. 1921 Teşkilat-ı Esasiye Kanunu'nun kabulüne zemin hazırlamıştır. Bu çalışmada, siyasi antlaşmalardan ve zabıt ceridelerinden yararlanılarak İcra Vekiller Heyeti'nin faaliyetlerinin siyasal rejim değişikliğine etkisi anlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
With the opening of the Grand National Assembly of Turkey in Ankara on April 23, 1920, the Turkish nation experienced a parliamentary system far removed from its previous traditions. The Assembly, which established legislative power on April 23, 1920, organized the executive power based on the proposal presented by Mustafa Kemal Pasha on April 24, 1920. The concepts of national sovereignty and the will of the people, which formed the basis of the national struggle period, were introduced in the Assembly. Indeed, the Grand National Assembly adopted the principle of the unity of powers and implemented the Assembly government system. Through this system, the Assembly became the sole representative of the nation, and the principle of parliamentary supremacy was established. The Assembly began establishing the executive power by adopting the Law on the Appointment of the Council of Ministers. With the acceptance of this law on May 2, 1920, the relationship between the Assembly and the Council of Ministers became clear. The Assembly assigned the Council of Ministers to carry out executive functions, and the Council of Ministers were appointed to perform the tasks assigned by the Assembly. As can be understood from the provisions of the Law on the Appointment of the Council of Ministers, the Assembly retained the right to intervene in the executive power when necessary and to dismiss the deputies. The fact that the Assembly was given the responsibility to resolve disputes among the Council of Ministers further supports this view. The Assembly planned to work without interruptions, and the Council of Ministers did not have the authority to adjourn or dissolve the Assembly. On May 3-4, 1920, the Assembly elected the Council of Ministers. The Council of Ministers held its first meeting on May 5, 1920, and presented its program to the Assembly on May 9, 1920. Thus, the Council of Ministers began its work, going to the polls as a committee four times between 1920 and 1923, during which four separate governments were established. The Council of Ministers undertook efforts against various propaganda activities of the Istanbul Government. It rejected the treaties imposed by the Allied Powers on the Ottoman Empire and decided to go to war. It also laid the groundwork for the adoption of the 1921 Constitution (Teşkilat-ı Esasiye Kanunu). In this study, the political regime changes of the Council of Ministers are explained using political agreements and minutes.