Bazal hücreli karsinomun iris rengi ve göz bulguları ile ilişkisi
The relationship between basal cell carcinoma, iris color, and ocular findings
- Tez No: 933943
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLCAN SAYLAM KURTİPEK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Bazal hücreli karsinom, iris perifer rengi, iris kolaret rengi, iris çilleri, Basal cell carcinoma, iris peripheral color, iris collarette color, iris freckles
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bazal hücreli karsinom(BHK) epidermisin bazal hücre tabakasından veya kıl folikülünün dış kök kılıfından köken alır. BHK, sıklıkla beyaz ırkı etkileyen, yavaş büyüme gösteren, lokal invaziv, malign epidermal deri tümörüdür. Görülme sıklığı dünya çapında giderek artmaktadır ve ultraviyole radyasyon maruziyeti en önemli çevresel risk faktörüdür. Literatürde BHK ile iris özelliklerinin ilişkisini araştıran sınırlı sayıda çalışma bulunmaktadır. Bu çalışmada, biyomikroskopik muayene ile iris perifer rengi, koloret rengi ve iris çilleri değerlendirilerek, BHK ile ilişkili göz bulgularını tespit etmek amaçlanmıştır. Çalışmaya, histopatolojik olarak BHK tanısı konulan 18 yaş üzeri 90 hasta ve kontrol grubu için de BHK dışındaki diğer tıbbi hastalıkları nedeniyle tedavi görmekte olan hastalardan, kişisel ve ailesel BHK öyküsü bulunmayan 18 yaş üzeri toplam 90 kişi dahil edilmiştir. Hasta ve kontrol grubundaki kişilerin yaş, cinsiyet, meslek, sigara içme durumu, ailesel BHK öyküsü, lezyonun yeri ve boyutu, Fitzpatrick deri tipi, güneşten korunma durumu ve saç rengi kaydedilmiştir. Tüm katılımcılar biyomikroskopik göz muayenesi ile; irisin perifer ve koloret rengi, iris çilleri varlığı, sarı nokta hastalığı, pterjium ve katarakt varlığı açısından değerlendirilmiştir. Mavi/gri ve ela renkli iris periferi, BHK grubunda kontrol grubuna göre daha sık saptanmıştır. Kontrol grubunda, hasta grubuna oranla istatistiksel olarak anlamlı derecede daha sık iris çili varlığı izlenmiştir. Perifer rengi, koloret rengi ve iris çili varlığı durumuna göre yapılan patern analizinde ise ela/açık kahve/çil yokluğu ve ela/açık kahve/çil varlığı hasta grubunda kontrol grubuna göre anlamlı derecede daha sık görülmüştür. Sigara içme durumu, sarı nokta hastalığı, pterjium, yaşa göre düzeltme yapıldığında katarakt sıklığı ve iris koloret renkleri açısından gruplar arasından anlamlı bir fark bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
Basal Cell Carcinoma (BCC) originates from the basal cell layer of the epidermis or the outer root sheath of the hair follicle. BCC is a slow-growing, locally invasive malignant epidermal skin tumor that predominantly affects the Caucasian population. Its incidence is increasing worldwide, with ultraviolet (UV) radiation exposure being the most significant environmental risk factor. Literature contains a limited number of studies investigating the relationship between BCC and iris characteristics. This study aims to identify ocular findings associated with BCC by evaluating iris peripheral color, collarette color, and iris freckles through biomicroscopic examination. The study included 90 patients over the age of 18 with a histopathologically confirmed diagnosis of BCC, along with a control group of 90 individuals over the age of 18 who were receiving treatment for medical conditions unrelated to BCC and had no personal or familial history of disease. Demographic and clinical data, including age, sex, occupation, smoking status, familial BCC history, lesion location and size, Fitzpatrick skin type, sun protection habits, and hair color were recorded for both groups. All participants underwent a biomicroscopic eye examination to assess iris peripheral and collarette color, the presence of iris freckles, age-related macular degeneration, pterygium and cataracts. A blue/gray or hazel-colored iris periphery was more frequently observed in the BCC group than in the control group. In contrast, the presence of iris freckles was significantly more common in the control group than in the patient group. Pattern analysis based on peripheral color, collarette color, and iris freckles revealed that the absence of freckles in hazel/light brown eyes and the presence of freckles in hazel/light brown eyes were significantly more frequent in the patient group than in the control group. No significant differences were found between the groups regarding smoking status, macular degeneration, pterygium, age-adjusted cataract prevalence, or iris collarette color.