Ölümle sonuçlanmayan adli nitelikli göğüs travmalarının değerlendirilmesi
Evaluation of non-fatal forensic chest trauma
- Tez No: 933999
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÜMİT ŞİMŞEK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: Göğüs Travmaları, Penetran Travma, Trafik Kazaları, Pnömotoraks, Adli Değerlendirme, Chest Traumas, Penetrating Trauma, Traffic Accidents, Pneumothorax, Forensic Evaluation
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Çalışmanın amacı toraks travmalarını adli tıp açısından ele alarak klinik sonuçları, adli tıp pratiğindeki yeri ve hukuki süreçlerdeki önemi üzerine odaklanmaktır. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı'na 2021-2023 yılları arasında başvuran ve adli nitelikli göğüs travması tanısı almış olgular retrospektif bir yaklaşımla incelenmiştir. Veriler, adli raporlardan ve hastane otomasyon sistemine kaydedilmiş tıbbi belgelerden elde edilmiştir. Olgular; yaş, cinsiyet, olay şekli, olay türü, yaralanma çeşitleri ve tedavi süreçleri gibi parametreler üzerinden analiz edilmiştir. Çalışmada, toplam 227 olgu incelenmiş ve %76,7'sinin (n=174) erkek, %23,3'ünün (n=53) kadın olduğu, yaş ortalamasının ise 39,56 olduğu tespit edilmiştir. Olguların %85'inde (n=193) künt, %15'inde (n=34) penetran yaralanmalar gözlenmiştir. En sık travma nedeninin %72,2 (n=164) oranıyla trafik kazaları olduğu, bunu kesici-delici alet yaralanmaları %11,5 (n=26) ve darp %6,6 (n=15) izlemiştir. Yaralanmaların %43,6'sında (n=99) kot fraktürü, %14,5'inde (n=33) pnömotoraks, %11,9'unda (n=27) hemotoraks ve %36,1'inde (n=82) akciğer dokusu yaralanması tespit edilmiştir. Olguların %52'sinde (n=118) yaşamsal tehlike saptanmış ve %31,3'ü (n=71) cerrahi tedavi gerektirmiştir. Olguların %50,2'si (n=114) 1-7 gün arasında hastanede yatış süresi ile tedavi görmüştür. Elde edilen bulgular, göğüs travmalarının fiziksel sonuçlarının yanı sıra adli süreçlerdeki kritik önemini de vurgulamaktadır. Göğüs travmalarının doğru şekilde değerlendirilmesi, adli tıp uygulamaları ve hukuki süreçler açısından hayati bir öneme sahiptir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to evaluate chest traumas from a forensic medicine perspective, focusing on their clinical outcomes, significance in forensic practice, and relevance in legal processes. A retrospective analysis was conducted on cases diagnosed with forensic chest trauma at Eskişehir Osmangazi University Faculty of Medicine, Department of Forensic Medicine, between 2021 and 2023. Data were collected from forensic reports and medical documents recorded in the hospital's automation system. The cases were analyzed based on parameters such as age, gender, mechanism of injury, type of incident, types of injuries, and treatment processes. A total of 227 cases were examined, of which 76.7% (n=174) were male, and 23.3% (n=53) were female, with a mean age of 39.56 years. Blunt trauma was observed in 85% (n=193) of the cases, while penetrating trauma was seen in 15% (n=34). The most common cause of trauma was traffic accidents at 72.2% (n=164), followed by penetrating injuries with sharp objects at 11.5% (n=26), and assault at 6.6% (n=15). Rib fractures were detected in 43.6% (n=99) of the injuries, pneumothorax in 14.5% (n=33), hemothorax in 11.9% (n=27), and lung tissue injuries in 36.1% (n=82). Life-threatening conditions were identified in 52% (n=118) of the cases, and 31.3% (n=71) required surgical treatment. Hospitalization periods ranged between 1-7 days for 50.2% (n=114) of the cases. The findings emphasize the critical importance of accurately evaluating chest traumas not only for their physical consequences but also for their pivotal role in forensic applications and legal procedures. Proper assessment of chest traumas holds vital significance for forensic medicine practices and judicial processes.