Hastane öncesi acil tıbbi hizmetlerde uzaktan tele rehberlik ile kolaylaştırılmış hava yolu yönetimi: Randomize kontrollü bir simülasyon çalışması
Remote tele-guidance for facilitated airway management in prehospital emergency medical services: A randomized controlled simulation study
  1. Tez No: 934028
  2. Yazar: RAVZA ÇİNAR GÜRPINAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM ULAŞ ÖZTURAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: tele konsültasyon, endotrakeal entübasyon, hastane öncesi acil tıp, video laringoskop, teleconsultation, endotracheal intubation, prehospital emergency medicine, videolaryngoscope
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Hastane Öncesi Acil Tıbbi Hizmetlerde Uzaktan Tele-Rehberlik İle Kolaylaştırılmış Hava Yolu Yönetimi: Randomize Kontrollü Bir Simülasyon Çalışması Giriş-Amaç: Kırsal bölgelerdeki sağlık çalışanları genellikle prosedürel yeterliliklerini sürdürme ve acil tıbbi hizmetleri sunma konusunda önemli zorluklarla karşı karşıya kalmaktadır. Tele tıp, deneyimli personel desteğini online olarak sağlayarak komplike işlemlerin doğrulunun arttırılması fırsatını sunar. Bu çalışmada uzaktan uzman rehberliği ile kolaylaştırılmış hava yolu yönetiminin deneyimsiz operatörler tarafından mobil ambulans ortamında gerçekleştirilen ETE'nin başarısı üzerine etkisini değerlendirmeyi amaçlamaktayız. Yöntem: Çalışmamız randomize kontrollü yüksek gerçeklikli simülasyon çalışmasıdır. Deneyimsiz paramedik öğrencilerine VL hakkında teorik, pratik eğitim verilmiştir. Gönüllüler randomize 2 gruba ayrıldı. Her iki gruptaki katılımcılar standart bir güzergâhta hareket eden ambulans içerisinde makete Scoper VL ile entübasyon yapmaları istenildi. Rehbersiz gruba müdahale edilmedi. Rehberli grupta bulunan katılımcılar ise havayolu uzmanının tele rehberliği eşliğinde entübasyonlarını gerçekleştirdiler. Entübasyon süreleri ve deneme sayıları kaydedildi. Her katılımcıdan bu süreçte hissettikleri özgüven ve çalışmanın uygulanabilirliğini değerlendirmeleri istenildi. Katılımcıların entübasyon süreçleri kamera ile kaydedildi. Daha sonrasında bu görüntüler izlenerek en iyi glottik görüntülemeleri modifiye Cormak Lahane sınıflamasına göre kaydedildi. Bulgular: Çalışmaya 55'i rehbersiz gruptan, 43'ü rehberli gruptan olmak üzere 98 kişi katıldı. Katılımcıların rehbersiz grupta veya rehberli grupta olmalarına göre başarılı entübasyon oranlarında (%49'a %79, p=0,002), entübasyon süresinde (61 (25-156) ve 30 (17-60), p=0,003) ve deneme sayısında (3 (1-5) ve 2 (1-3), p=0,001) anlamlı fark olduğu görüldü. Glottik görüntüleme (p=0,4), özgüven (p=0,8) ve uygulanabilirlik (p=0,4) için her iki grup arasında anlamlı bir farklılık görülmedi. Sonuç: Tele konsültasyon eşliğinde yapılan entübasyonların başarısını arttırmıştır. Gerçekleşme süresini kısaltmıştır. İlk geçişte başarı sağlayamayan uygulayıcıların ise deneme sayısını azalttığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Remote Tele-Guidance for Facilitated Airway Management in Prehospital Emergency Medical Services: A Randomized Controlled Simulation Study Introduction-Objective: Healthcare professionals in rural areas often face significant challenges in maintaining procedural competence and providing emergency medical services. Telemedicine offers the opportunity to enhance the accuracy of complex procedures by providing online support from experienced personnel. In this study, we aim to evaluate the effect of remote expert guidance on the success of endotracheal intubation (ETI) performed by inexperienced operators in a mobile ambulance setting, facilitated through airway management. Method: Our study is a randomized controlled high-fidelity simulation. Inexperienced paramedic students received theoretical and practical training on videolaryngoscopy (VL). Volunteers were randomly divided into two groups. Participants in both groups were asked to perform intubation on a mannequin with a Scoper VL inside a moving ambulance following a standard route. The non-guided group received no intervention, while the guided group performed intubations under the tele-guidance of an airway specialist. Intubation times and the number of attempts were recorded. Participants were asked to evaluate their confidence levels and the feasibility of the study during the process. Intubation procedures were recorded on video. These recordings were later reviewed to assess the best glottic visualization based on the modified Cormack-Lehane classification. Results: A total of 98 participants were included in the study, with 55 in the non-guided group and 43 in the guided group. Significant differences were observed between the groups in terms of successful intubation rates (49% vs. 79%, p=0.002), intubation time (61 [25–156] vs. 30 [17–60] seconds, p=0.003), and the number of attempts (3 [1–5] vs. 2 [1–3], p=0.001). No significant differences were found between the groups in glottic visualization (p=0.4), confidence levels (p=0.8), or feasibility (p=0.4). Conclusion: Intubations performed with teleconsultation improved success rates and reduced procedure times. Additionally, it was observed that the number of attempts decreased for operators who failed to achieve success on the first attempt.