Acil servise baş ağrısı ile başvuran hastalarda SNNOOP10 kırmızı bayrak listesinin yüksek riskli sekonder baş ağrısı tanısındaki değerinin araştırılması
Investigation of the diagnostic value of the SNNOOP10 red flag list in high-risk secondary headaches for patients presenting to the emergency department with headache
- Tez No: 934029
- Danışmanlar: PROF. DR. ELİF YAKA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Baş ağrısı, yüksek riskli baş ağrısı, sekonder baş ağrısı, acil servis, SNNOOP10, Headache, high risk secondary headache, SNNOOP10, emergency department, secondary headache
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Acil servise baş ağrısı ile başvuran hastalarda SNNOOP10 kırmızı bayrak listesinin yüksek riskli sekonder baş ağrısı tanısındaki değerinin araştırılması Giriş ve Amaç: Baş ağrısı, acil servislerde sık görülen ve yönetimi zor bir semptomdur. Sekonder baş ağrıları, ciddi altta yatan patolojilere işaret edebilir ve doğru tanı için dikkat gerektirir. SNNOOP10 kırmızı bayrak listesi, sekonder baş ağrılarının erken tespiti için geliştirilmiş 15 tehlike işareti içerir. Bu çalışma, acil servise baş ağrısı ile başvuran hastalarda SNNOOP10 listesinin yüksek riskli sekonder baş ağrılarındaki tanısal değerini araştırmayı amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Araştırma tek merkezli prospektif gözlemsel bir çalışmadır. 3. basamak sağlık hizmeti veren bir üniversite hastanesinin acil servisine 11.09.2023- 02.10.2024 tarihleri arasında baş ağrısı ile başvuran hastalarda SNNOOP10 kırmızı bayrak listesinin tanısal değerliliği araştırıldı. Birincil sonlanım yüksek riskli sekonder baş ağrısı (YRSBA), ikincil sonlanım sekonder baş ağrısı olarak belirlendi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 503 hastanın 264'ü (%52,5) sekonder dışı baş ağrısı, 210'u (%41,7) yüksek riskli olmayan sekonder baş ağrısı, 29'u (%5,8) YRSBA tanısı aldı. YRSBA tanısı alan tüm hastalar en az bir SNNOOP10 kriterini karşıladı. SNNOOP10 listesinin uygulanması YRSBA hastalarını tanımada %71 yanlış pozitiflikle birlikte %100 (%95 GA:85,44-100) sensitivite gösterdi. Ayrıca bileşenler tek tek değerlendirildiğinde sensitiviteleri oldukça düşük bulundu. SNNOOP10 kriterlerinin tüm sekonder baş ağrılarındaki tanısal değerliliğine bakıldığında sensitivite %80,33 olarak bulundu. Nörolojik defisit ya da disfonksiyon, travma sonrası başlangıç, gebelik ve lohusalık, immünsüpresyon kriterlerinde tüm sekonder baş ağrıları için spesifisite %99'un üzerinde saptandı. Sonuç: Bu çalışmada SNNOOP10 kriterleri yüksek riskli sekonder baş ağrısı (YRSBA) hastalarını saptamada %100 sensitivite gösterdi. Ancak bu performansı yüksek yanlış pozitiflikle çok sayıda gereksiz ileri tetkik karşılığında gösterebildi.
Özet (Çeviri)
Investigation of the diagnostic value of the SNNOOP10 red flag list in high-risk secondary headaches for patients presenting to the emergency department with headache Introduction and Objective: Headache is a common and challenging symptom encountered in emergency departments. Secondary headaches may indicate serious underlying pathologies and require careful attention for accurate diagnosis. The SNNOOP10 red flag list includes 15 red flags designed for the early detection of secondary headaches. This study aims to investigate the diagnostic value of the SNNOOP10 list in high-risk secondary headaches in patients presenting to the emergency department with headache. Materials and Methods: This research is a single-center, prospective observational study. The SNNOOP10 red flag criteria were examined in patients who presented with headache to the emergency department of a tertiary care university hospital between 11.09.2023 and 02.10.2024. The primary outcome was high-risk secondary headache (HRSH), while the secondary outcome was secondary headache. Results: Among the 503 patients included in the study, 264 (52.5%) had non-secondary headaches, 210 (41.7%) had low-risk secondary headaches, and 29 (5.8%) were diagnosed with high-risk secondary headaches (HRSHA). All patients diagnosed with HRSHA met at least one SNNOOP10 criterion. The application of the SNNOOP10 list demonstrated 100% sensitivity (95% CI: 85.44-100) in identifying HRSHA patients, albeit with a 71% false positive rate. Additionally, when the components were evaluated individually, their sensitivities were found to be quite low. When assessing the diagnostic validity of SNNOOP10 criteria for all secondary headaches, the sensitivity was found to be 80.33%. Conclusion: In this study, the SNNOOP10 criteria demonstrated 100% sensitivity in detecting high-risk secondary headache (HRSHA) patients. However, this performance was achieved at the expense of a high false positive rate, leading to a significant number of unnecessary advanced investigations.