Adrenal insidentaloma saptanan hastalar ile sağlıklı gönüllülerin 24 saatlik ambulatuar kan basıncı ölçümlerinin karşılaştırılması
Comparison of 24-hour ambulatory blood pressure measurements in patients with adrenal incidentaloma and healthy volunteers
  1. Tez No: 934044
  2. Yazar: AYTEN BAŞAK KARAAKIN DİNAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUTLU GÜNEŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: adrenal insidentaloma, hipertansiyon, ambulatuar kan basıncı ölçümü, hafif otonom kortizol sekresyonu, 1 mg deksametazon supresyon testi, adrenal incidentaloma, hypertension, ambulatory blood pressure measurement, mild autonomous cortisol secretion, 1 mg dexamethasone suppression test
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Amaç: Bu çalışmada non-fonksiyonel adrenal insidentaloma (NFAİ) saptanan hastalar ile sağlıklı gönüllüler arasında kan basıncı (KB) ölçümlerinin karşılaştırılması ve adrenal insidentaloma (Aİ) varlığının KB'ye etkisininin belirlenmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif izlem çalışmasına, Temmuz 2021- Haziran 2024 tarihleri arasında Aİ tanısı konulup fonksiyonalite açısından değlendirmesi yapılan NFAİ hastalar ile yaş ve cinsiyet uyumlu sağlıklı kontroller dahil edildi. Hastaların demografik, radyolojik verileri, laboratuvar ve 1 mg deksametazon supresyon testi (DST), idrar katekolaminleri, aldosteron ve plazma renin aktivitesi oranları retrospektif olarak değerlendirildi ve dosyalarından elde edildi. Her iki gruba SunTech Medical® The Oscar 2™ Ambulatuar KB ölçüm cihazı ile 24 saatlik ambulatuar kan basıncı ölçümü (AKBÖ) yapıldı. Hiperkortizoleminin dışlanmasında DST için kesme değer >1,8 µg/dl alındı. Ayrıca NFAİ bireyler DST sonucuna göre ≤0,9 µg/dl olanlar ve >0,9 µg/dl olanlar şeklinde kategorize edildi. Non-dipping pattern, KB'de gece meydana gelen düşme miktarının %10'dan az olması olarak tanımlandı. Bulgular: Bu araştırma %50'si (n=33) kadın, %50'si (n=33) erkek olmak üzere toplam 66 olguyla yapıldı. Olguların yaşları 41 ile 68 arasında değişmekte olup ortalaması 54,68±6,72'dir. Araştırmaya katılan olguların %60,6'sı (n=40 [kadın/erkek:18/22]) Aİ, %39,4'ü (n=26 [kadın/erkek:15/11]) kontrol grubundadır. Adrenal insidentaloma grubu ile kontrol grubu arasında cinsiyet ve yaş arasında anlamlı fark yoktu. Adrenal insidentaloma ve kontrol grubu arasında gece, gündüz ve 24 saatlik AKBÖ sistolik ve diyastolik kan basıncında (DKB) anlamlı farklılık saptanmadı. Adrenal insidentaloma grubundaki olguların uykuda sistolik kan basıncındaki (SKB) düşüş yüzdeleri, kontrol grubundakilerden istatistiksel olarak anlamlı düzeyde düşük saptandı (4,79±7,42 mmHg; 9,02±7,98 mmHg; p=0,032). Hipertansiyon (HT) tanısı olmayan Aİ hastaları ve sağlıklı gönüllüler karşılaştırıldığında; kontrol grubundaki olguların uykuda SKB düşüş yüzdeleri adenom grubundakilerden istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek saptandı (5,16±6,65 mmHg; 10,57±8,55 mmHg; p=0,035). Bir mg deksametazon supresyon testine göre kortizol sonucu ≤0,9 µg/dl olanlar ve >0,9 µg/dl olanlar şeklinde gruplama yapıldıktan sonra ölçüm değerleri karşılaştırıldığında kontrol grubunun uykuda SKB düşüş yüzdeleri test sonucu ≤0,9 µg/dl olanlara göre anlamlı olarak yüksek saptandı (p=0,048). Sonuç: Bu çalışmada NFAİ saptanan olgular ile sağlıklı gönüllülerin kan basınçlarının karşılaştırılması neticesinde NFAİ olgularında SKB düşüş yüzdelerinin daha düşük olduğu saptandı. Mevcut bulgular hiperkortizolemi ile ilgili hasarların halihazırda normal ve hiperkortizolemi ayrımı için önerilen kesme değerlerin çok altında başladığını işaret ediyor olabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to compare blood pressure measurements between patients with non-functional adrenal incidentaloma (NFAI) and healthy volunteers and to determine the effect of the presence of adrenal incidentaloma (AI) on blood pressure. Materials and Methods: This prospective follow-up study included NFAI patients diagnosed with AI and evaluated for functionality between July 2021 and June 2024, and age- and gender-matched healthy controls. Demographic and radiological data, laboratory and 1 mg dexamethasone suppression test (DST), urine catecholamines, aldosterone and plasma renin activity rates of the patients were evaluated retrospectively and obtained from their files. 24-hour ambulatory blood pressure measurement was performed with SunTech Medical® The Oscar 2™ Ambulatory blood pressure monitor for both groups. The cut-off value for DST was taken as >1.8 µg/dl to exclude hypercortisolemia. In addition, NFAI individuals were categorized as those with ≤0.9 µg/dl and those with >0.9 µg/dl according to the DST result. Non-dipping pattern was defined as less than 10% of the decrease in blood pressure at night. Results: This study was conducted with a total of 66 cases, 50% (n=33) female and 50% (n=33) male. The ages of the cases ranged from 41 to 68, with a mean of 54.68±6.72. Of the cases participating in the study, 60.6% (n=40 [female/male:18/22]) were in the AI ​​group, and 39.4% (n=26 [female/male:15/11]) were in the control group. There was no significant difference in gender and age between the adrenal incidentaloma group and the control group. No significant difference was found in systolic and diastolic blood pressure in nighttime, daytime, and 24-hour ambulatory blood pressure measurements between the adrenal incidentaloma and control groups. The percentage of decrease in systolic blood pressure during sleep in the adrenal incidentaloma group was found to be statistically significantly lower than in the control group (4.79±7.42 mmHg; 9.02±7.98 mmHg; p=0.032). When adrenal incidentaloma patients without hypertension diagnosis and healthy volunteers were compared, the percentage of decrease in systolic blood pressure during sleep in the control group was found to be statistically significantly higher than in the adenoma group (5.16±6.65 mmHg; 10.57±8.55 mmHg; p=0.035). When the measurement values ​​were compared after grouping as those with cortisol results of ≤0.9 µg/dl and those with >0.9 µg/dl according to the 1 mg dexamethasone suppression test, the percentage of SBP decrease during sleep in the control group was found to be significantly higher than those with test results of ≤0.9 µg/dl (p=0.048). Conclusions: In this study, as a result of comparing the blood pressures of cases with NFAI and healthy volunteers, it was determined that the SBP decrease was more in healthy volunteers. The current findings may indicate that the damages related to hypercortisolemia have already started well below the cut-off values ​​recommended for the distinction between normal and hypercortisolemia.