Genel anestezi altında dental tedavi gören çocuk hastaların yaşam kalitelerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the quality of life in pediatric patients undergoing dental treatment under general anesthesia
- Tez No: 934079
- Danışmanlar: PROF. DR. KADRİYE GÖRKEM ULU GÜZEL
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Erken çocukluk çağı çürüğü, Genel anestezi, Yaşam kalitesi, Early childhood caries, General anesthesia, Quality of life
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Diş Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, genel anestezi altında dental tedavi gören ve erken çocukluk çağı çürüğü tanısı almış 72 aydan küçük çocuklarda tedavi öncesi ve tedaviden bir ay sonraki yaşam kalitesini kıyaslayarak yapılan tedavi türleri ve sayılarının yaşam kalitesi üzerine etkilerinin değerlendirilmesidir. Yöntem: Bu çalışmaya, daha önce klinikte kooperasyon kurulamayan ve genel anestezi ile dental tedavi ihtiyacı olan erken çocukluk çağı çürüğü tanısı almış, Amerikan Anesteziyoloji Derneği (ASA) hasta sınıflamasına göre ASAI ve ASAII olarak değerlendirilen, fiziksel, mental bir engel veya sendromu bulunmayan 72 aydan küçük toplam 35 çocuk dahil edilmiştir. Çocukların yaşam kalitelerinin belirlenmesinde Erken Çocukluk Çağı Ağız Sağlığı Etki Ölçeği (Early Childhood Oral Health Impact Scale – ECOHIS) anketi ebeveynlerine yönelik tedavi öncesi ve birinci ay kontrollerinde uygulanmıştır. Ayrıca çocukların cinsiyeti, ay olarak yaşı, kilosu, ebeveynin gelir düzeyi ve eğitim durumunu içeren sosyodemografik bilgiler de kaydedilmiştir. Genel anestezi öncesi dft/DMFT skorları belirlenmiş ve genel anestezi altında yapılan dental tedaviler de kaydedilmiştir. İstatistiksel analizlerde parametrik veya nonparametrik test seçimi için varsayımlar test edilmiştir. Normallik Kolmogorov-Smirnov testi ile değerlendirilmiştir. Bağımlı gruplar için bağımlı örneklem t-testi, bağımsız gruplar için Mann Whitney-U testi kullanılmıştır. Sayısal değişkenler arası ilişki Pearson korelasyon katsayısı ile incelenmiştir. Anlamlılık düzeyi 0,05 olarak belirlenmiştir. Ölçek puanlarının güvenilirliği Cronbach Alfa testiyle değerlendirilmiştir. Kolmogorov-Smirnov testinde p0,05). Çocuk alt bölümünde sosyal etki belirteci haricinde tüm yaşam kalitesi alt belirteçlerinde tedavi öncesi ve tedavi sonrası arasında istatistiksel olarak anlamlı bir değişim gözlenmiş ve yaşam kalitesinde artış bulunmuştur (p0,05). Sonuç: Genel anestezi ile dental tedavi sonrasında çocuk hastaların yaşam kalitelerinde artış gözlenmiştir. Hastalara ait sosyodemografik bulgular, ebeveynlerin eğitim ve sosyoekonomik düzeyi, genel anestezi altında yapılan dental tedaviler ve çürük skor ortalamalarının yaşam kalitesi üzerinde etkisi olmadığı bulunmuştur. Genel anestezi ile dental tedavinin çocuk hastaların yaşam kalitesinde iyileşmeyle sonuçlandığı için kooperasyon kurulamayan küçük yaştaki çocuklarda faydalı bir tedavi seçeneği olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to evaluate the impact of different types and numbers of dental treatments on the quality of life by comparing pre-treatment and one-month post-treatment quality of life in children under 72 months of age diagnosed with early childhood caries and treated under general anesthesia. Method: The study included 35 children under 72 months of age who were previously unable to cooperate in the clinical setting and required dental treatment under general anesthesia due to a diagnosis of early childhood caries. These children were classified as ASA I and ASA II according to the American Society of Anesthesiologists (ASA) physical status classification system, with no physical, mental disabilities, or syndromes. The Early Childhood Oral Health Impact Scale (ECOHIS) questionnaire was administered to parents both before treatment and at the one-month follow-up to assess the children's quality of life. Sociodemographic data, including the child's gender, age in months, weight, parental income level, and educational background, were also recorded. Preoperative dft/DMFT scores were determined and dental treatments performed under general anesthesia were documented. Statistical analyses were conducted after testing assumptions for selecting parametric or non-parametric tests. Normality was assessed using the Kolmogorov-Smirnov test. Paired sample t-tests were used for dependent groups, and the Mann-Whitney U test was employed for comparisons between independent groups. Pearson correlation coefficients were calculated to examine relationships between numerical variables. A significance level of 0.05 was set. The reliability of the scale scores was evaluated using Cronbach's alpha test. Parametric tests were applied for variables with p0,05). In the child subscale, statistically significant changes were observed in all quality of life subscales except for the social impact indicator, indicating an improvement in quality of life (p0,05). Conclusion: Dental treatment under general anesthesia resulted in an improvement in the quality of life of pediatric patients. Sociodemographic characteristics of the patients, parental education and socioeconomic levels, types of dental treatments performed under general anesthesia, and caries scores were found to have no significant impact on quality of life. General anesthesia for dental treatment is considered a beneficial treatment option for young children who are unable to cooperate in clinical settings, as it leads to improvements in their quality of life.