Water quality in Ölüdeniz region: Estimation of chemical and ecological parameters
Ölüdeniz bölgesindeki su kalitesi: Kimyasal ve ekolojik parametrelerin tayini
- Tez No: 93411
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA TUNCEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Deniz suyu, sediman, metal, ICP-AES. VI, Seawater, sediment, metals, ICP-AES. IV
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
oz ÖLÜDENİZ BÖLGESİNDEKİ SU KALİTESİ: KİMYASAL VE EKOLOJİK PARAMETRELERİN TAYİNİ Topal, Tansel Yüksek Lisans Kimya Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Semra Tuncel September 2000, 104 Sayfa Bu çalışmada, Ölüdeniz Bölgesinden kış aylarında toplanan denizsuyu ve sediman örnekleri su kalitesini belirlemede önemli parametreler olan sodyum, sülfat, klor, amonyum, nitrat, fosfat, silikon Al, Fe, Mn, Zn, Cr, V, Zn, Pb ve Cu içeriklerini tayin için analiz edilmiş, böylelikle Ölüdeniz bölgesindeki suyun kalitesi kimyasal ve ekolojik yönden değerlendirilmiştir. Miktarı ölçülen türler arasında sadece amonyum yüksek konsantrasyona sahip olup (2.07 ±0.18 mg/L), nitrat, sülfat, silikon ve klorofil-a konsantrasyonları ötröfikasyona yol açamayacak kadar düşüktür. Bu durumda, bu iyonlar lagüne giren taze deniz suyu ile taşınmaktadır. Sediman örneklerindeki metaller ICP-AES ile ppm seviyesinde kolaylıkla analiz edilebilmektedir, fakat deniz suyu örneklerinde daha düşük ytayin sınırına sahip olan GFAAS kullanılması gerekmektedir. Metal konsantrasyonları bu bölgede kirliliğeyol açacak kadar yüksek değildir ve bu elementlerin yöredeki sedimanlardaki genel dağılımı Al>Fe>Mn>Cr>Zn>V>Pb>Cu olarak bulunmuştur. Elde edilen analiz sonuçlan, bölgenin korunması ve rehabilitasyonu için gerekli olan plan, program ve stratejilerin geliştirilmesinde kullanılacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT WATER QUALITY IN OLUDENIZ REGION: ESTIMATION OF CHEMICAL AND ECOLOGICAL PARAMETERS Topal, Tansel M.S. Department of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Semra Tuncel September 2000, 104 Pages In this study, water quality in Ölüdeniz lagoon were determined chemically and ecologically by analysing seawater and sediment samples, collected in winter season, for the important parameters such as; sodium, sulfate, chlorine, ammonium, nitrate, phosphate, silicon, Fe, Al, Mn, Zn, Cu, Cr, V and Pb. Among the measured species only ammonium had relatively higher concentration (2.07 ± 0.18 mg/1) and concentrations of other species such as; nitrate, sulfate, silicon, chlorophyll-a are too low to cause eutrophication in this region. Therefore they are mainly produced by freshwaters entering the lagoon. Most of the elements in the sediment samples can easily be analysed by ICP-AES at ppm level but for seawater samples GFAAS should be used since it has lower detection limits. Metal concentrations were also not high enough to cause pollution in Ölüdeniz and the relative abundance of elements in sediments was found as Al>Fe>Mn>Cr>V>Zn>Pb>Cu.Produced data will be used to set up plans, programs and strategies for protection and rehabilitation of the region.