مشكل القراءات العشر وتوجيهه في كتاب النشر للإمام ابن الجزري سور الطوال نموذجا
Muşkilu el-Kıraati'l-Aşr ve Tevcîhuhû fî Kitabi en-Neşr li'l-İmam b. el-Cezerî es-Suver et-Tıvâl Numûzecen
  1. Tez No: 934113
  2. Yazar: TAKVA SAİTOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ATİLLA AKDEMİR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: On kıraatm, müşkil, İbnü'l-Cezerî, neşr, tevcih, tefsir, Ibn Al-Jazari, Al-Nashr, Reciters, Confounding Instances, Interpretation, Exegesis January 2025
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Yalova Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 236
Özet
Muşkilu el-Kıraati'l-Aşr ve Tevcîhuhû fî Kitabi en-Neşr li'l-İmam b. el-Cezerî (es-Suver et-Tıvâl Numûzecen) Kıraat ilmi, Allah'ın kitabı olan Kur'an-ı Kerim ile ilişkili olması sebebiyle en önemli ve en şerefli ilimler arasında yer alır. Bu ilim, rivayet ve nakil sistemiyle kıraatleri tespit ederek sahih ve mütevatir olanları diğerlerinden ayırma amacıyla sistematik bir incelemeye tabi tutar ve tasnif eder. Kıraat ilmi alanında en önemli eserlerden biri, İbnü'l-Cezerî'ye ait en-Neşr fi'l-Kırâati'l-Aşr adlı eserdir. Bu eser, kıraatleri gerek usûl gerekse ferş açısından ele alarak önceki eserlerden ve senetlerden faydalanmak suretiyle bir araya getirmiş, binin üzerinde kıraat tarikini içermiştir. Böylece, önceki çalışmaların bir özeti niteliğinde olan bu eser, kendisinden sonra gelenler için temel bir kaynak haline gelmiş ve kıraat ilminde icazetlerin dayandığı bir referans noktası olmuştur. Kıraatler arasındaki farklılık, bir harfin eklenmesi ya da eksilmesi, harekenin değişmesi veya kelimenin bulunduğu yerin değişmesi şeklinde ortaya çıkabilir. Bu tür farklılıklar, dinleyicinin zihninde karışıklığa yol açabilir; zira bu, alışık olduğu söylemden veya dil bilgisinden sapma olarak algılanabilir ve onu tereddüde düşürebilir. Bu çalışmanın amacı, Kıraat ıstılahında“müşkil”denen ve bu tür tereddütlere sebep olan hususları ortadan kaldırmak ve söz konusu farklılıkların nedenlerini, Arap dilinin kuralları ve Araplara özgü bilinen dilsel normlar çerçevesinde yorumlayarak açıklamaktır. Bu bağlamda, söz konusu çalışma, giriş kısmı ile başlamakta olup, birinci bölümde, kıraatlerdeki sorunlar, bu sorunların çözüm yolları ve İbnü'l-Cezerî'nin bu konudaki yöntemi ele alınmıştır. İkinci bölüm ise uygulama bölümü olup, sekiz konu başlığı içermektedir; her bir başlık, Bakara Suresi'nden En'âm Suresi'ne kadar bir sureye ayrılmıştır. Bu bölümde, on kıraat imamı tarafından farklı okunan ayetler, ortaya çıkan ihtilaflar ve bu ihtilafların çözümüne dair yönlendirmeler detaylı bir şekilde ele alınmıştır. Çalışma, bir sonuç bölümü ve ardından yer verilen kaynakça ile tamamlanmıştır. Bu çalışmanın yöntemi, betimleme, analiz ve tümevarım olmak üzere üç temel yaklaşım üzerine inşa edilmiştir. Betimleme, kıraatlerdeki ihtilafları tanımlayarak ortaya koyarken, bu ihtilafların sebeplerini ve kaynaklarını derinlemesine İnceleyerek analiz eder. Tümevarım ise kıraat âlimlerinin, özellikle de İbnü'l-Cezerî'nin ve dil bilimcilerinin sunduğu çözüm önerilerini derleyip değerlendirmeyi amaçlar. Zira ayetlerin bu şekilde değerlendirilmesi farklı kıraatleri bulunan ayetlerin yapısına dair dilsel bir inceleme ortaya koyar ve Kur'an kıraatlerini, dil bilgisi, nahiv ve tefsir ilimlerinde otorite kabul edilen âlimlerin yorumlarıyla açıklığa kavuşturur. Bununla beraber kelimelerdeki değişikliklerin ardındaki amaçlar incelenerek, bu değişiklerden maksadın ne olduğu ortaya konulur. Bu bağlamda İbnü'l-Cezerî'nin en-Neşr adlı eserinde yer alan kaynaklar ve senetler, kıraatlerin doğru anlaşılması adına kritik bir referans işlevi görür. Böylece, söz konusu problemin çözülmesi, metnin anlamını derinleştirir ve ayetin genel mesajını pekiştirir. Zira Kur'an-ı Kerim, dilin en yüksek anlam derinliğini barındıran bir kaynaktır.
Özet (Çeviri)
Confounding Instances Pertaining to the Ten Recitations and Their Explanation in Ibn Al-Jazari's Book“Al-Nashr”: The Long Surahs as an Example Abstract: The science of Qira'at (Quranic readings) is one of the most important and distinguished fields of knowledge as it is directly related to the Book of Allah, the Holy Quran. The foundation of this science is based on the concept of“Tawatur”(authentic transmission), and it is consolidated in the ten canonical readings, which were compiled, researched, and authenticated in various texts and narrations.“Al-Nashr fi al-Qira'at al-'Ashr”by the Sheikh of readers and hadith scholars, Imam Ibn Al-Jazari, is considered the most important text in this field. It compiles the ten readings from various sources and chains of narration, detailing both the principles and the specific variations of the readings, which amount to over a thousand different paths. Ibn Al-Jazari's work serves as a summary of previous efforts in the field and as a foundational reference for subsequent scholars. It is the cornerstone for granting Ijazah (permission to teach) in the science of Qira'at. The differences among the reciters arise in the pronunciation of specific words in verses, which may involve adding or omitting a letter, altering the diacritical marks, or changing the position of the words. Such differences may pose confusion to listeners, leaving them in doubt because the reading deviates from what they are accustomed to hearing or what they have learned about the Arabic language. The purpose of this study is to clarify these points of confusion and to provide an explanation for them, ensuring that the interpretation adheres to the linguistic rules and knowledge recognized by the Arabs. The study is divided into an introductory section, a chapter explaining the issues and how Imam Ibn Al-Jazari addressed them, and an applied section that includes eight topics, one for each Surah, from Surah Al-Baqarah to Surah Al-An'am. The study highlights verses where the readings differ among the ten reciters, the issues arising from these differences, and their corresponding interpretations. The study concludes with a final section and a list of references. The methodology of the thesis is descriptive and analytical, with an inductive approach. The description is provided by identifying the issues, while the analysis focuses on the nature of these issues. The inductive method is demonstrated by collecting evidence to resolve these issues, drawing on the works of Quranic scholars, particularly Ibn Al-Jazari, and experts in linguistics. The explanation of the verses uncovers the linguistic craftsmanship and highlights the various interpretations of Quranic readings as presented by scholars of language, grammar, and exegesis, based on Ibn Al-Jazari's resources in his book and the chains of narration to the scholars. By resolving the confusion and clarifying the intended change in the wording, this approach enriches the meaning of the text and reinforces the general interpretation of the verse. The Quran is the pinnacle of the meanings of the Arabic language.