Primer meme malignitelerinde tümör yerleşim yeri özelliklerinin ve moleküler alt tipin aksiller lenf nodu metastazı ile ilişkisi
The relationship between tumor localization features and molecular subtypes with axillary lymph node metastasis in primary breast malignancies
  1. Tez No: 934147
  2. Yazar: ABDÜRREZZAK DURAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EBRU DÜŞÜNCELİ ATMAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Meme kanseri, aksiller lenf nodu metastazı, Breast cancer, axillary lymph node metastasis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç: Meme kanserinde en önemli prognostik faktör olan aksiller lenf nodu metastazını, preoperatif olarak, noninvaziv bir yöntemle öngörebilmek için lezyonun meme başına olan uzaklığı ile aksiller lenf nodu metastazı arasında anlamlı ilişki olup olmadığı araştırılmıştır. Gereç ve Yöntem: Ocak 2011- Şubat 2024 tarihleri arasında, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastaneleri'nde mamografi raporu BIRADS 4 veya BIRADS 5 olarak sonuçlanan ve patoloji sonucunda invaziv meme karsinomu saptanan 506 hastadaki 514 lezyon çalışmaya dahil edildi. Lezyonun meme başına olan uzaklığı mamografi görüntüleri üzerinden ölçüldü. Diğer radyolojik bulgular ve patolojik veriler ile aksiller lenf nodu metastazı arasındaki ilişki değerlendirildi. Bulgular: Sonuçlarımızda invaziv meme karsinomunun meme başına olan mesafesinin azalmasıyla aksiller lenf nodu metastazı riski arasında anlamlı bir ilişki olduğu tespit edildi. Patolojik boyut ve lenfovasküler invazyon varlığı ile aksiller lenf nodu tutulumu arasında anlamlı ilişki saptandı. Multivariate analizlerde bu iki parametrenin aksiller lenf nodu tutulumu için bağımsız değişken olduğu görüldü. Sonuç: Meme kanserinin meme başına olan mesafesinin kısalması ile aksiller lenf nodu metastazı arasında anlamlı bir ilişki bulunmaktadır. Bunun yanında tümör boyutu ve lenfovasküler invazyonun da aksiller lenf nodu metastazı için bağımsız değişkenler olduğu tespit edilmiştir. Meme kanserinde preoperatif olarak aksiller lenf nodu durumunu öngörebilecek invaziv olmayan bir yöntem, tedavi yönetimini ve cerrahi yaklaşımı etkileyebilir, sentinel lenf nodu biyopsisi de dahil olmak üzere aksiller girişim için hasta seçimi yapılabilir ve gereksiz girişimlerin önüne geçebilir. Ulaştığımız sonuçların desteklenmesi ve klinik kullanıma girecek ölçüde güvenilirlik kazanması için ileri çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The relationship between the lesion distance to the nipple and axillary lymph node metastasis was examined to assess whether this most critical prognostic factor in breast cancer could be predicted preoperatively through a non-invasive approach. Materials and Methods: Between the January 2011- February 2024, 514 lesions from 506 patients who were diagnosed with invasive breast carcinoma based on pathology results and had mammography reports classified as BIRADS 4 or BIRADS 5 at Ankara University Faculty of Medicine Research and Application Hospitals were included in the study. The distance of the lesion to the nipple was measured using mammographic images. The relationship between axillary lymph node metastasis and other radiological findings and pathological data was evaluated. Results: Our results revealed a significant relationship between the decreasing distance of invasive breast carcinoma to the nipple and the risk of axillary lymph node metastasis. A significant association was also identified between axillary lymph node involvement and pathological tumor size, as well as the presence of lymphovascular invasion. Multivariate analyses showed that these two parameters were independent predictors of axillary lymph node involvement. Conclusion: A significant relationship was found between the shorter distance of breast cancer to the nipple and axillary lymph node metastasis. Additionally, tumor size and the presence of lymphovascular invasion were identified as independent predictors of axillary lymph node metastasis. A non-invasive method capable of preoperatively predicting the axillary lymph node status in breast cancer could influence treatment planning and surgical approach, allowing for appropriate patient selection for axillary interventions, including sentinel lymph node biopsy, and preventing unnecessary procedures. Further studies are needed to validate these findings and establish sufficient reliability for clinical application.