Fasiyal morfoloji ve masseter kas kalınlığı arasındaki ilişkinin ultrasonografi kullanılarak değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between facial morphology and masseter muscle thickness using ultrasonography
- Tez No: 934149
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HALİL AYYILDIZ
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Ultrasonografi, sefalometri, fasiyal morfoloji, çiğnetici kas, maloklüzyon, Ultrasonography, cephalometry, maxillofacial development, masseter muscle, malocclusion
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Amaç: Ultrasonografi, invaziv olmayan, ağrısız ve iyonize radyasyon içermeyen bir inceleme yöntemidir. Bu avantajlarından dolayı son yıllarda diş hekimliğinde, yumuşak dokuların değerlendirilmesinde kullanılmaktadır. Çiğneme kaslarının biçimi ile farklı kraniyofasiyal morfolojilere, maloklüzyonlara veya asimetriye sahip bireyler arasında ilişki olabileceği düşünülmektedir. Bu çalışmanın amacı; ultrasonografi kullanılarak masseter kas kalınlığının ve içyapısının; yaş, cinsiyet ve vücut kitle indeksi ile ilişkisini incelemek, farklı yüz morfolojilerine sahip bireylerin masseter kas kalınlığı ve kasın içyapı özelliklerini karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada lateral sefalometrik röntgen çekimi için kliniğimize konsülte edilen 18-30 yaş aralığında 101 hasta incelendi. Elde edilen röntgenler üzerinden vertikal ve sagittal yön iskeletsel anomalileri sefalometrik analizler ile belirlendi. Hastaların masseter kas kalınlıkları hem istirahat hem de maksimum ısırma pozisyonundayken ultrasonografi ile ölçüldü. Kaydedilen görüntüler üzerinden internal ekojenite ImageJ programı ile değerlendirildi. Dijital bir kumpas ile intermolar mesafe ölçüldü. Frontal yüz fotoğrafları çekilip yüz morfolojileri belirlendi. Bütün ölçümler 2 hafta sonra tekrarlandı. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen bireylerin 56'sı kadın, 45'i erkekti. Her iki masseter kasının ortalama kalınlığı istirahat durumunda 8,2±1,6 mm ve kontraksiyon durumunda 12,1±2,7 mm'ydi. Cinsiyet, vücut kitle indeksi ve sagittal yön anomalileri ile masseter kas kalınlığı arasında anlamlı bir ilişki olduğu tespit edildi. Masseter kas kalınlığı ve internal ekojenite değerleri arasında anlamlı bir ilişki bulunmadı. Ancak kas kalınlığı ile internal ekojenite değerleri arasında negatif korelasyon tespit edildi. Buna göre kas kalınlığı arttıkça internal ekojenite azalmaktaydı. Sonuç: Bu çalışma bize masseter kas kalınlığının bireylerin iskeletsel kraniyofasiyal morfolojileri ile ilişkili olabileceğini göstermektedir. Ayrıca ileri de yapılacak çalışmalar ile kasın internal ekojenitesinin değerlendirilmesi ve patolojik durumların saptanmasında yararlı olacaktır.
Özet (Çeviri)
Aim: Ultrasonography is a non-invasive, painless and ionizing radiation-free examination method. Due to these advantages, it is used in the evaluation of soft tissues in dentistry. It is thought that there may be a relationship between the shape of the masticatory muscles and individuals with different craniofacial morphologies, malocclusions or asymmetries. One of the aims of this study was to evaluate the relationship between the masseter muscle thickness (MMT) and internal structure with age, gender and body mass index. The other was to compare the MMT and internal structure features in individuals with different facial morphologies using ultrasonography. Materials and Methods: In this study, 101 patients between the ages of 18-30 who were consulted to our clinic for lateral cephalometric radiography were examined. Vertical and sagittal skeletal anomalies were determined by cephalometric analysis. The MMT of the patients was measured by ultrasonography both at rest and contraction. Internal echogenicity was evaluated on the recorded images with ImageJ software. Intermolar distance was measured with a digital caliper. Frontal face photographs were taken and facial morphologies were determined. All measurements were repeated after 2 weeks. Results: Of the individuals included in the study, 56 were female and 45 were male. The average thickness of masseter muscles was 8.2±1.6 mm at rest and 12.1±2.7 mm at contraction. A relationship was found between gender, body mass index, sagittal direction anomalies and MMT. No significant relationship was found between MMT and internal echogenicity. However, there was a negative correlation between MMT and internal echogenicity. Accordingly, as MMT increased, internal echogenicity decreased. Conclusion: This study shows us that MMT may be related to the craniofacial morphology. In addition, it is thought that future studies will be useful in determining pathological conditions by evaluating the internal echogenicity of the muscle.