65 yaş ve üzeri akut myeloid lösemi hastalarında geriatrik beslenme risk indeksinin prognoza etkisi
Effect of geriatric nutrition risk index on prognosis in acute myeloid leukemia patients aged 65 and over
  1. Tez No: 934150
  2. Yazar: AHMET NURİ GÖKSEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMİN KAYA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşlı AML, AML, Geriatrik beslenme risk indeksi, Elderly AML, AML, Geriatric Nutritional Risk Index (GNRI)
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Giriş: Akut miyeloid lösemi (AML), kemik iliğinde malign hematopoietik öncü hücrelerin klonal genişlemesinden kaynaklanan heterojen bir grup agresif kan hücresi kanserini içerir. Lösemik hücreler normal kan hücrelerinin üretimine müdahale ederek zayıflığa, enfeksiyona, kanamaya ve diğer semptomlara ve komplikasyonlara neden olur. AML yetişkinlerde en sık görülen akut lösemidir. Bu yaş grubundaki vakaların yaklaşık yüzde 80'ini oluşturur. İnsidans yaşla birlikte artar ve tanı anında ortalama yaş 68'dir. Kansere bağlı ölümlerin yaklaşık yüzde 1'ini oluşturur. Normal yaşlanmayla ilişkili değişiklikler yaşlı yetişkinler için beslenme riskini artırır. Yaşlanma, azalan organ sistemi rezervleri ve zayıflamış homeostatik kontrollerle karakterize edilir. Yaşlı yetişkinlerde akut hastaneye yatış çalışmalarından elde edilen veriler, yüzde 71'e varan oranda beslenme riski altında olduğunu veya yetersiz beslendiğini göstermektedir. Malnütrisyon artan mortalite riski ile ilişkilidir. Bu çalışmadaki amacımız malnütrisyonun bir göstergesi olan geriatrik beslenme risk indeksinin (GNRI) 65 yaş ve üzeri AML tanılı hastalarda prognoza etkisini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Hematoloji Kliniğinde Ocak 2010 ile Aralık 2023 tarihleri arasında 65 yaş ve üzeri akut miyeloid lösemi (AML) tanısı alan ve tedavi edilen 139 hasta dahil edildi. Taranan hastaların tanı anındaki yaş, cinsiyet, boy, kilogram, vücut kitle indeksi, total protein, albümin, laktat dehidrogenaz, aspartat aminotransferaz, alanin aminotransferaz, kan üre azotu, kreatinin, alkalen fosfataz, gamma-glutamil transferaz, total bilirubin, direkt bilirubin, lökosit, hemoglobin, hematokrit, nötrofil, monosit, lenfosit, trombosit, total sağkalım süresi, progresyonsuz sağkalım süresi, enfeksiyonun olup olmadığı, aldığı kemoterapi ve komorbid hastalıkları incelendi. Bulgular: Bu çalışmada yaş ortalaması 75,92 olan 139 AML hastası incelenmiştir. Hastaların %39,6'sı kadın, %60,4'ü erkektir. Ortalama boy 163,54 cm, kilo 70,08 kg ve VKİ 26,23 kg/m² olarak belirlenmiştir. Geriatrik Beslenme Risk İndeksi (GNRİ) ortalaması 91,30'dur. Hastaların %27,3'ünde beslenme riski yokken %13,7'sinde yüksek beslenme riski vardır. Hastaların %97,8'inde enfeksiyon ve %77,7'sinde komorbiditeler tespit edilmiştir. En sık görülen komorbiditeler hipertansiyon (%63), koroner arter hastalığı (%39,8) ve benign prostat hiperplazisi (%22,2) olmuştur. Hastalara çeşitli tedavi yöntemleri uygulanmış ve %87,8'i yaşamını yitirmiştir. GNRİ ile kilogram, VKİ, protein, albümin ve hematokrit arasında pozitif korelasyon; yaş, LDH, AST, bilirübin ve WBC ile negatif korelasyon bulunmuştur. KOAH hastalarında GNRİ değerleri anlamlı şekilde daha düşük çıkmıştır. Yoğun tedavi gören hastaların GNRİ değeri, düşük doz tedavi görenlere göre daha yüksek bulunmuştur. Ölen hastaların GNRİ değerleri hayatta kalanlara göre anlamlı şekilde daha düşük bulunmuştur. ROC analizine göre GNRİ cut-off değeri 89 olup, mortaliteyi predikte etmede %49,2 sensitivite ve %88,2 spesifite göstermiştir. Tartışma: Bulgular, GNRI'nin düşük olmasının kötü prognozla, yüksek mortalite oranları ve organ disfonksiyonu ile ilişkili olduğunu göstermektedir. GNRI, kilogram, VKİ, albümin ve hematokrit ile pozitif, LDH, AST, bilirübin ve WBC gibi parametrelerle negatif korelasyon göstermiştir. Özellikle albümin ve total protein düzeyleri, GNRI ile güçlü bir ilişki göstermiş ve GNRI'nin beslenme durumu hakkında güvenilir bilgi sağladığı belirtilmiştir. Ayrıca, AML hastalarının %97,8'inde enfeksiyon görülmüş, ancak GNRI ile enfeksiyon varlığı arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır. GNRI'nin mortaliteyi öngörmede güçlü bir belirteç olduğu ve KOAH gibi komorbiditelerin GNRI'yi olumsuz etkileyerek prognozu kötüleştirdiği vurgulanmıştır. Yoğun tedavi gören hastalarda GNRI'nin daha yüksek olduğu ve bu durumun beslenme durumu ile tedaviye yanıt arasında bir ilişki olabileceğini gösterdiği belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Acute myeloid leukemia (AML) encompasses a heterogeneous group of aggressive blood cancers arising from the clonal expansion of malignant hematopoietic precursor cells in the bone marrow. Leukemic cells interfere with the production of normal blood cells, leading to weakness, infection, bleeding, and other symptoms and complications. AML is the most common acute leukemia in adults, accounting for approximately 80% of cases in this age group. Its incidence increases with age, with an average age of diagnosis of 68 years, and it accounts for about 1% of cancer-related deaths. Changes associated with normal aging increase nutritional risk for older adults. Aging is characterized by decreased organ system reserves and weakened homeostatic controls. Data from studies of acute hospital admissions in older adults indicate that up to 71% are at nutritional risk or malnourished. Malnutrition is associated with an increased risk of mortality. The aim of this study is to investigate the effect of the Geriatric Nutritional Risk Index (GNRI), an indicator of malnutrition, on prognosis in AML patients aged 65 and older. Materials and Methods: A total of 139 patients diagnosed with and treated for AML aged 65 and older were included in the study, conducted at İnönü University Turgut Özal Medical Center Hematology Clinic between January 2010 and December 2023. The variables examined included the patients age, gender, height, weight, body mass index (BMI), total protein, albumin, lactate dehydrogenase (LDH), aspartate aminotransferase (AST), alanine aminotransferase (ALT), blood urea nitrogen (BUN), creatinine, alkaline phosphatase (ALP), gamma-glutamyl transferase (GGT), total bilirubin, direct bilirubin, white blood cell count (WBC), hemoglobin, hematocrit, neutrophil, monocyte, lymphocyte, platelet count, overall survival time, progression-free survival time, infection status, chemotherapy, and comorbidities. Results: In this study, 139 AML patients with an average age of 75.92 were analyzed. Of these patients, 39.6% were female, and 60.4% were male. The average height was 163.54 cm, weight was 70.08 kg, and BMI was 26.23 kg/m². The mean GNRI was 91.30. While 27.3% of the patients had no nutritional risk, 13.7% had high nutritional risk. Infections were detected in 97.8% of the patients, and 77.7% had comorbidities, the most common being hypertension (63%), coronary artery disease (39.8%), and benign prostatic hyperplasia (22.2%). Various treatment methods were applied, and 87.8% of the patients died. Positive correlations were found between GNRI and weight, BMI, protein, albumin, and hematocrit, while negative correlations were found with age, LDH, AST, bilirubin, and WBC. GNRI values were significantly lower in patients with COPD. Patients receiving intensive therapy had higher GNRI values compared to those receiving low-dose therapy. GNRI values were significantly lower in patients who died compared to those who survived. According to the ROC analysis, the GNRI cut-off value was determined to be 89, with 49.2% sensitivity and 88.2% specificity in predicting mortality. Discussion: The findings indicate that low GNRI is associated with poor prognosis, higher mortality rates, and organ dysfunction. GNRI showed positive correlations with weight, BMI, albumin, and hematocrit, and negative correlations with LDH, AST, bilirubin, and WBC. Albumin and total protein levels were strongly related to GNRI, supporting its reliability as an indicator of nutritional status. Additionally, infections were present in 97.8% of AML patients, but no significant difference was found between GNRI and the presence of infection. GNRI was found to be a strong predictor of mortality, and comorbidities like COPD negatively affected GNRI, worsening prognosis. GNRI was higher in patients receiving intensive treatment, suggesting a potential link between nutritional status and treatment response.