Yenilenemez enerji kaynakları bağlamında Türkiye-Orta Asya enerji ilişkileri
Türkiye-Central Asia energy relations in the context of non-renewable energy resources
- Tez No: 934172
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERAL FIRAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Energy
- Anahtar Kelimeler: Enerji, Yenilenemez Enerji, Türkiye, Orta Asya, Energy, Non-renewable Energy, Turkey, Central Asia
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
ÖZET Enerji, insanlık tarihi boyunca iş yapma kapasitesi olarak, doğanın sağladığı imkânlar çerçevesinde, gerek iktisadi gerekse sosyal hayatın temel gereksinimlerinden biri olmuştur. 20. yüzyılın ikinci yarısından itibaren yaşamımızın vazgeçilmez bir unsuru haline gelen enerji, aynı oranda artan bir tüketim ürününe dönüşmüş ve ülkelerin hem kalkınmasında hem de ikili ilişkilerinin güçlenmesinde önemli rol oynamıştır. Yeryüzünün sınırlı rezervlerle bize sunduğu kaynakların giderek artan seviyelerde tüketilmesi, ülkelerin birbiriyle enerji işbirlikleri kurmasına ve ikili ilişkilerinde enerji kaynaklarının daha verimli kullanmalarını bulma arayışlarına girmelerine yol açmıştır. Bu çalışmada, arzının doğa tarafından rezervlerle sınırlı olduğu yenilenemez enerji kaynakları kapsamında, Türkiye ve Orta Asya ülkeleri arasındaki enerji ilişkileri incelenmektedir. Bu amaç doğrultusunda yenilenemez enerji kaynakları bağlamında, Türkiye ve Orta Asya ülkelerinin enerji görünümleri incelenmiş olup ve aralarındaki ticari ilişkiler ele alınmıştır. Sonuç olarak, Türkiye ile Orta Asya ülkeleri arasında tarihsel ve kültürel bağlar güçlü olmakla birlikte, bu bağlar henüz potansiyelinin tam olarak karşılık bulduğu seviyede değildir. Özellikle ekonomik, ticari ve siyasi iş birliği alanlarında daha fazla adım atılması gerekmektedir. Türkiye'nin uluslararası alandaki etkisinin artması, bu ülkeler için önemli bir fırsat sunacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Energy has been one of the fundamental requirements of both economic and social life throughout human history, as a capacity to perform work within the framework of the opportunities provided by nature. Since the second half of the 20th century, energy has become an indispensable element of our lives, transforming into a consumption product that has increased at the same rate and playing a significant role in the development of countries as well as strengthening their bilateral relations. The increasing levels of consumption of resources that the Earth offers us with limited reserves have led countries to establish energy cooperation with each other and to seek ways to use energy resources more efficiently in their bilateral relations. In this study, the energy relations between Turkey and Central Asian countries are examined within the scope of non-renewable energy resources, which are limited in supply by nature. For this purpose, the energy profiles of Turkey and Central Asian countries in the context of non-renewable energy resources have been analyzed, and their commercial relations have been discussed. As a result, although traditional and cultural ties between Türkiye and the Central Asian countries are strong, the full potential of these ties is not yet available at the beginning. More steps need to be taken, especially economic, commercial and political unity. Turkey's increasing influence in the international arena will present an important opportunity for these countries.