Radyasyona maruz kalan sağlık çalışanlarının tiroid ultrasonografi ile taranarak nodül sıklığı ve tiroid kanseri oranı
Screening of healthcare workers exposed to radiation with thyroid ultrasonography: Thyroid nodule frequency and thyroid cancer rate
  1. Tez No: 934211
  2. Yazar: GİZEM OKTAY AYAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ŞAHİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Tiroid, nodül, kanser, radyasyon, ultrasonografi, Thyroid, cancer, nodule, radiation, ultrasonography
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Giriş ve Amaç: Toplumda 18-65 yaş arası tiroid nodülü sıklığı yaklaşık %23'tür, saptanan nodüllerin %3-7'si malign saptanmaktadır. Malignite riskini arttıran yaş, cinsiyet, sigara kullanımı, obezite, aile hikayesi, radyasyon gibi faktörler mevcuttur. Çocukluk çağı radyasyonunun tiroid kanseri ile yakın ilişkisi bilinse de yetişkinlikte maruz kalınan düşük doz radyasyonun etkisi kesin değildir. Sağlık çalışanlarının büyük bir kısmı tanı ve tedavi sürecinde radyasyona maruz kalmaktadır. Literatürde mesleki radyasyonun tiroid bezi üzerine etkileri konusunda farklı sonuçlar elde edilmiştir. Çalışmadaki amacımız, mesleki olarak iyonize radyasyona maruz kalan sağlık çalışanlarının tiroid nodülü ve kanseri sıklığında maruz kalmayan çalışanlarla arasındaki farkı belirlemektir. Ayrıca tiroid fonksiyon testlerine etkisi, maruziyet süresinin tiroid hastalıkları ile ilişkisi de incelenmiştir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 18-65 yaş arası Ankara Üniversitesi'nde çalışan gönüllü sağlık çalışanları dahil edildi. Daha önce radyoterapi alan kişiler dışlandı. 144 kişi radyasyona maruziyeti olup çalışma grubuna, 100 kişi de maruziyeti olmayıp kontrol grubuna dahil edildi. Katılanlara deneyimli endokrinoloji uzmanları tarafından tiroid ultrasonografisi yapıldı. Ayrıca yaş, boy, kilo, ek hastalıklar, ilaç kullanımı, sigara/alkol kullanımı, iyotlu tuz kullanımı, aile hikayesi, meslek, çalıştığı bölüm, maruziyet süresi soruldu ve tiroid fonksiyon testleri, tiroid antikorları, idrar iyot, b12, folik asit, ferritin ölçümleri incelendi. Bulgular: Radyasyon maruziyeti olan grupta daha yüksek oranda nodül saptandı ve bu fark istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p=0,008). İki grup arasında diğer değişkenlerin dağılımı benzer olup anlamlı fark görülmedi. Çalışma grubu içinde nodülü olanların yaş ortalaması 40,72 ± 7,74 yıl, olmayanların 36,99 ± 8,28 yıl saptanıp istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p=0,005). Ayrıca radyasyona maruz kalanların içinde nodülü olanlarda 10 yılın üzerinde çalışan daha fazla izlendi (p=0,043). Klinik olarak B12 eksikliği düzeyinde olmasa da radyasyona maruz kalan kişilerde B12 düzeyi anlamlı olarak daha düşük saptandı (p=0,01). Sonuç: Mesleki radyasyon maruziyetinin sağlık çalışanlarında nodül sıklığını arttırdığını saptadık ve bu durum diğer risk faktörlerinden bağımsız bulundu. Ayrıca 10 yıldan fazla iyonize radyasyon maruziyetinin nodül gelişim riskini arttırdığını bulduk. Tiroid kanseri radyasyon maruziyeti olanlarda daha sık izlendi ama istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: The prevalence of thyroid nodules in the population aged 18-65 ranges between approximately 20-30%, and 3-7% of detected nodules are found to be malignant. Factors such as age, gender, smoking, obesity, family history, and radiation exposure are known to increase the risk of malignancy. Although the strong relationship between childhood radiation exposure and thyroid cancer is well-established, the effects of low-dose radiation exposure in adulthood remain uncertain. A significant proportion of healthcare workers are exposed to radiation during diagnostic and therapeutic processes. The literature presents varying results regarding the effects of occupational radiation on the thyroid gland. The aim of this study is to determine the difference in the frequency of thyroid nodules and cancer between healthcare workers exposed to occupational ionizing radiation and those who are not. Additionally, the study examines the effects on thyroid function tests and the relationship between the duration of exposure and thyroid diseases. Materials and Methods: The study included volunteer healthcare workers aged 18-65 working at Ankara University. Individuals who had previously undergone radiotherapy were excluded. 144 individuals exposed to radiation formed the study group, while 100 individuals not exposed to radiation formed the control group. Thyroid ultrasonography was performed by experienced endocrinologists on all participants. Data on age, height, weight, comorbidities, medication use, smoking, alcohol consumption, iodized salt usage, family history, occupation, department, and duration of exposure were collected. Measurements of thyroid function tests, thyroid antibodies, urinary iodine, vitamin B12, folate, and ferritin levels were also analyzed. Results: A significantly higher rate of nodules was detected in the radiation-exposed group (p=0,008). The distribution of other variables between the two groups was similar, with no significant differences observed. Among the study group, the mean age of participants with nodules was 40.72 ± 7.74, while those without nodules had a mean age of 36.99 ± 8.28 years, which was statistically significant (p=0.005). Individuals exposed to radiation who had nodules were found to have worked for over 10 years more frequently (p=0,043). Vitamin B12 levels were significantly lower in radiation-exposed individuals (p=0,01). Conclusion: We found that occupational radiation exposure increased the frequency of thyroid nodules in healthcare workers, independent of other risk factors. Exposure to ionizing radiation for more than 10 years was associated with an increased risk of developing nodules. Thyroid cancer was observed more frequently in those exposed to radiation; however, this finding was not statistically significant.