Akciğer kanseri hastalarının sağlıkta kadercilik inancı ve öz-yeterlilik algıları
Lung cancer patients' belief in fatalism in health and perceptions of self-efficacy
  1. Tez No: 934225
  2. Yazar: GAMZE TOPUZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURHAN DOĞAN AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Onkoloji, İç Hastalıkları, Nursing, Oncology, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Akciğer Kanseri, Hemşirelik, Kadercilik, Öz-Yeterlilik, Fatalism, Lung Cancer, Nursing Self-Efficacy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Amasya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu çalışmanın amacı; akciğer kanseri hastalarının sağlıkta kadercilik inançlarını ve öz-yeterlilik algılarını değerlendirmek ve arasındaki ilişkiyi belirlemektir. Kesitsel tipteki bu araştırma 10.02.2023-01.06.2023 tarihleri arasında Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde bulunan Kemoterapi Ünitesine tedavi amaçlı başvuran ve Onkoloji Servisi'nde yatarak tedavi alan, son 6 ay içinde tanı almış, akciğer kanseri olan 119 birey ile yürütülmüştür. Amasya Üniversitesi Girişimsel Olmayan Klinik Araştırmalar Etik Kurulu'ndan yazılı onay (Tarih:20.01.2023) ve kurum izni alınmıştır. Araştırmada veriler; Hasta Tanıtım Formu, Kadercilik Ölçeği ve Genel Algılanan Öz-Yeterlilik Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Nicel bağımsız verilerin analizinde ölçek puanlarının tanıtıcı özellikler ile karşılaştırılmasında Kruskal-Wallis ve Mann-Whitney U testi kullanılmıştır. Korelasyon analizinde Spearman korelasyon analiz yöntemi uygulanmıştır. Araştırmanın gücü Post Hoc Power analizine göre belirlenmiştir. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p0.05). Akciğer kanseri hastalarının sağlıkta kadercilik inançlarının orta, öz-yeterlilik algılarının ise yüksek düzeyde olduğu belirlenmiştir. Bireylerin sağlıkta kadercilik inançları ve öz-yeterlilik algıları arasında anlamlı bir ilişki olmadığı saptanmıştır. Sağlığı geliştirme konusunda öncü profesyoneller olan hemşirelerin akciğer kanseri hastalarının bakımında bireylerin inanç ve algılarını da ele alarak planlama ve uygulama yapmaları önerilebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate lung cancer patients' health fatalism beliefs and self-efficacy perceptions and to determine the relationship between them. This cross-sectional study was conducted between 10.02.2023-01.06.2023 with 119 individuals with lung cancer diagnosed in the last 6 months who applied to the Chemotherapy Unit in Samsun Ondokuz Mayıs University Health Application and Research Center for treatment and received inpatient treatment in the Oncology Service.Written approval (Date: 20.01.2023) and institutional permission were obtained from Amasya University Non-Interventional Clinical Research Ethics Committee. Data were collected using the Patient Information Form, Fatalism Scale and General Perceived Self-Efficacy Scale. In the analysis of quantitative independent data, Kruskal-Wallis and Mann-Whitney U tests were used to compare scale scores and descriptive characteristics. Spearman correlation analysis method was applied in correlation analysis. The power of the study was determined according to Post Hoc Power analysis. Statistical significance level was accepted as p0.05). It was determined that lung cancer patients had medium level of fatalistic beliefs in health and high level of self-efficacy perceptions. It was found that there was no significant relationship between individuals' fatalistic beliefs in health and their self-efficacy perceptions. It may be recommended that nurses, who are the leading professionals in health promotion, should plan and practice by considering the beliefs and perceptions of individuals in the care of lung cancer patients.