A layout algorithm for undirected compound graphs
Yönsüz bileşik çizgiler için yerleşim algoritması
- Tez No: 199035
- Danışmanlar: Y.DOÇ. UĞUR DOĞRUSÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Visualization, Graph Visualization, Graph Drawing, Force DirectedGraph Layout, Compound Graphs.i
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
üOZETüü Ë şË ş Ë ËşË şËYONSUZ BILESIK CIZGELER ICIN YERLESIMËALGORITMASIErhan GiralBilgisayar Mühendisliği, Yüksek Lisansu g uTez Yüneticisi: Yard. Doş. Dr. Uğur Doğrusüzo c g goAğustos, 2005gCizge yerleşimi bilgi gürselleme alanındaki onemli bir problemdir. Bütün veriyeş s o ü uudayalı cizge tabanlı bilgi gürselleme sistemleri bir ozdevimli geometri yaratmaş o üdüzeneğine ihtiyaş duymaktadır. Cunkü geometri bilgisi coğunlukla modellenenu g c şü u şgbilgide bulunmaz. Bu nedenle cizge yerleşim probleminin etraï¬ıca incelenmesineş srağmen bileşik cizgeler durumu aynı kapsamda araştırılmamıştır. Bu calışmadag sş s s şsyünsüz bileşik cizgeler işin yeni bir yerleşim algoritması sunulmaktadır. Al-ou sş c sgoritma, geleneksel güce-dayalı yerleşim şablonunu esas almakta ve iş işelik,u s s ccdeğişebilir dügum şekli ve muhtemel diğer uygulamaya ozel kısıtları halledebile-gs uğü s g ücek şekilde geliştirmektedir. Deneysel sonuşlar hesaplama zamanı ve geneldes s ckabul edilen yerleşim niteliği aşısından algoritmanın son derece başarılı olduğunus gc s gortaya koymaktadır. Algoritma, bir yolak bütünleştirme ve analiz araş takımıuu s colan Patika işin de başarılı bir şekilde gerşekleştirilmiştir. Patika son derecec s s c s skarmaşık yolak bilgisini gürsellemektedir ve birşok değişik ceşit biyolojik yolağıs o c gs ş s ggürselleyebilmek işin, alansal kısıtlar ve rastgele iş işelik ilişkileri işermektedir.o c cc s cAnahtar süzcükler : Gürselleme, Cizge Gürselleme, Cizge Cizimi, Cizge Yerleşimi,ou o ş o ş ş ş sGüce-dayalı Cizge Yerleşimi, Bileşik Cizgeler.u ş s sşi
Özet (Çeviri)
ABSTRACTA LAYOUT ALGORITHM FORUNDIRECTED COMPOUND GRAPHSErhan GiralM.S. in Computer EngineeringSupervisor: Assist. Prof. Dr. Uğur Doğrusüzg goAugust, 2005Graph layout is an important problem in information visualization. All data-driven graph-based information visualization systems require some sort of anautomatic geometry generation mechanism, as it is generally not directly availablefrom the data being modeled. This is why graph layout problem has been studiedextensively. However, for the case of compound graphs, there are still importantgaps in this area. We present a new, elegant algorithm for undirected compoundgraph layout. The algorithm is based on the traditional force-directed layoutscheme with extensions to handle nesting, varying node sizes, and possibly otherapplication-speciï¬c constraints. Experimental results show that the executiontime and quality of the produced drawings with respect to commonly acceptedlayout criteria are quite satisfactory. The algorithm has also been successfullyimplemented as part of a pathway integration and analysis toolkit named Patikafor drawing complicated biological pathways with compartmental constraints andarbitrary nesting relations to represent molecular complexes and various types ofpathway abstractions.