Yetişkin bireylerin astrolojik kişilik özelliklerinin nesne ilişkilerinin kalitesi ve Jung'un psikolojik tipleri ile aralarındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between astrological personality traits of adults and the quality of their object relations and Jung's psychological types
- Tez No: 934261
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OĞUZHAN HERDİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Astrological personality traits, psychological types, quality of object relations
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Antalya Bilim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu çalışmanın amacı yetişkin bireylerin Astrolojik Kişilik Özellikleri ile Jung'un tanımladığı Psikolojik Tipleri ile Nesne İlişkilerinin Kalitesinin aralarındaki ilişkinin incelenmesi hedeflenmiştir. Astrolojik Kişilik Özellikleri değişkenini temsil eden Güneş ve Yükselen burçlarının, Yabancılaşma, Güvensiz Bağlanma, Egosantrizm ve Sosyal Yetersizlik alt boyutları ile ilişkisi ve Psikolojik Tipler ile ilişkisi incelenmiştir. Araştırmaya Türkiye'de yaşayan okuma yazma bilen, 18-65 yaş aralığında, 185 Kadın (%62,9) ve 109 Erkek (%37,1) olmak üzere toplam 294 yetişkin birey katılmıştır. Çalışmanın verilerini toplayabilmek için Sosyodemografik Veri Formu (SVF), Bell Nesne İlişkileri Ölçeği (BORRITI) ve Myers-Brigs Tip Belirleyici (MBTI) kullanılmıştır. Verilerin istatiksel analizleri için IBM SPSS 26 sürümü kullanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre, yetişkin bireylerin nesne ilişkilerinin kalitesi ve psikolojik tipleri ile astrolojik kişilik özellikleri arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Ancak ikili analizlerde bazı burç grupları arasında nesne ilişkilerinin kalitesi ve psikolojik tipler arasındaki karşılaştırmada anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Sonuç olarak, nesne ilişkilerinin kalitesi ve psikolojik tipler tüm burç gruplarıyla olan ilişkide anlamlı bir sonuç göstermese dahi, bazı burç grupları birbirlerine göre anlamlı derecede farklılaşmıştır. ANAHTAR KELİMELER: Astrolojik kişilik özellikleri, psikolojik tipler, nesne ilişkilerinin niteliği
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The aim of this study is to examine the relationship between the Astrological Personality Traits of adults, Jung's Psychological Types, and the Quality of Object Relations. The study investigates the association of Sun and Ascendant signs, representing Astrological Personality Traits, with the subdimensions of Alienation, Insecure Attachment, Egocentrism, and Social Inadequacy, as well as their relationship with Psychological Types. A total of 294 adults living in Turkey, aged between 18-65, and literate, participated in the study, including 185 women (62.9%) and 109 men (37.1%). Data collection tools included the Sociodemographic Data Form (SDF), the Bell Object Relations and Reality Testing Inventory (BORRTI), and the Myers-Briggs Type Indicator (MBTI). Statistical analyses were performed using IBM SPSS version 26. According to the findings, no significant relationship was found between the quality of object relations, psychological types, and astrological personality traits of adults. However, pairwise analyses revealed significant differences in the comparison of object relations quality and psychological types among certain astrological sign groups. In conclusion, although the quality of object relations and psychological types did not show a significant relationship with all astrological sign groups, some sign groups differed significantly from others.